clanak False

Veljača 2006.

19.04.2017.

 


U subotu i nedjelju, 25. i 26. veljače, Zagrebom su zavladale maškare. Pod nazivom, Fašnik u Zagrebu program se odvijao na Trgu bana Jelačića, u Bogovićevoj, na Cvjetnom trgu i u Tkalčićevoj ulici, a već tradicionalno, u Muzeju Grada Zagreba tijekom ta dva dana šetale su žive slike koje su izgledom i pričom posjetitelje zorno provodile kroz bogatu zagrebačku povijest.



U Čistoći

Spoj Zagrebačkog i Sesvetskog vodovoda


Od 25. veljače

Pranje ulica tehnološkom vodom / Sesvetski vodovod spojen na zagrebački

U krugu Čistoće u Radničkoj cesti, 25. veljače, gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicim, pustio je u pogon izvorište tehnološke vode za pranje zagrebačkih ulica. Prije nekoliko mjeseci najavljen prelazak na korištenje tehnološke vode trebao bi, po riječima gradonačelnika, sačuvati zdravu pitku vodu u zagrebačkom vodoopskrbnom sustavu, te s druge strane, i Čistoći donijeti određene uštede s obzirom na višestruko nižu cijenu .

Prema riječima direktora Čistoće, Jose Bićanića uskoro treba očekivati i otvaranje izvorišta tehnološke vode za pranje ulica i u drugim dijelovima Grada. Tehnološka voda od subote se koristi i za svakodnevno pranje vozila u krugu Čistoće.

Istoga dana gradonačelnik je u Sesvetama prisustvovao spajanju Sesvetskog na Zagrebački vodovod čime je oko 2500 domaćinstava uključeno u sustav Vodoopskrbe i odvodnje. Tomu je prethodilo povezivanje rekonstuiranih dijelova cjevovoda, ugrađivanje «smanjivača tlaka». Za očekivati je da će se time znatno smanjiti i gubici u mreži na tom području.



23. veljače

Gradonačelnik u službenom posjetu Budimpešti

Gradonačelnik Milan Bandić boravit će sutra, u petak, 24. veljače 2006., u jednodnevnom posjetu Gradu Budimpešti.

U sklopu službenog programa gradonačelnik će se susresti s gradonačelnikom grada Budimpešte Gáborom Demszkyim s kojim će razgovarati o zajedničkoj kandidaturi Hrvatske i Mađarske za domaćinstvo Europskog nogometnog prvenstva EURO 2012.

U nastavku programa gradonačelnik će se sastati s generalnim konzulom RH u Pečuhu Ivanom Bandićem i predsjednikom Hrvatske državne samouprave dr. Mijom Karagićem.



Od 23. veljače

U prometu i niskopodna sedamnaestica

Iz Remize u Ozaljskoj pušten je u promet trinaesti od ukupno 70 niskopodnih tramvaja koliko će ih do druge polovice sljedeće godine prometovati zagrebačkim tračnicama. U ranim jutanjim satima u novoj se sedamnaestici , već uobičajeno, prvi vozio gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima.



20. veljače

Počela isplata dječjeg dodatka

Prema obavijesti iz Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje, 20. veljače, započela je isplata dječjeg dodatka Grada Zagreba za siječanj 2006.

Informacije o pravu na dječju dodatak možete pronaći ovdje.



20. veljače u Gradskom poglavarstvu

Ugovor između Ministarstva kulture, Grada Zagreba i Hrvatskog narodnog kazališta / 75 milijuna kuna za HNK

U nazočnosti premijera RH Ive Sanadera, gradonačelnik Milan Bandić, ministar kulture Božo Biškupić i intendantica Hrvatskog narodnog kazališta Ana Lederer potpisali su, 20 veljače, Ugovor o financiranju HNK-a u 2006. u iznosu od 75 milijuna kuna.

