clanak False

Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice i Dan mimoza

U subotu, 21. siječnja, na Cvjetnome trgu će se održati javnozdravstvena akcija 10. Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice.
19.01.2017.

U organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Grada Zagreba, Hrvatske lige protiv raka te u suradnji s Centrom za zdravlje mladih Grada Zagreba – Dom zdravlja Zagreb Istok i s udrugom Zdravka, u subotu, 21. siječnja, na Cvjetnome trgu će se održati javnozdravstvena akcija 10. Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj upravi.

Rak vrata maternice u Hrvatskoj je jedno od najčešćih sijela raka kod žena u dobi od 20. do 49. godine. U 2015. u Hrvatskoj je od ove zloćudne bolesti umrlo 111 žena,  svakoga trećeg dan gotovo jedna žena.

Sve što zadnjih deset godine radimo u funkciji je zaštite zdravlja i preveniranja ove bolesti, istaknuo je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić te je pozvao građanke i građane da u subotu na Cvjetnome trgu kupnjom grančica mimoza pruže podršku svima koji rade na prevenciji raka maternice.

Ove brojke su razlog  za organiziranje javnozdravstvenih akcija čiji je cilj podsjetiti žene da je njihovo intimno zdravlje krhko poput mimozina cvijeta, a da su redoviti ginekološki pregledi, u ovome slučaju papa-test, nužni kako bi očuvale vlastito zdravlje, naglasila je pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum.

Od 2008., Grad Zagreb provodi program Prevencija raka vrata maternice i drugih bolesti uzrokovanih HPV-om na kome je više tisuća roditelja, nastavnika i učenika educirano o spolnoodgovornome ponašanju i mogućnosti prevencije HPV infekcije i raka vrata maternice.  Tijekom provedbe programa, od 2008. do 2015. je za gotovo 3 000 djevojčica omogućeno besplatno cijepljenje protiv HPV-a.

Od srca zahvaljujem gradonačelniku što je program prepoznao i što je snažno podržao njegovu javnozdravstvenu kampanju. Kako bi se prevencija dogodila, treba puno truda. Sretan sam što pojavnost invazivnog raka vrata maternice u Zagrebu opada, a nadam se da će se isto dogoditi i u državi, rekao je predsjednik Lige protiv raka prof. dr. sc. Damir Eljuga.

Dinka Nakić, nacionalna koordinatorica programa Prevencija raka vrata maternice je podsjetila da od 2015. Ministarstvo zdravstva omogućuje svim dječacima i djevojčicama osmih razreda osnovne i prvih razreda srednje škole besplatno cijepljenje, no da odazivom nisu zadovoljni.
Zahvaljujem Gradu Zagrebu što je bio perjanicom besplatnog cijepljenju protiv HPV-a, kao i mnogih drugih aktivnosti. Preventivne aktivnosti poput Dana mimoza potiču žene da dođu na preglede. Voljela bih da primjer Grada Zagreba slijede i ostali gradovi u Republici Hrvatskoj.

10. Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice ove se godine održavaju pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović te pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske i počasnim pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba.
 

Gradske vijesti - 2017.