clanak False

Postavljanje novih pločica s brojevima

27.06.2013.

U nazočnosti sudionika projekta, predstavnika gradskih institucija i autora idejnog rješenja pločica, gradonačelnik Milan Bandić simbolično je postavio pločice s brojevima na pročelja zgrada u Mesničkoj 1 i Jurišićevoj 1a, čime je započela realizacija Projekta novog sustava označavanja imena ulica,trgova i zgrada brojevima u Zagrebu.
U Staroj jezgri grada pločice su bijele boje s crvenim rubom i tamnoplavim natpisom, i zadržale su autentičan izgled kao već postojeće, čiji dizajn potiče iz vremena Austro – Ugarske monarhije.

 

Zadaća koju provodimo zadnjih 13 godina je da Zagreb svakodnevno mijenjamo a da pri tom ostaje isti, da sačuvamo njegov šarm i ljepotu. Na tragu tome, svi stručnjaci, povjesničari umjetnosti su se složili da u staroj jezgri pločice budu autentične, objasnio je gradonačelnik Bandić.
Ostalo područje grada imat će plave pločice s bijelim natpisom, autora Nikole Đureka i Damira Bralića koji su osmislili potpuno novu tipografiju Ilica koja se može i koristiti isključivo u ovu svrhu.
Gradonačelnik je istaknuo kako osim estetske vrijednosti, novi sustav označavanja ima za cilj poboljšati preglednost i funkcionalnost građanima, servisnim i hitnim službama, koje često imaju problema u pronalaženju adrese, te turistima kojih je svake godine u našem gradu sve više. Na taj način Zagreb će ostvariti standard koji kao europska metropola i zaslužuje.

 

Kako bi se građani lakše odlučili na zamjenu i cijeli se projekt ubrzao, Grad Zagreb će sufinancirati nabavu i ugradnju pločica u omjeru 50:50 posto. Tako će građani na području Stare gradske jezgre pločicu platiti 153,12 kuna, a na ostalom području cijena pločice je 48,75 kuna.
Projekt će trajati 4 godine, a u 2013. se planira, kako je najavila koordinatorica projekta pri gradskoj upravi Doris Kažimir, opremiti pločicama zgrade, obiteljske kuće i poslovne prostore na prostoru četiri gradske četvrti: Donji grad, Gornji grad – Medveščak, Trnje i Trešnjevka sjever, što je oko 16 000 službenih adresa, odnosno brojeva.


Gradske vijesti - 2013.