clanak False

Obilježavanje 20. godišnjice raketriranja Zagreba i stradanja civila

U znak sjećanja na sugrađane stradale u raketiranju Zagreba, na Trgu svibanjskih žrtava izaslanstvo Grada Zagreba položilo je vijenac i zapalilo svijeću.
02.05.2015.

U znak sjećanja na sugrađane stradale u raketiranju Zagreba početkom svibnja prije 20 godina izaslanstvo Grada Zagreba, koje je predvodio gradonačelnik Milan Bandić, položilo je vijenac i zapalilo svijeću na Trgu svibanjskih žrtava ispred Spomen ploče.

Prisjećamo se naših sedmero sugrađana koji su poginuli od napada barbara i Milana Martića, kao akt odmazde za uspjelu akciju Bljesak, kada je grad raketiran. Prije dvije godine otkrili smo Spomen ploču da se to nikada ne zaboravi, rekao je gradonačelnik Bandić.

Nakon toga, gradonačelnik je obišao Memorijalni centar granatiranja Zagreba 1991/1995 u Petrićevoj, otvoren prije dvije godine kao vječni spomen na sve poginule i ranjene tijekom velikosrpskog napada na Banske dvore i na civilno stanovništvo.

Ovaj centar je važan kako se ne bi zaboravila povijest, jer zaborav je gubljenje identiteta, naglasio je gradonačelnik.

Stalni postav Memorijalnog centra sadrži dokumentarne filmove, dijelove raketa kojima je napadnut Zagreb, druge artefakte, fotografije i dokumente koji svjedoče o barbarskom napadu na civile kao i o pokušaju likvidacije hrvatskog političkog vodstva u raketiranju Banskih dvora 1991.

 

Gradske vijesti - 2015.