clanak False

Registracija udruga sindikata i udruga poslodavaca

19.04.2017.

- uređena je odredbama Zakonu o radu (Narodne novine 93/14), u daljnjem tekstu Zakon i Pravilnika o sadržaju i načinu vođenja registra udruga („Narodne novine“, br. 32/15), u daljnjem tekstu Pravilnik,

- zahtjev za registraciju udruga podnosi se Gradskom uredu za gospodarstvo, rad i poduzetništvo, Odjelu za gospodarske djelatnosti i rad, Zagreb, Zapoljska 1,

- uredovno vrijeme: ponedjeljak, srijeda i petak od 8.00 - 15.30 sati

                               utorak i četvrtak od 8.00 - 18.00 sati,

 

- informacije na telefon: 2333 777

 

 

UTEMELJENJE I REGISTRACIJA UDRUGA:

 

- Udruge i udruge više razine stječu pravnu osobnost danom upisa u registar udruga.

- Ured za gospodarstvo, rad i poduzetništvo je nadležno tijelo za upis u registar udruga sindikata, udruga poslodavaca, udruga sindikata više razine i udruga poslodavaca više razine s djelovanjem na području Grada Zagreba .

- U registar se upisuje: dan utemeljenja, naziv, sjedište, naznaka udruge i djeluje li u jednoj ili više županija, odnosno na teritoriju Republike Hrvatske, naziv izvršnog tijela, imena osoba ovlaštenih za zastupanje te prestanak djelovanja udruge, odnosno udruge više razine.

- Zahtjev za upis u registar udruga podnosi osoba ovlaštena za zastupanje udruge u dva istovjetna primjerka (obrazac br. 4 Pravilnika). Obrazac se popunjava uredno i čitko, a upisani podaci moraju biti istovjerni odredbama statuta, odnosno odlukama nadležnih tijela udruga.

- Zahtjev za upis u registar utemeljitelji su dužni podnijeti u roku od trideset dana od dana održavanja skupštine.  Uz zahtjev se prilaže upravna pristojba u iznosu od 70,00 kn.

 

 

POTREBNA DOKUMENTACIJA ZA REGISTRACIJU:

 

- Uz zahtjev za upis u registar utemeljitelji moraju priložiti: odluku o utemeljenju, zapisnik o radu i odlukama utemeljiteljske skupštine, statut, popis utemeljitelja, odluku o imenovanju osoba ovlaštenih za zastupanje, popis članova izvršnog tijela. Popis utemeljitelja i popis članova izvršnog tijela obavezno mora sadržavati: ime i prezime, datum rođenja, OIB, odnosno za strance broj putovnice i ime države koja ju je izdala, prebivalište odnosno boravište i vlastoručni potpis navedenih osoba, a za pravne osobe: naziv, sjedište i OIB.

- Prilozi uz zahtjev podnose se u izvorniku ili ovjerenom prijepisu.

- Popis utemeljitelja prilaže se na obrascu broj 5.

 

PRIJAVA PROMJENE PODATAKA U REGISTRU UDRUGA:

 

U registar udruga mora se prijaviti svaka promjena naziva udruge, sjedišta, podatak o djelovanju u jednoj ili više županija odnosno na teritoriju Republike Hrvatske, naziva tijela, osoba ovlaštenih za zastupanje te prestanak djelovanja udruge (prijava prestanka), u roku od trideset dana od dana nastale promjene

Načini prestanka djelovanja udruge propisani su odredbom članka 190., a zabrana djelovanja udruge odredbom članka 191. Zakona.

 

IZVADAK IZ REGISTRA:

 

Nadležno tijelo na pisani zahtjev osobe koja ima pravni interes izdaje izvadak iz registra.

Izvadak se izdaje u obliku računalnog ispisa na obrascu broj 9.

Izvadak sadrži slijedeće podatke: naziv udruge, skraćeni naziv udruge, registarski broj, područje djelovanja, datum upisa, sjedište (mjesto, ulica i kućni broj), ime i prezime osoba ovlaštenih za zastupanje, prestanak djelovanja udruge. On mora sadržavati posljednje podatke koji su dostavljeni i upisani u registar udruga. Iznimno na zahtjev suda, drugog tijela državne vlasti ili osobe ovlaštene za zastupanje udruge, izvadak mora sadržavati i starije podatke, koji se upisuju u rubriku „Napomena“ .

 

PRAVO UVIDA U PODATKE UPISANE U REGISTAR:

 

Registar je javan.

Pravo uvida u podatke upisane u registar i pravo uvida u zbirku isprava ima osoba koja obrazloži postojanje svojeg pravnog interesa .

Uvid u registar obavlja se u nazočnosti ovlaštene osobe zadužene za vođenje registra .

 

 

Prekršaj udruge i udruge više razine

Udruga sindikata i udruga sindikata više razine kao i udruga poslodavaca i udruga poslodavaca više razine čini prekršaj ako u roku od trideset dana od dana nastale promjene ne prijavi promjenu statuta, osoba ovlaštenih za zastupanje, te prestanak djelovanja udruge.