clanak False

Rodin u Umjetničkom paviljonu

Zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin sudjelovala je na presici u Umjetničkom paviljonu na kojoj je najavljena izložba Rodin u Meštrovićevom Zagrebu.
24.04.2015.
(Hina / www.zagreb.hr) - Zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin sudjelovala je na konferenciji za novinare u Umjetničkom paviljonu na kojoj je najavljen veličanstveni kulturni događaj, izložba "Rodin u Meštrovićevom Zagrebu". 

"Riječ je o svojevrsnom povratku Rodina čija su djela već bila predstavljena u Hrvatskoj 1968 godine i to na istome mjestu, u Umjetničkom paviljonu" - rekla je zamjenica Kusin govoreći o postavu koji će biti otvoren 5. svibnja.


Skulptura slavnoga francuskog kipara Augustea Rodina "Meditacije - Unutarnji glas", odnosno jedna od smanjenih varijanti te skulpture, koju je iz sanduka primjerenog za prijevoz najvrjednijih umjetnina u petak u Umjetničkom paviljonu nakratko izvadio povjesničar umjetnosti Andro Krstulović Opara kako bi ju pokazao novinarima, na trenutak je okupljene uvela u veliku izložbu pod nazivom "Rodin u Meštrovićevom Zagrebu" - kulturni događaj par excellence koji će biti otvoren 5. svibnja u reprezentativnom izložbenom prostoru Umjetničkoga paviljona.
Zašto je izložba dobila baš taj naziv objasnio je Krstulović Opara istaknuvši kako rijetko koji grad toliko odiše genijem nekoga umjetnika, poput hrvatske metropole kojoj je svoj umjetnički pečat darovao Ivan Meštrović odnosno, smatra, "Zagreb i Meštrović su sinonimi".
Dodao je kako će izložba ukazati i na osobno prijateljstvo te međusobno uvažavanje Rodina i Meštrovića, koji će ponovno dijalogizirati posredstvom dvaju remek djela - Rodinove "Meditacije - Unutarnji glas" i Meštrovićeve "Psihe" što će, s nedavno otkupljenim Rodinovim pismom hrvatskome kiparu, biti predstavljene u Galeriji Meštrović u Splitu.
Medije je pak zamolio da pozornost posvete i povjerenju koju su francuski partneri udijelili kolegama iz Hrvatske što, ocijenio je, govori o kvaliteti i kompetentnosti hrvatskih stručnjaka.
Tako će u Umjetničkom paviljonu posjetitelji moći vidjeti i doživjeti sedamdesetak Rodinovih umjetničkih djela, među kojima su i proslavljena remek djela "Mislilac", "Poljubac", "Vrata pakla", "Brončano doba" i "Čovjek koji hoda".
Izuzetan umjetnički pothvat rezultat je dugogodišnje suradnje francuskih i hrvatskih ustanova, a riječ je, podsjetila je francuska veleposlanica Michele Boccoz, i o svojevrsnom 'uzvratnom posjetu dogovorenom nakon festivala hrvatske kulture u Francuskoj "Croatie, la voici", tijekom kojega je prije tri godine u pariškom Muzeju Rodin bila postavljena izložba skulptura Ivana Meštrovića.
Izložba će, istaknula je, biti i najljepši biser u niski od 150 kulturnih događaja u okviru festivala francuske kulture u Hrvatskoj, u 2015. godini, nazvanog "Rendez-vous" kojim pak od svibnja do rujna ove Francuska uzvraća na uspješno predstavljanje hrvatske kulture i umjetnosti u Republici Francuskoj 2012./2013. godine - "Croatie, la voici".
"Zatvorite svoje tjelesne oči kako biste najprije umjetničko djelo vidjeli duhovnim očima", poručila je svima koji će posjetiti izložbu, na hrvatskome jeziku francuska veleposlanica, parafrazirajući Rodinove riječi preporuke kako promatrati umjetničko djelo.
Kako je objasnila Boccoz, datum izložbe nije slučajno odabran već s namjerom da to bude početak Festivala "Rendez-vous" kojim se Hrvatskoj želi predstaviti francuska i europska kultura.
Autori izložbenog projekta su ravnateljica Muzeja Rodin iz Pariza Catherine Chevillot i donedavni ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića Andro Krstulović Opara, sadašnji savjetnik predsjednice Republike Hrvatske. Kustosice su Veronique Mattiussi iz tog pariškog muzeja i Barbara Vujanović iz Atelijera Meštrović, koje su i autorice središnjih tekstova u katalogu. Umjetnički postav izložbe pak supotpisuju Krstulović Opara i ravnateljica Umjetničkoga paviljona Jasminka Poklečki Stošić.
Bit će izložena i Rodinova djela nastala u bronci, gipsu i kamenu te dvadesetak crteža, povijesne fotografije, među kojima i one umjetničkoga fotografa Eugenea Drueta, koji je snimao i Meštrovićeva djela za vrijeme njegovoga rada u Parizu.
Kako je najavila Poklečki Stošić, za svečano otvorenje skladateljica Olja Jelaska, dobitnica državne nagrade Vladimir Nazor, skladat će suitu "Rodinova Meditacija".
Zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Vesna Kusin istaknula je kako je riječ o svojevrsnom 'povratku Rodina' čija su djela, podsjetila je, već bila predstavljena u Hrvatskoj 1968. godine i to na istome mjestu - u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu.
Osim u Zagrebu, Rodinova djela bit će izložena i u Splitu gdje će se 8. svibnja u Galeriji Meštrović otvoriti manja, ali također značajna izložba "Rodinova Meditacija u Splitu", na kojoj će se predstaviti njegova skulptura "Meditacija - Unutarnji glas".
 

Gradske vijesti - 2015.