clanak False

Predstavljen projekt revitalizacije javnih prostora "Zagreb za mene"

Na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi predstavljen je projekt urbane revitalizacije javnih prostora - Zagreb za mene.
05.02.2015.

 

(www.zagreb.hr / hina) Projekt Zagreb za mene – urbana revitalizacija javnih prostora u gradu Zagrebu koji se provodi u suradnji Grada Zagreba, Društva arhitekata Zagreba, Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Akupunkture grada predstavljen je danas na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi. Na 17 lokacija predviđeni su zahvati i intervencije kojima bi se neiskorištene javne površine prenamijenile i uljepšale. Uz arhitekte, prostorne planere, dizajnere, umjetnike, građevinare i poduzetnike u odabiru lokacija i provedbi projekta očekuje se i aktivno sudjelovanje građana.


Idejno  rješenje projekta, uz zamjenicu gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba dr.sc. Sandru Švaljek prezentirali su predsjednik Društva arhitekata Zagreb Teo Budanko, autor projekta Akupunktura grada Rene Lisac te predstojnik Katedre za urbanizam, prostorno planiranje i pejzažnu arhitekturu Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu dr.sc. Krunoslav Šmit kao glavni sudionici provedbe.


Radi se o kvalitetnom, suvremenom, modernom i europskom projektu koji se provodi u okviru pripreme i uređenja grada za Europske sportske igre 2016. Planirane intervencije nisu velike, one su malog do srednjeg obuhvata čiji su budžeti između 10 i 20 milijuna, rekla je zamjenica Švaljek. Naglasila je da je novost ovog projekta participativni pristup u odabiru zahvata što znači da će se za svaki zahvat pitati građani, ustanove, stručne organizacije i Grad Zagreb što žele na tim lokacijama. Takvim pristupom građanima će se omogućiti da od javnih površina stvore ambijent drugog doma.


Projekt će pokrenuti suradnju Grada, građana, institucija, programa te potaknuti razgovor, razmjenu, unaprijediti procese i otvoriti poslove, na inovativan način revitalizirati postojeća gradske punktove. Grad Zagreb i njegovi građani realizacijom projekta dobit će suvremene urbane prostore koje prepoznajemo i volimo u svim europskim i svjetskim metropolama, rekao je predsjednik Društva arhitekata Teo Budanko. Također je dodao kako će u sljedeća dva mjeseca završiti urbanističku studiju, a u iduća tri mjeseca bit će odabrane lokacije kao i konkretni planovi za iste.


Prvi projekt će biti na Savici u Ulici Ljerke Šram, na parkiralištu uz tržnicu, izvijestio je Rene Lisac iz Društva arhitekata. Na radionicama održanim u okviru projekta Akupunktura grada, stanovnici Trnja su prepoznali da im nedostaje centralni prostor gdje se mogu nalaziti i družiti i zaključili da bi se dio tog parkirališta mogao pretvoriti u mali kvartovski trg.
Drugi pilot projekt bit će iznenađenje. Pozvat ćemo međunarodnu arhitektonsku zajednica da predloži nešto za Zagreb, rekao je Lisac. Dok je Trnje-Savica nešto vrlo jasno i pragmatično, ovo će biti nešto što će nas iznenaditi. Očekujemo od međunarodne arhitektonske zajednice da nas iznenadi nekom intervencijom u Zagrebu, a hoće li se ona moći provesti ili neće, to ovisi o tome što će sve biti predloženo, zaključio je Lisac.

 


Gradske vijesti - 2015.