clanak False

Izložba djela Joana Miroa u Umjetničkom paviljonu od 2.10.2014. do 8.2.2015.

Od 2. listopada 2014. do 8. veljače 2015. u Umjetničkom paviljonu bit će postavljena izložba Joan Miro: remek-djela iz Fundacije Maeght.
17.09.2014.


Od 2. listopada 2014. do 8. veljače 2015. u Umjetničkom paviljonu, bit će postavljena izložba Joan Miro: remek-djela iz Fundacije Maeght - četrdesetak radova slavnog katalonskog umjetnika, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, Ministarstva kulture i Turističke zajednice grada Zagreba, te pod generalnim sponzorstvom tvrtke INA, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare. 

Premijerno je to predstavljanje djela Joan Miroa iz razdoblja između 60-ih i 80-ih, hrvatskoj publici i publici jugoistočne Europe, a zbog prostornog ograničenja imat ćemo dva otvorenja, 30. rujna i 1. listopada, istaknula je ravnateljica Umjetničkog paviljona Jasminka Poklečki Stošić. Izložba s oko 40 eksponata, prvenstveno je bazirana na kiparskom stvaralaštvu, dodala je ravnateljica, a iz Fundacije Maeght, jedne od najznačajnijih privatnih fundacija moderne umjetnosti izabrali smo 21 skulpturu, 16 slika, te litografije i tapiserije. 

Gradonačelnik Milan Bandić izrazio je zadovoljstvo što će Zagreb, nakon Picassa, biti domaćin još jedne izložbe velikog umjetnika, i to u recesijskom vremenu. I u idućoj godini nastojat ćemo slijediti ovaj pozitivni trend kako bi Zagreb i dalje, u kulturno-umjetničkom pogledu, stajao uz bok europskim metropolama. 

Izložba Joana Miroa ovih je dana otvorena i u Beču, veća je od zagrebačke, ali mi imamo razloga biti ponosni na naš postav, dodao je gradonačelnik, napomenuvši da izložbu s nešto manje od 50% financira Grad Zagreb i Ministarstvo kulture, a ostalo su osigurali sponzori. 

Prema riječima ravnateljice Umjetničkog paviljona, Izložba će koštati nešto manje od dva milijuna kuna, a cijena je znatno umanjena i uspješnim pregovorima za osiguranje i prijevoz eksponata. Zagreb će imati izložbu koja je mogla biti postavljena u bilo kojoj metropoli svijeta, rekla je ravnateljica, istaknuvši da, po godinama stvaranja umjetničkih djela, zagrebačka izložba počinje tamo gdje bečka završava. 

Direktor Fondacije Maeght Olivier Kaeppelin i ravnateljica Jasminka Poklečki Stošić kustosi su predstojeće izložbe. Miro je prije svega poznat kao slikar, bio je i izvanredan kipar, a ova će izložba omogućiti praćenje rođenja i evoluciju umjetnikovih izvanrednih skulptura nastalih u dva desetljeće.


Gradske vijesti - 2014.