Od ukupnog iznosa, Ministarstvo kulture pokrit će 38,5 milijuna kuna, Grad Zagreb 36,759 milijuna kuna, a HNK 7,5 milijuna kuna.

Kako se čulo, to je prvi puta da se do u detalje razradio model financiranja nacionalne kazališne kuće, a bila je to i prva prigoda u kojoj je predsjednik Vlade Ivo Sanader posjetio Gradsko poglavarstvo.


Od 19. do 21. veljače - Dani Beča u Zagrebu

Pod motom Beč susreće Zagreb - (do)živimo zajedno urbanu raznolikost, kao kontinuitet tradicionalno dobre suradnje Zagreba i Beča, Beč u Zagrebu predstavlja svoja iskustva u prostornom planiranju, graditeljstvu, zaštiti okoliša,komunalnim djelatnostima i u odnosima s javnošću.


Filharmonija...

Dverce...

Gliptoteka...

Radionica


Osim velebnog koncerta Bečke državne opere i Bečke filharmonije, Zagrepčani će moći razgledati i izložbu u Gliptoteci HAZU Iz zbirke Otto Mauer - grafika, crtež, slika skulptura - moderna, postmoderna i suvremena umjetnost, a koja je otvorena od 19. veljače.



18. veljače

Zatvoren GOK u naseljima Kozari Bok i Kozari put / zatvorenim kanalom kanalizacijske vode odlaze direktno u pročistač otpadnih voda

Dizanjem ustave, gradonačelnik je u subotu, 18. veljače, pustio u probni pogon južni kanal novog sustava Glavnog odvodnog kanala koji prolazi južno i paralelno uz postojeći otvoreni kanal u naseljima Kozari Bok i Kozari Put.

Kao dijelom cjelovitog projekta izgradnje Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Grada Zagreba (CUPOVZ), južnim kanalom dugim 3100 metara, širokim 3,80 i visokim 2,40 metra, kanalizacijske se vode dovode direktno na pročišćavanje u CUPOVZ. Time se rješava dugogodišnji problem tamošnjih stanovnika kojima su kroz naselje tekle fekalne vode.


Inače, radi osiguranja optimalnog dovođenja otpadnih voda na CUPOVZ, istovremeno se gradi novi GOK ispod željezničkog mosta, a već je dovršen dio rasteretnog kanala i radovi na sjevernom kanalu. Stari otvoreni kanal na ovom je dijelu zatrpan.

Radovi su počeli u rujnu 2004.



Od 17. veljače

Isplata novčane pomoći umirovljenicima

Isplata pomoći umirovljenicima, koju daje Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba za mjesec veljaču 2006., započinje preko Hrvatske pošte danas, 17. veljače 2006.

Umirovljenici koji pomoć nisu primili na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima od 17. do 28. veljače 2006.

Naglašavamo da više nema isplate u uredima Fine.

Sukladno izmjenama i dopunama Odluke o vrstama pomoći socijalne skrbi Grada Zagreba (Sl.gl. 22/04.), pravo na novčanu pomoć, od 1. siječnja 2005., ostvaruju umirovljenici, državljani Republike Hrvatske s prebivalištem u Gradu Zagrebu, kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod jednak ili manji od 1.500,00 kn mjesečno.

Radi ostvarivanja prava na novčanu pomoć umirovljenici se razvrstavaju u tri skupine:

    I. skupina – umirovljenici kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod jednak ili manji od 900,00 kuna mjesečno;
    II. skupina - umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose od 900,01 do 1.200,00 kuna mjesečno;
    III. skupina - umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose od 1.200,01 do 1.500,00 kuna mjesečno.

Umirovljenici I. skupine ostvaruju pravo na 400,00 kn, II. skupine na 300,00 kn, a umirovljenici III. skupine na 200,00 kn pomoći mjesečno.

Nakon 28. veljače 2006. pomoć se za navedeni mjesec više neće isplaćivati.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Gradskom uredu za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje, na adresi Nova cesta 1 ili na brojevima telefona: 610-1816 i 6 10-1817.



