clanak False

15. Državno natjecanje u oranju Republike Hrvatske - subota, 2. rujna, Kupinečki Kraljevec

30.08.2017.
U organizaciji Grada Zagreba, Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača (HUONO), Savjetodavne službe i Udruge orača Grada Zagreba (UOGZ) i u suorganizaciji Zagrebačkog Holdinga d.o.o., Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika (HUMP), Fragarie d.o.o. i Poljoprivredne škole Zagreb, a pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i Ministarstva poljoprivrede u subotu, 2. rujna 2017. u Kupinečkom Kraljevcu će se održati 15. Državno natjecanje u oranju Republike Hrvatske, najavljeno je danas na konferenciji za novinare na parceli u neposrednoj blizini hale Fragaria d.o.o.

Cjelodnevnu manifestaciju su najavili gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, ravnatelj Savjetodavne službe Zdravko Tušek i predsjednica Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača Draženka Grah.

U sklopu Državnog natjecanja će se održati natjecanje u oranju s traktorima na kojem će sudjelovati 30 natjecatelja iz 15 županija te natjecanje u oranju s konjima na kojem će sudjelovati 6 natjecatelja. Također, za sve posjetitelje će se održati bogati kulturno-umjetnički program uz raznovrsnu gastronomsku ponudu te će se organizirati vožnja s kočijama i jahanje konja te ponija.

Nakon što je pozvao građane da u subotu dođu u Kupinečki Kraljevec, gradonačelnik Bandić je također kazao kako će za tu prigodu prometovati ZET-ovi autobusi koji će do mjesta događaja sve zainteresirane prevoziti od 8:30 sati s istočne strane Zagrebačkog velesajma (kod INE).

Kako se čulo, Grad Zagreb spremno je podržao kandidaturu Udruge orača Grada Zagreba za domaćinstvo Državnog natjecanja u oranju 2017. Nadalje, prihvatio je pokroviteljstvo nad natjecanjem te njegovo sponzoriranje, tim više što se ove godine navršava šezdeseta godišnjica održavanja prvog natjecanja u oranju.

Naime, prvo natjecanje orača u Hrvatskoj održano je prije više od 60 godina, točnije 4. kolovoza 1957. na površinama ondašnjeg vrtlarskog poduzeća Žitnjak. Grad Zagreb i njegov Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo dugi niz godina podržavaju rad Udruge orača Grada Zagreba, sve kako bi se promoviralo oranje kao najvažnija operacija u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i najvažnija agrotehničku operacija u procesu obrade tla. Kontinuirana edukacija orača na natjecanjima u oranju, i na županijskim i na državnim, od iznimne je važnosti za poljoprivrednu proizvodnju.

Gradske vijesti - 2017.