clanak False

Sastanak s predsjednikom talijanske regije Abruzzo

Zamjenica Gradonačelnika Sandra Švaljek primila je delegaciju talijanske regije Abruzzo, predvođenu predsjednikom Lucianom D'Alfonsom.
26.11.2014.

 

U gradskoj palači Dverce zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Sandra Švaljek, sa suradnicima, primila je delegaciju talijanske regije Abruzzo, predvođenu predsjednikom Lucianom D'Alfonsom, i u društvu s veleposlanicom Italije u Republici Hrvatskoj Nj.E. Emanuelom D'Alessandrom.
Talijanski gosti su u Zagrebu sudjelovali na međunarodnom stručnom skupu o klimatskim promjenama i strategijama za njihovo obuzdavanje. 

Zahvalivši na srdačnom prijemu, predsjednik D'Alfonso naglasio je kako ga se posebno dojmila čistoća i urednost grada te organiziranost javnog prijevoza. Visoki gost istaknuo je mogućnost suradnje na području energetskog razvoja i obnove svih energetskih resursa jer to je nešto što treba i gradu Zagrebu i regiji Abruzzo.
Kao primjer dobre prakse naveo je projekt energetske obnove školskih zgrada: Realizirali smo ga u svim općinama i školama na način da više nema gubitka energije, i to je doista jedan kvalitetan projekt koji je dao odlične rezultate.
Dodao je također da već kod djece najranije dobi rade na podizanju svijesti o važnosti uštede energije: Okrećemo se obiteljima kako bi u svojim kućanstvima shvatili kako se treba ponašati s energijom. Putem raznih igara pokušali smo motivirati djecu da utječu da se u obitelji promjeni način života. 

A to je, prema riječima zamjenice Švaljek, i prvi projekt na kojem bi mogla početi suradnja regije Abruzzo i grada Zagreba: Kao što smo čuli, regija Abruzzo ima pozitivna iskustva i dobru praksu u odgoju i obrazovanju djece o nužnosti uštede energije. Mislim da je to model koji bismo mi u gradu Zagrebu mogli primijeniti, eventualno ga adaptirati našim mogućnostima. Rado ćemo prihvatiti suradnju na upravo takvom projektu.
Istaknula je da su talijanski gosti imali samo riječi pohvale za grad Zagreb jer oni koji nas posjećuju mogu realnije sagledati situaciju u Gradu, kako je organiziran, kako funkcionira javni prijevoz, njegovu čistoću. 

Prijemu su, uz zamjenicu Švaljek, prisustvovali i pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Mirka Jozić i pročelnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Marijan Maras.


Gradske vijesti - 2014.