clanak False

Gradonačelnikov poziv najmoprimcima gradskih stanova

Gradonačelnik Milan Bandić uputio je poziv najmoprimcima gradskih stanova koji nisu podmirili najamninu, komunalnu i vodnu naknadu da podmire obveze.
11.04.2014.

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić uputio je poziv najmoprimcima gradskih stanova koji nisu podmirili najamninu, komunalnu i vodnu naknadu u periodu od tri  mjeseca i duže da podmire svoje obveze, a sugrađane koji su uslijed gopodarske krize ostali bez zaposlenja ili su im se iz drugih razloga toliko promijenile životne okolnosti da nemaju sredstva za plaćanje troškova upućuje na Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Nova cesta 1, gdje se mogu informirati o ostvarivanju prava na subvencioniranje troškova stanovanja, odnosno, o drugim mogućnostima potpore:

 

 

Grad Zagreb je posebno socijalno osjetljiv. Moj tim i ja stalno razvijamo sustav socijalnih mjera izgrađujući grad u kojem nema ljudi bez krova nad glavom. Od prvoga dana mog gradonačelničkog mandata razvijamo politiku socijalno osjetljivog stanovanja i u praksi je provodimo. Sustavom subvencionirane, zaštićene ili ugovorene najamnine te javnog najma nalazimo rješenja za naše socijalno najugroženije sugrađane. Pomogli smo da preko 8.000 najpotrebitijih zagrebačkih obitelji nađe krov nad glavom pod daleko povoljnijim uvjetima nego što se nudi na stambenom tržištu. 


Posebno smo zaštitili obitelji u teškoj socijalnoj situaciji, hrvatske branitelje, prognanike, djecu koja punoljetnost dočekuju bez roditeljske skrbi. Pomažemo roditeljima kojima se djeca liječe u zagrebačkim bolnicama da se smjeste u Zagrebu, kako bi bili što bliže svojoj oboljeloj djeci. Dajemo potporu akademskoj zajednici da mlade obitelji znanstvenika pod povoljnijim uvjetima riješe svoje stambene probleme. U središtu naše pozornosti je čovjek i briga za čovjeka, pogotovo u situacijama kad rješava svoju temeljnu potrebu kao što je potreba za domom. 


Grad je uložio i ulaže velike napore u stambenome zbrinjavanju građana koji se nalaze u nepovoljnijoj situaciji te koji nemaju dovoljno sredstava da u tržišnoj utakmici riješe svoje stambene probleme. U isto vrijeme, Grad očekuje da svi korisnici redovito plaćaju račune i namiruju troškove stanovanja u gradskim stanovima. Nažalost, jedan broj korisnika gradskih stanova uredno ne izvršava ugovorene obaveze i ne plaća najam i režijske troškove. S druge strane, velik je broj obitelji koje ispunjavaju propisane kriterije i čekaju mogućnost rješenja stambenog pitanja pod povoljnijim uvjetima. 


Teška gospodarska situacija, recesijsko vrijeme i nezaposlenost povećavaju krug potrebitih. Na konačnoj listi reda prvenstva nakon provedenog natječaja, u Zagrebu je preko 2100 obitelji, kao i preko 400 obitelji koje čekaju na red za stambeno zbrinjavanje temeljem invaliditeta i teškog socijalno-zdravstvenog položaja. Sve te obitelji očekuju povoljnije rješenje stambenog problema, što će im omogućiti lakše rješavanje drugih životnih pitanja. 

Grad ne raspolaže s toliko velikim brojem stambenih jedinica da brzo riješi sve obitelji s liste. Rješenje će se tražiti u 450 novih stanova koji su sada u natječaju i u onim iz kojih će iseliti dosadašnji korisnici. Sve neredovite platiše pozivamo da plate dugove proistekle iz neplaćenih računa vezanih za troškove stanovanja. Ukoliko i nakon upozorenje o neplaćanju ne izvrše svoju obvezu, bit ćemo prisiljeni pokrenuti ovršni postupak radi naplate duga i prisilnog iseljenja. 

Ako ste uslijed gospodarske krize ostali bez zaposlenja, ili su se iz drugih razloga vaše životne okolnosti toliko promijenile i nemate sredstava za plaćanje tih troškova, molimo vas da se obratite Gradskom uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i utvrdite mogućnosti drugih oblika potpore. 

Grad Zagreb će i dalje razvijati model socijalno osjetljivog stanovanja i pomagati građanima da brže i povoljnije riješe stambeno pitanje, ali isto tako očekuje i traži od korisnika gradskih stanova redovito ispunjavanje ugovorenih obveza.

 


 *Uputa iz Ureda za imovinsko pravne poslove i imovinu grada:

Radi usklađenja dugovanja molimo sugrađane da se jave u Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo (GSKG), Savska cesta 1, Sektoru naplate naknada, u sobu 121 ili 122. Također, mogu se javiti i na tel. 4565 958 ili 4565 960.

 


Gradske vijesti - 2014.