clanak False

Unapređenje neposredne logopedske podrške i pomoći u Zagrebu

Predstavljen projekt Logopedska podrška Grada Zagreba i Centra za rehabilitaciju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta za djecu rane dobi i njihove obitelji.
17.03.2014.

Gradonačelnik Milan Bandić, zajedno sa suradnicima iz resornih ureda, dekanica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta iz Zagreba Antonia Žižak i voditeljica Projekta Jasmina Ivšac Pavliša, te ravnateljica Poliklinike SUVAG Adinda Dulčić, danas su u Gradskoj upravi predstavili projekt Logopedska podrška Grada Zagreba i Centra za rehabilitaciju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta za djecu rane dobi i njihove obitelji, koji, uz financijsku podršku Grada, pokreće Fakultet.
 
Kroz Projekt će u jednoj godini biti obuhvaćeno 60 obitelji – obrađeno i uključeno u rehabilitaciju, naglasila je voditeljica Pavliša, što znači da će se, osim s djecom, raditi i s cijelom obitelji. Povezat ćemo se i s predškolskim ustanovama kako bi zajedno djelovali, jer problem nepovezanosti resornih ustanova također utječe na to da se djeca u programe ne uključuju dovoljno rano. Radit ćemo i na promociji zbog bolje informiranosti roditelja i nastojati poboljšati protok od trenutka prepoznavanja problema do kretanja u njegovo rješavanje, zaključila je voditeljica. 

Grad Zagreb uvijek podržava projekte koji doprinose napretku pojedinih područja za dobrobit svojih građana, a takav je i ovaj Projekt, rekao je gradonačelnik Bandić, ističući da je Zagreb jedini u Hrvatskoj koji ima zaposlene logopede u vrtićima. Ustanove SUVAG, Goljak, kao i Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet nadilaze okvire Zagreba jer liječe pacijente iz cijele Hrvatske, a ujedno su i prepoznatljivi po svojoj izvrsnosti. Mi cijenimo i prepoznajemo trud i podupiremo daljnji razvoj za koji uvijek ima mjesta, dodao je gradonačelnik, uz zahvalu i čestitke svima koji su doprinijeli realizaciji ovoga Projekta. 

Ravnateljica Dulčić istaknula je važnost rane intervencije kod problema smetnja u govoru. U 2013. u SUVAG-u smo radili sa 470 djece, što je znatno povećanje s obzirom na godinu prije i ovaj problem stavlja među prioritetne, dodala je, napomenuvši da je od 1. siječnja 2014., uz potporu Grada, u Poliklinici počeo funkcionirati posebni odjel – Centar za ranu rehabilitaciju. Zbog znatnog povećanja broja djece s problemima, potrebno je omogućiti davanje logopedskih usluga u ambulantama i domovima zdravlja. 

Uz zahvalu gradskim uredima i Gradonačelniku na podršci, dekanica Žižak napomenula je da će rad s djecom i obiteljima odvijati u njihovom Centru za rehabilitaciju koji djeluje već 17 godina. Centar provodi praksu, programe i intervencije za skupine djece s raznim jezičnim teškoćama, a u svom radu nastojimo spojiti stručnost, znanost i nastavu. 

Pročelnica za zdravstvo Mirna Šitum istaknula je da je Grad u zadnjih 10-ak godina, u suradnji s resornim ustanovama, napravio znatne pomake u dostupnosti usluge osobama s teškoćama u govoru, stavljajući kao primjer Polikliniku SUVAG. 

I obrazovne ustanove Grada Zagreba uključene su u praćenje ovog problema, a u vrtićima smo primijetili da 30% do 40% djece ima manje ili veće poteškoće s govorom, te je stoga u 2008. zaposleno 48 logopeda, dodala je gđa Tokić, predstavnica Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport.


Gradske vijesti - 2014.