clanak False

Djela Joana Miro u Umjetničkom paviljonu od 2. listopada 2014. do 8. veljače 2015.

Od 2.10.2014. do 8.2.2015. u Umjetničkom paviljonu bit će postavljena izložba Joan Miro: remek djela iz Fundacije Maeght.
29.09.2014.


Na zadnjoj konferenciji za novinare dan uoči otvorenja izložbe djela velikog slikara i kipara iz Katalonije Joana Miroa u Umjetničkom paviljonu, koja će pod nazivom Joan Miro: remek djela iz Fundacije Maeght posjetiteljima pokazati 40 eksponata iz razdoblja stvaranja između 60.-ih i 80.-ih, ravnateljica Paviljona Jasminka Poklečki Stošić zahvalila je posebno gradonačelniku Milanu Bandiću što je od početka podržao ideju, te ostalim pokroviteljima Ministarstvu kulture RH i Turističkoj zajednici grada Zagreba, kao i brojnim sponzorima bez kojih, kako je naglasila, ne bi bilo moguće ostvariti ovaj cilj. 

Uz pomoć sponzora i medijskih pokrovitelja izložbu smo promovirali diljem cijele Hrvatske, a Hrvatska radio televizija napravila je i dokumentarni film koji započinje s prikazivanjem 3. listopada, dodala je ravnateljica, istaknuvši da je ponosna što je sav posao oko postavljanja izložbe bio gotov još u petak navečer. 

Direktor Fundacije Maeght Olivier Kaeppelin izrazio je zadovoljstvo zbog velikog interesa i odaziva medija na konferenciju i predstavljanja ovog dijela stvaralaštva Joana Miroa u Zagrebu. Uz velikane slikarstva Picassa i Matisa, ovaj španjolski, odnosno, katalonski umjetnik svakim danom postaje sve uvaženiji, njegova djela izlažu se po cijelom svijetu i sve više postaje inspiracija mnogim slikarima. On nas vodi u čudesan i slikovit svijet snova i mašte, s obilje boja i energije, koji često crpi iz krajolika svog rodnog kraja, napomenuo je direktor Fundacije. Joan Miro jedan je od najvećih crtača 20. stoljeća, jedan od rijetkih koji se izražavao i kroz tapiserije, a na ovoj izložbi upoznat ćemo i njegov kiparski rad. 

Zahvaljujući suradnji institucija i sponzora, te velikom angažmanu ravnateljice Umjetničkog paviljona, tijekom sljedeća četiri mjeseca Zagreb, Hrvatska i cijela regija moći će vidjeti ovu vrijednu i prekrasnu izložbu za koju vjerujem da će biti velik interes, rekla je Nevena Tudor Preković iz Ministarstva kulture. Nadam se da ćemo i ubuduće imati dobru međusobnu suradnju i suradnju s velikim fundacijama koje dijele viziju i strast za umjetnost, koje će rezultirati izložbama velikih majstora. 

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zahvalio je svima koji su doprinijeli realizaciji projekta i onima koji su ugradili dio sebe u organizaciju i postavljanje izložbe djela poznatog svjetskog sikara i kipara Joana Miroa. Ovo je velika stvar za naš grad, Hrvatsku ali i cijelu regiju jer ovakvim događajem bile bi zadovoljne i veće europske metropole. 

Drago nam je što smo mogli poduprijeti ovako značajan kulturni projekt u kojem će uživati mnogobrojni ljubitelji umjetnina, naglasili su predstavnici generalnog i zlatnog sponzora Izložbe, tvrtke INA i PBZ Carda.
 
Podsjetimo, kustosi izložbe su direktor Fundacije Maeght Olivier Kaeppelin i ravnateljica Paviljona Jasminka Poklečki Stošić, a izložba će biti otvorena od 2 .listopada 2014. do 8. veljače 2015.


Gradske vijesti - 2014.