clanak False

Bespaltno cijepljenje učenica 7. razreda protiv HPV infekcije

Na konferenciji za novinare u Gradskom poglavarstvu najavljena je besplatna akcija cijepljenja protiv HPV-a, za sve učenice sedmih razreda osnovnih škola na području Grada Zagreba, za što je Grad izdvojio oko četiri milijuna kuna.
11.03.2009.

Nakon što su u travnju prošle godine krenuli s besplatnim cijepljenjem protiv HPV-a, Humanog Papilloma Virusa, za učenice 7. razreda slabijega imovinskog statusa i obitelji branitelja, danas je na konferenciji za novinare najavljen nastavak te besplatne akcije, ali ovaj put za sve učenice sedmih razreda osnovnih škola na području Grada Zagreba, njih 3743, za što je Grad izdvojio oko četiri milijuna kuna.

Kako se moglo čuti, ovo je najčešća spolno prenosiva bolest, a cijepljenjem četverovalentnim HPV cjepivom, koji štiti od zaraze HPV tipova 6, 11, 16, i 18, u velikom će se postotku spriječiti rak vrata maternice od kojeg u Hrvatskoj umire oko 40 žena godišnje.

Ovu javno-zdravstvenu akciju provodi Gradski ured za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje, u suradnji s Uredom za obrazovanje, kulturu i šport i Zavodom za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, čiji će liječnici, specijalisti školske medicine, ta cijepljenja i provoditi.

Prije samoga cijepljenja, za učenice i roditelje organizira se program edukacije o HPV infekciji i raku vrata maternice kako bi se lakše odlučili za cijepljenje, a edukacija za 24 učenice 7. razreda OŠ K. Š. Gjalskog počinje sutra, nakon čega slijede OŠ Granešina i OŠ A.B. Šimića.

Promociji i najavi akcije u zagrebačkom Poglavarstvu nazočio je, među ostalima, i gradonačelnik Milan Bandić.


Gradske vijesti - 2009.