clanak False

Gradonačelnik primio sudionike PIF-a

Gradonačelnik Milan Bandić primio je, u palači Dverce, sudionike ovogodišnjeg Međunarodnog festivala Kazališta lutaka, 47. po redu PIF-a.
17.09.2014.

 

 

Na prijemu za sudionike ovogodišnjeg Međunarodnog festivala Kazališta lutaka, održanom u reprezentativnoj gradskoj palači Dverce, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić uručio je predstavnicima gostujućih kazališta zahvalnice za sudjelovanje na 47. PIF-u.


Zaželjevši lutkarima dobrodošlicu u Zagreb, zagrebački gradonačelnik istaknuo je: Drago mi je da mogu podijeliti sreću s ljudima koji žive lutkarsku umjetnost. To je još jedan dokaz da je Zagreb istinska europska kulturna metropola. Kao znak zahvale na kreativnome doprinosu pri stvaranju ovogodišnjeg Festivala, gradonačelnik Bandić uručio je zahvalnice predstavnicima kazališta.


Ravnatelj Kulturnog centra Travno Josip Forjan uputio je, u ime organizatora Festivala, zahvalu gradonačelniku na podršci koju imaju već godinama, a umjetnička direktorica Lutkovnog gledališča Ljubljana Ajda Rooss naglasila je da se svi sudionici već sad vesele sljedećem, 48. po redu, PIF-u. Lutkari su gradonačelniku darovali masku PIFKA, a poklon mu je uručio član Dječjeg žirija Jakov Vinožganić.


Podsjetimo, Međunarodni festival Kazališta lutaka započeo je 15. rujna predstavom U trenu, britanskog lutkara Stephena Mottrama i traje do subote, 20. rujna te na njemu gostuju kazališta iz SAD- a, Velike Britanije, Norveške, kazališta iz Poljske i Slovenije, Bugarske, Izraela, Španjolske te Hrvatske koja ima čak 7 predstava u službenoj konkurenciji.


Međunarodni festival kazališta lutaka PIF (Pupteatra Internacia Festivalo) pokrenuo je 1968. godine Studentski esperantski klub, a od 1971. organizaciju preuzima Međunarodni centar za usluge u kulturi, odnosno današnji Kulturni centar Travno. Početna ideja PIF-a bila je da se predstavama promovira esperanto, da bi u konačnici prerasla u Festival koji je tijekom godina postao simbolom prestiža u europskom i svjetskom lutkarstvu.


Gradske vijesti - 2014.