14. veljače, press konferencija gradonačelnik Bandića

Prvi posjet gradonačelnika Zagreba SAD-u i Kanadi od 1980. / razmjena učenika, studenata i postdiplomaca s pet gradova

Razmjena učenika, studenata i postdiplomaca, kulturna i suradnja na području športa, tek je dio suradnje gradova dogovorene s gradonačelnicima Washingtona, Toronta, Ottawe, Mississuage i Gatineaua u sklopu službenog posjeta izaslanstva Grada Zagreba SAD-u i Kanadi. Bio je to ujedno i prvi posjet jednoga gradonačelnika Zagreba SAD-u i Kanadi, od 1980. kada je tadašnji gradonačelnik Ivo Latin potpisao sporazum o prijateljstvu s Pittsburgom.

Čulo se to na konferenciji za novinare što ju je, 14. veljače, nakon povratka iz SAD-a i Kanade sazvao gradonačelnik Milan Bandić u društvu s Pavlom Kalinićem, pročelnikom za obrazovanje, kulturu i sport, te Adrijanom Majherom iz Odsjeka za međunarodnu suradnju.

Tijekom višedenvnog boravka, zagrebačko se izaslanstvo susrelo i s hrvatskim iseljenicima kojima su predstavljeni zagrebački projekti s n aglaskom na javno – privatnom partnerstvu kao što su projekti vrtića, domova umirovljenika i javnih garaža.

Gradonačelnika Bandića posebno je dojmilo što je u svim gradovima koje je posjetio i u susretima s raznim ljudima osjetio poštivanje vlastitog identiteta i istodobno istinsko uvažavanje tuđega.

A naš će identitet Amerikanci i Kanađani moći upoznati preko naših umjetnika čija će gotovanja financirati gradovi domaćini, baš kao što ćemo i mi platiti boravak njihovih umjetnika u Zagrebu.

Na Dan Grada Zagreba, 31. svibnja, možemo očekivati posjete prvih ljudi gradova s kojima se susrelo zagrebačko izaslanstvo, a gradonačelnik Bandić je posebno najavio dolazak predsjednika Kongresnog centra Washingtona Williama A. Hanburya koji će nam predstaviti njihove kongresne aktivnosti i arhitekturu po kojoj su poznati.




14. veljače

Sporazum o financiranju Muzičke akademije

Potpisivanjem sporazuma između Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Sveučilišta u Zagrebu, Muzičke Akademije i Grada Zagreba, ministar Dragan Primorac, rektorica Helena Jasna Mencer, dekan Frano Parać i gradonačelnik Milan Bandić označili su, 14. veljače, početak intenzivnih aktivnosti na dovršetku kompleksa Muzičke akademije za koje će 50 % sredstava izdvojiti Ministarstvo i Sveučilište, a 50% Grad Zagreb.

Tako će, nakon 85 godina podstanarstva Akademija dobiti svoj krov nad glavom, ukupno 10 tisuća četvornih metara. Gradu i Državi zahvalio je dekan Frano Parać u ime svih dosadašnjih dekana i brojnih generacija studenata koje su dugi niz godina ulagali trud u ono što se danas ostvaruje.

Proj ekt Akademije svojom su nazočnoću podržali premijer Ivo Sanader i ministar kulture Božo Biškupić, a u obraćanju uzvanicima, svi su govornici posebno istaknuli odličnu suradnju gradskih i državnih vlasti bez koje bi se teško realizirao ovaj i brojni drugi projekti kao što je Muzej suvremene umjetnosti, ali i Hrvatsko narodno kazalište za financiranje kojega je potpisivanje sporazuma najavljeno za sljedeći tjedan.

Nakon potpisivanja Sporazuma o sufinanciranju rekonstrukcije i dogradnje građevine Ferimport slijedi ugovor o projektiranju, ishođenje lokacijske i građevinske dozvole, priprema terena, a onda, 2007. i početak gradnje koja bi trebala biti dovršena 2009.



