C.I.O.S. izvještaj 15. 04. 2014.

 

Intervencija gašenja požara u C.I.O.S. – u još uvijek traje, ali je požar lokaliziran.

 

Na intervenciji je od jučer 14.04.2014, 13:36 sati do jutros u 7:30 sati sudjelovalo oko 200 profesionalaca iz raznih službi. Donosimo pregled intervencije.

 

Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba intervenirala je sa 14 vozila i 50 profesionalnih vatrogasaca. Intervenciji su se priključila dobrovoljna vatrogasna društva Sesvete, Odra, Kustošija, Hrašće, Mala Mlaka, Lužan, Dragonožec, Moravče i Kupinečki Kraljevec, sa 40 dobrovoljnih vatrogasaca.

Požar se gasio i iz zraka sa dva helikoptera. Zagrebački holding, podružnica Čistoća intervenirala je sa 11  a Vodoopskrba i odvodnja su intervenirali sa šest cisterni.

Pomoć je u večernjim satima stigla iz susjednih županija. Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije poslala je dobrovoljna vatrogasna društva Stupnik, Sv. Nedjelja, Rakitje, Šenkovec i Brdovec sa 15 vatrogasaca a iz Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije s pet vatrogasaca stigao je DVD Stružec.

Pored toga, osim Ureda za upravljanje u hitnim situacijama na intervenciji su bili Zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, PU zagrebačka i DUZS.

 

Zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ uzrokovao je  dva uzorka zraka i jedan uzorak izgorenog materijala. Rezultati udjela plinova u zraku tijekom jučerašnjeg dana ne ukazuju na odstupanja od graničnih vrijednosti.  Preliminarna analiza uzorka zraka uzorkovanog tijekom požara u 17 h nije pokazala prisutnost benzena i njegovih supstituenata (BTX) i policikličkih aromatskih ugljikovodika B(a)Py – benzapiren. Danas će se ponoviti uzorkovanje.

 

 

Preporuke za javnost:

Preporučamo nastavak izbjegavanja nepotrebnog kretanja i zadržavanja u neposrednoj blizini požarišta. Građanima koji pripadaju najosjetljivijim skupinama poput osoba s kroničnim respiratornim ili kardiovaskularnim bolestima, maloj djeci ili jako starim osobama, trenutno preporučamo iz preventivnih razloga ostanak doma. Ostali građani mogu obavljati svoje obvezne dnevne aktivnosti.


Info servis