clanak False

Tripartitni ugovor za poticanje malog i srednjeg poduzetništva

Između Grada Zagreba, Ministarstva poduzetništva i 12 poslovnih banaka, potpisan je tripartitni Ugovor za poticanje malog i srednjeg poduzetništva.
27.04.2015.

 

Između Grada Zagreba, Ministarstva poduzetništva i 12 poslovnih banaka, potpisan je tripartitni Ugovor o provedbi programa Kreditom do uspjeha 2014, Mjera 1. Kreditom do konkurentnosti za poticanje mikro, malih i srednjih poduzetnika. Programom je  namijenjeno 200 milijuna kuna, a Grad Zagreb i Ministarstvo će subvencionirati kamatu za poduzetničke kredite svaki s 2% za projekte iz proizvodnih djelatnosti i sa po 1% za projekte iz uslužnih djelatnosti. Krediti će se odobravati u visini od 100 tisuća do 5 milijuna kuna za kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje gospodarskih objekata, kupnju nove opreme ili pojedinih dijelova nove opreme i za obrtna sredstva.

Gradonačelnik Milan Bandić zahvalio se svojim kolegama na odrađenom poslu, Ministarstvu što je prepoznalo važnost poticanja malog i srednjeg poduzetništva i bankama na velikom odazivu, naglasivši da Grad Zagreb mjere Programa razvoja obrta, malog i srednjeg poduzetništva kontinuirano provodi od 2000. Izrazivši zadovoljstvo što će ovoga puta zajedno doprinijeti napretku i razvoju poduzetništva, te vjeru da će Program u što većoj mjeri zaživjeti u praksi, gradonačelnik je istaknuo da je Projekt neophodan jer su poduzetnici i obrtnici nositelji gospodarstva i glavni akteri razvoja.

U ovaj program uključile su se Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb, Erste&Steiermarkische Bank, Raiffeisenbank Austria, Hypo Albe Adria Bank, Societe generale – Splitska banka, Hrvatska poštanska banka, Croatia banka, Slatinska banka, Veneto banka, Partner banka i Jadranska banka. Kako se čulo, neke od banaka sudjeluju po prvi puta u programima poticanja gospodarstva, a neke Grad Zagreb su partneri Grada Zagreba u ovakvim projektima već dugi niz godina.
U suradnji s Gradom, kroz programe razvoja poduzetništva, Zagrebačka banka je odobrila kredite za oko 700 korisnika u iznosu većem od 1,5 milijarde kuna, napomenuo je član Uprave Marko Remenar, a mi nismo bili jedina banka koja je sudjelovala.

Za projekte iz uslužnih djelatnosti odobravat će se krediti do 20%, a za proizvodne djelatnosti do 30% iznosa ukupno odobrenog kredita. Za kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje gospodarskih objekata rok otplate kredita bit će do 10 godina, a za kupnju nove opreme ili pojedinih dijelova opreme do sedam godina, s mogućim počekom od dvije godine. Nominalna kamatna stopa iznosit će najviše 7% godišnje.

 


Gradske vijesti - 2015.