clanak False

Izložba Grad filma - tvornica snova

Sinoć je u Muzeju Grada Zagreba oživjela izložba posvećena zagrebačkom filmu kroz povijest Grad filma - tvornica snova.
25.07.2014.


Sinoć je u Muzeju Grada Zagreba oživjela izložba posvećena zagrebačkom filmu kroz povijest Grad filma - tvornica snova. Izložbu je oblikovala Nikolina Jelavić-Mitrović, a suradnici su bili Hrvatski državni arhiv - Hrvatska kinoteka, Nacionalna i sveučilišna knjižnica, HAZU, Škola Narodnog zdravlja Andrija Štampar, Croatia film, Hrvatska televizija, Jadran-film, Zagreb-film te brojni drugi. 

Tijekom izložbe, koja će biti otvorena do 2. studenog, prikazivat će se filmovi i organizirati druženja s filmašima. 

Gradonačelnik je ovom prilikom najavio osnivanje dugoočekivanog Muzeja filma za tri godine i prisutni autorski tim izložbe predstavio kao utemeljitelje tog muzeja.

Autorica izložbe Vesna Leiner podsjetila je okupljene kako Zagreb živi s filmom još od 1896. i prve projekcije u zgradi "Kola", a samo nekoliko mjeseci nakon prvih filmskih predstava u Berlinu i Parizu postao je relevantno mjesto za prikazivanje 'pokretnih slika'. Od sredine pedesetih do osamdesetih bio je i središte filmske industrije u srednjoj Europi kada se, zahvaljujući Jadran filmu koji je mogao zadovoljiti razne potrebe filmaša, od scenografije do filmske ekipe, ovdje snimalo puno inozemnih filmova. 

Izložba je prikupljena iz više raznih izvora, javnih i privatnih i obuhvaća niz fotografija, plakata, dokumenata, nagrada, rekvizita te primjeraka stare filmske tehnologije.


Gradske vijesti - 2014.