8. veljače

Zamjenik gradonačelnika primio svećenike nogometaše

U galeriji Kristofora Stankovića Gradske skupštine Grada Zagreba zamjenik gradonačelnika Ivo Jelušić primio je sudionike 2. europskog prvenstva katoličkih svećenika u malom nogometu koje se, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti obrazovanja i športa, a u organizaciji Hrvatskog nogometnog saveza, od 6. do 8. veljače održava u Zagrebu i Križevcima.



6. veljače

Izaslanstvo Zagreba u SAD -u i Kanadi

(s gradonačelnikom Washingtona)
Gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnicima g. Pavlom Kalinićem, pročelnikom GU za obrazovanje i Adrianom Majherom iz Odsjeka za međugradsku i međunarodnu suradnju i europske integracije, od 30. siječnja do 9. veljače boravi u službenom posjetu SAD-u i Kanadi. Dosad je izaslanstvo posjetilo Washington, Pittsburgh i Toronto, a prije povratka u Zagreb slijedi posjet Ottawi i Montrealu.

 

 

 



s Barbarom Lang i....


...ispred spomenika poginulima u 2. svjetskom ratu i u Vijetnamu




3. veljače,

Dvanaesti tramvaj na liniji 12

Iz Remize u Ozaljskoj, u petak, 3. veljače, u promet je pušten i dvanaesti niskopodni tramvaj od planiranih sedamdeset. Već uobičajeno, osim građana, tramvajem su se prvi provozili gradski oci, ovaj puta predvođeni zamjenikom gradonačelnika Milana Bandića koji je u službenom posjetu SAD-u i Kanadi.



2. veljače u povodu blagdana Svetog Vlaha

Zamjenik gradonačelnika čestitao Dan grada Dubrovnika

U povodu blagdana Svetog Vlaha zamjenik gradonačelnika Ivo Jelušić uputio je gradonačelnici Dubrovnika i Dubrovčanima čestitku za dan njihova grada, 3. veljače. U čestitci, među ostalim, stoji želja za uspješnim ostvarivanjem svih projekata za poboljšanje života u Dubrovniku i za dobrobit Dubrovčana.



1. veljače, konferencija za novinare u Gradskom poglavarstvu

U 14 dana sanirane rupe u 930 ulica / i dalje dojave o oštećenjima na besplatni telefon 0800 - 0551

U sklopu redovitog održavanja gradskih prometnica, a na temelju kontrole ekipa Zagrebačkih cesta i dojava građana, u 14 siječanjskih dana sanirane su tzv. udarne rupe na 931 lokaciji u gradu – objavljeno je 1. veljače na konferenciji za novinare što ju je, u društvu s pomoćnikom pročelnika za promet Stipanom Matošom i tehničkim direktorom Zagrebačkih cesta sazvao zamjenik gradonačenika Ivo Jelušić.

Na konferenciji je rečeno i to da su, uz investiciju od oko 2,5 milijuna kuna i utrošak 329 tona hladnog asfalta, popravljane prometnice u svih 17 gradskih četvrti, a ako je suditi po količini asfalta, najviše je oštećenja bilo u četvrtima Novi Zagreb – zapad , Novi Zagreb – istok, u Brezovici, te u gradskim četvrtima Trešnjevka – jug i Trnje.

Na proljeće slijedi nova akcija s vrućima asfaltom, a u međuvremenu, građani i dalje mogu dojavljivati oštećenja na besplatni telefon 0800 – 0551.



1. veljače

Nova autobusna linija Britanski trg - Zelengaj

U nazočnosti predstavnika Gradske skupštine, Poglavarstva, građana i novinara, prvoga dana veljače puštena je u promet nova autobusna linija koja će prometovati na relaciji Britanski trg - Zelengaj. Linija broj 138 vozit će trasom Britanski trg - Pantovčak - zelengaj - Kukuljevićeva - Britanski trg.