clanak False

Mjere poticanja zapošljavanja nezaposlenih osoba u Zagrebu

Na današnjoj konferenciji u Gradskoj upravi, gradonačelnik Bandić predstavio je mjere za poticanje zapošljavanja nezaposlenih osoba u gradu Zagrebu.
18.04.2014.

Na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj upravi, gradonačelnik Milan Bandić predstavio je mjere za poticanje zapošljavanja nezaposlenih osoba u gradu Zagrebu. 

Vlada Republike Hrvatske obustavila je mjere poticanja zapošljavanja iz Nacionalnog plana za poticanje zapošljavanja krajem ožujka ove godine, a mi smo dopisom, koji je išao početkom travnja, ministru rada i mirovinskog sustava ponudili pomoć da Grad Zagreb premosti razdoblje do stvaranja preduvjeta za sufinanciranje mjera za zapošljavanje mladih iz sredstava Europske unije za kategoriju „Rad, staž i prijevoz“, objasnio je gradonačelnik Bandić, te dodao da je ministar promptno odgovorio da je Vlada ipak namaknula potrebna sredstva. 

Inače, Grad Zagreb je u okviru svojih mjera, odnosno Planom prijema osoba za stručno osposobljavanje za 2014. predvidio prijem 258 mladih nezaposlenih osoba, tzv. volontera, a Hrvatskom zavodu za zapošljavanje podnio je zahtjev za zapošljavanje njih 58. Grad je ujedno, naglasio je gradonačelnik, spreman, zajedno sa Zavodom ili sam, preuzeti obavezu i za sve one koji su podnijeli zahtjev, a ne uspiju se zaposliti u realnom sektoru, naravno ako imaju prebivalište u Zagrebu.
 
Za drugu mjeru poticanja zapošljavanja – „Tvoja inicijativa – tvoje radno mjesto“, koju je Vlada RH zaustavila, Grad od Zavoda preuzima svih 400 zaprimljenih zahtjeva poduzetnika koji su osmislili poduzetničke ideje, izradili planove poslovanja i čekaju potporu kako bi pokrenuli svoj vlastiti posao. Za tu svrhu, koja uključuje i dodatnu besplatnu edukaciju i mentoriranje nezaposlenih, osigurali smo za prvu godinu poslovanja 10 milijuna kuna, dodao je gradonačelnik Bandić, a budući da će svaki poduzetnik zaposliti najmanje jednu osobu, ova mjera rezultirat će smanjenjem broja nezaposlenih u Zagrebu za 400 do 500 ljudi. 

Već je izrađen prijedlog Sporazuma između Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Razvojne agencije i Grada Zagreba, čije potpisivanje uskoro očekujemo, a na temelju Sporazuma svaki će poduzetnik dobiti 25.000,00 kuna potpore.
 
Treću mjeru sada ću samo najaviti, a polovicom svibnja izaći ćemo s njom u potpunosti u javnost, rekao je zagrebački gradonačelnik, napomenuvši da će se na tri lokacije – Zagrebačkom velesajmu, Robnim terminalima i u naselju Sopnica Jelkovec, po najnižoj cijeni osigurati prostori za poduzetnike i time stvoriti povoljniji uvjeti za gospodarstvenike. 

Svi zajedno, Vlada RH, Grad i svi drugi relevantni subjekti, moramo stvoriti bolje uvjete i klimu za razvoj gospodarstva u našoj zemlji jer ono je pokretač napretka. Drago mi je da surađujemo, jer zajedno možemo napraviti puno više, zaključio je gradonačelnik.


Gradske vijesti - 2014.