clanak False

Uskoro vrtovi u Mandlovoj / Počeo Zagrebački vremeplov / Park u Remetinečkoj dobio ime / Završnica skijaške sezone na Sljemenu

Uskoro vrtovi u Mandlovoj / Počeo Zagrebački vremeplov / Park u Remetinečkoj dobio ime / Završnica skijaške sezone na Sljemenu
25.04.2015.

 

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić započeo je subotu obilaskom gradskih vrtova na Borovju i Savici, nakon čega je otvorio Memorijal Ivan Špiljak – Deda, otkrio tablu s nazivom Park Dinka Fija u Remetinečkom gaju. U samom središtu grada, na Zrinjevcu otvorio je ovogodišnju sezonu projekta Zagrebački vremeplov te na Europskom trgu obišao Street Food Festival.

U organizaciji Hrvatskog skijaškog saveza također se pridružio skijašima i rekreativcima na Sljemenu u akciji čišćenja sljemenskih staza nakon skijaške sezone.
 

Najavljeni novi vrtovi u Mandlovoj ulici


Prilikom obilaska gradskih vrtova na Savici i Borovju, gradonačelnik Bandić najavio je da je u  pripremi Javni poziv za još jedan Gradski vrt. Na površini od oko 1,1 ha u Mandlovoj ulici, kod križanja s Avenijom Gojka Šuška, kroz dva mjeseca ćemo podijeliti oko 150 novih vrtnih parcela, rekao je.
 

Na najvećem Gradskom vrtu, onom u Borovju koji ukupno ima 689 vrtnih parcela, ove jeseni je bilo poplavljeno njih oko 200. Oni se sada trebaju iznevelirati i iskopati kanali da bi bili u funkciji. Korisnici poplavljenih parcela su preseljeni na dio koji nije plavan, a kako je naglasio pročelnik  Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Emil Tuk trenutno je u u tijeku izrada dokumentacije za odvodnju toga dijela. Prošli tjedan je završio Javni poziv za 180 vrtnih parcela na ovom dijelu. Oko polovice ćemo popuniti u ovom Pozivu tako da uskoro slijedi  još jedan Poziv za ovaj gradski vrt, dodao je pročelnik Tuk.

Nakon Borovja, gradonačelnik je sa suradnicimo obišao i svoju vrtnu gredicu koja se nalazi u Gradskom vrtu na Savici.

Prvi memorijal Ivana Špiljka – Dede


U Kulturnom centru Dubrava gradonačelnik Milan Bandić otvorio je Prvi memorijal Ivan Špiljak – Deda.


Ivan Špiljak bio je zaštitni znak naše Dubrave, veliki čovjek čija dijela nikada neće biti zaboravljena, rekao je gradonačelnik Bandić te izrazio uvjerenje da će ovaj Memorijal postati tradicionalan.
Memorijal se održavao u organizaciji Kluba mladih tehničara Dubrava u spomen na  jednog od osnivača Kluba koji je uvelike doprinio promicanju tehničke kulture među mladima.
 

Park Dinka Fija
 

U počast našem etabliranom dirigentu, skladatelju, melografu i pedagogu Dinku Fiju, u subotu je u parku u Remetinečkom gaju 3 – 7 otkrivena ploča s nazivom parka koji će od sada nositi ime po jednom od najvećih imena hrvatske tradicijske glazbe.
U društvu s Nadicom Fijo, suprogom maestra Fija, ploču je okrio gradonačelnik Milan Bandić.


Glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja Tomislav Šaban istanuo je da je ovo pravi primjer kako Grad Zagreb uvažava ljude koji stvaraju umjetnost te je posebno zahvalio Gradu što je prepoznao ovu njihovu inicijativu da odaju počast velikom umjetniku koji je živio i stvarao u Zagrebu.
 

Zagrebački vremeplov
 

Ovogodišnju sezonu projekta Zagrebački vremeplov otvorio je na Zrinjevcu gradonačelnik Milan Bandić.


Istaknuvši kako je Zagreb najljepša svjetska metropola, gradonačelnik Bandić se posebno zahvalio Turističkoj zajednici Grada Zagreba, koja je organizator ovog projekta i koja, naglasio je, bilježi dobre turističke rezutate pa je tako u prva tri mjeseca ove godine Zagreb imao 16 posto više turista nego lani u isto vrijeme i 14 posto više noćenja.
 

Trgovi i ulice središta grada, kao i park Maksimir sve do 18. listopada 2015. godine, opet će biti mjesto glazbenih, plesnih i raznih drugih događanja koja se odvijaju već osmu godinu za redom.
Zagrebački vremeplov objedinjuje čak sedam događanja, koje svako na svoj način pokazuje zagrebačku prošlost i običaje. Smjenu straže počasne satnike Kravat pukovnije moći će se vidjeti svake subote i nedjelje s početkom točno u podne na Markovu trgu.
 

Na  pozornici Glazbenog paviljona na Zrinjevcu te u Maksimiru vikendom će se održavati Promenadni koncerti.
Središte grada, od Kaptola preko Dolca i Tkalčićeve ulice do Trga bana Josipa Jelačića, pretvorit će se u  Folklornu scenu. Odvijat će se i Gornjigradske glazbene vedute  kada će se  po starim ulicama i trgovima Gornjega grada moći uživati u zvucima starogradskih i ljubavnih pjesama uličnih svirača.


Gornji grad u prošlosti oživljavaju kostimirani likovi iz zagrebačke povijesti, kao što su Marija Jurić Zagorka, hrvatski vojnik s kravatom i njegova djevojka, gradski stražar, kolporter, poštar i mnogi drugi.

Street food festival


Četvrti ulični festival hrane, Street Food Festival  održavao se 25. i 26. travnja na Europskom trgu. Ovogodišnja tema Festivala bili su specijaliteti s roštilja, a moglo se izabrati između osam različitih mesnih menija.
Prema riječima organizatorice Lane Klingor pripremljene su dvije tone mesa i 1700 kilograma ekološki uzgojenog povrća. Festival je obišao i zagrebački gradonačelnik Bandić.

Čišćenje sljemenske staze

U povodu završetka skijaške sezone, u organizaciji Hrvatskog skijaškog saveza, na Sljemenu je organizirana akcija Čišćenje sljemenskih skijaških staza Parka prirode Medvednica koju je došao podržati i gradonačelnik Milan Bandić.

Skijaši svih dobi, puno djece rekreativaca i njihovih roditelja došlo je na Sljeme kako bi prošli kroz sljemenske staze i pokupili ono što je ostalo ispod snjega čime se želi dati znak svima da prirodu treba čuvati.

 


Gradske vijesti - 2015.