clanak False

Zagrebački pčelari na opasnom zadatku!

28.08.2013.

 

Prošli tjedan su zagrebački pčelari volonteri zajedničkog projekta više pčelarskih udruga pod nazivom „Pčelarsko dežurstvo“,  pokazali koliko je za naše građane važan i vrijedan njihov rad.  Kad je riječ o rojevima pčela, njih se nastoji preseliti mehanički - hvatanjem u košnice pletare ili u okvire košnica (ukoliko je moguće), kako bi na nekom od pčelinjaka i dalje mogle proizvoditi dragocjene pčelinje proizvode (med, pelud,...). No pčelari dežuraju i kad su u pitanju drugi kukci poput stršljena i osa. 

Naime, prije nekoliko je dana  pas jedne naše sugrađanke naišao na dva gnijezda osa u dvorištu Osnovne škole "V. Holjevac" u Sigetu. Želeći vidjeti što je psu, gospođa je prišla bliže i osjetila ubod ose. Pozvala je koordinatora pčelarskog dežurstva za Grad Zagreb, koji je nakon prvog očevida utvrdio da su uz sjevernu ogradu školskog dvorišta njemačke ose (zovu je i europske, latinskog naziva Vespa germanica) pod zemljom izgradile dva teško uočljiva gnijezda. Riječ je o insektu koji je vrlo uporan, agresivan, dobar letač i nepredvidljiv ako se čovjek slučajno previše približi njihovom gnijezdu ili ako se osjete ugrožene naglim pokretima čovjeka. Kod uboda, ispuštaju alarmirajuće feromone koji privlače druge ose i potiču ih na ubadanje. Njihov otrov može kod nekih ljudi izazvati alergijsku reakciju.

Akcija uklanjanja gnijezda osa provedena je u petak 23.8.2013. u 18 sati, a proveli su je pčelari tri pčelarska društva i to: Damir Rogulja i Tonči Buličić ( PD Pčelinjak), Vladimir Jarni ( PD Lipa), Ante Čolak, Marijan Novak, Jako Stipić i Dragutin Vedak ( PD Zagreb). Gnijezda su u cijelosti uklonjena, a procjena pčelara je da je u njima bilo 2000-3000 jedinki.

Akciji su prisustvovali predstavnici Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo i Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

U nastavku pogledajte nekoliko fotografija s intervencije.