clanak False

Poticanje obrtništva i poduzetništva na području grada Zagreba

Gradske potpore za očuvanje i razvoj tradicijskih, deficitarnih i proizvodnih obrtničkih djelatnosti za 478 zagrebačkih obrtnika.

23.10.2014.

Nakon objave rezultata natječaja za dodjelu potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, deficitarnih i proizvodnih obrtničkih djelatnosti, danas je u Gradskoj upravi održana konferencija za novinare na kojoj su zamjenice gradonačelnika Sandra Švaljek i Vesna Kusin, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Mirka Jozić i predsjednici Udruženja obrtnika grada Zagreba i Hrvatske obrničke komore – Obrničke komore Zagreb, Vlado Crkvenac i Ivan Obad iznijeli što se sve unazad 12 godina učinilo u Zagrebu na tom planu. 

Danas smo se ovdje našli kako bismo govorili o ishodu natječaja - jedne od gradskih mjera kojojm podupiremo obrtnike, istaknula je zamjenica Sandra Švaljek. Zagreb ima program kojim kontinuirano od 2000. potiče rast i razvoj obrtništva i poduzetništva, a dodatno su kreirane i nove mjere za poticanje internacionalizacije poslovanja i socijalnog poduzetništva koje su podržali i skupštinski odbori za gospodarski razvoj i kontrolu, pa očekujemo da će ih prihvatiti i Gradska skupština. 

S obizirom na to da su obrtnici i mali poduzetnici vrlo bitni za razvoj gospodarstva u gradu Zagrebu, do kraja ove godine planiramo uspostaviti i novi Poduzetnički centar u okviru Razvojne agencije Zagreb u Vodnikovoj 12, s ciljem razvoja poduzetničke infrastrukture, dodala je zamjenica gradonačelnika, naglasivši da će se u organizaciji Grada 12. i 13. studenoga ove godine održati i prva Start up konferencija Zagreb Connect. Gradski ured za gospodarstvo, rad i poduzetništvo i dalje će raznim mjerama podupirati razvoj i napredak zagrebačkih obrtnika. 

Zamjenica Vesna Kusin ukazala je na jednu drugu dimenziju obrtništva, napomenuvši da se podupiranjem tradicijskih obrta ujedno njeguje i čuva običajna baština Zagreba. 

Na listi za dobivanje potpore na temelju ovog natječaja je 487 obrtnika, za što je Grad osigurao 8.890.000,00 milijuna kuna, naglasila je pročelnica Mirka Jozić, a tijekom ljeta smo, u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i Razvojnom agencijom Zagreb, omogućili samozapošljavanje 400 nezaposlenih osoba s pojedinačnim iznosom potpore od 25.000,00 kuna, za što je osigurano 10 milijuna kuna i do sada isplaćeno 92%. 

Svaka inicijativa s obrtničke strane koja može doprinijeti razvoj bit će prihvaćena od strane Grada, između ostalog i zbog toga što smo primijetili da se uvelike smanjuje broj obrtnika
, zaključila je pročelnica.
 
Već 12 godina Grad Zagreb dodjeljuje stipendije za deficitarna obrtnička zanimanja, smanjio nam je cijenu najma prostora, smanjio ili ukinuo plaćanje spomeničke rente, napomenuo je Vlado Crkvenac, a to su samo neke od mjera potpora koje nam pruža i na čemu smo vrlo zahvalni gradonačelniku i Gradu, jer da nije bilo njih puno više obrta bi bilo zatvoreno. 

Predsjednik Obrtničke komore Zagreb Ivan Obad između ostalog je istaknuo povoljne kredite za poduzetnike s 3,5% kamata, subvencije koje dobivaju od 2004., a koje im puno znače, stavljajući naglasak na to da gotovo milijun ljudi živi od obrta i da su obrtnici najjači gospodarski subjekt po punjenju gradskog i državnog proračuna. Grad Zagreb prepoznao je naš značaj i uvijek imao sluha za nas za razliku od Države, dodao je uz zahvalu gradonačelniku i gradskim službama.

 

Mjere poticanja


Gradske vijesti - 2014.