clanak False

Završno predstavljanje studije izvodljivosti Greenway – Državna biciklistička ruta broj 2

Završno predstavljanje studije izvodljivosti projekta Greenway, održano je u nazočnosti gradonačelnika Bandića, ministra Hajdaša Dončića i župana Kožića.
29.06.2015.

Završno predstavljanje studije izvodljivosti projekta Greenway, državne biciklističke rute br. 2, održano je u Tribini grada Zagreba, u nazočnosti gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića i župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića.

Granice između Zagreba i županije samo su administrativne, a ljudi fluktuiraju svaki dan, rekao je gradonačelnik Bandić dodavši kako održivi razvoj Zagreba podrazumijeva i alternativne oblike prijevoza, pri čemu biciklizam zauzima izuzetno važnu poziciju.

Uz očigledne beneficije – rasterećenje dnevnog prometa, povećanje ekološke svijesti i kvalitete života te poboljšanje zdravstvenog stanja građana, očekuje se da će Greenway donijeti i povećan turistički interes za sudionike projekta te tako pridonijeti razvoju kontinentalnog turizma, na što su poseban naglasak stavili župan Kožić i ministar Hajdaš Dončić. Istaknuvši da je za ovakve projekte osigurano gotovo dvije milijarde kuna iz fondova Europske unije, ministar je čestitao Gradu i Županiji na korištenju tih bespovratnih sredstava.

Greenway je biciklistička prometnica koja prati tok rijeke Save u ukupnoj duljini od 121,6 km, od Slovenije, kroz Zagrebačku županiju i Zagreb, a završetkom studije izvodljivosti gotova je prva od tri faze projekta, te je sljedeća na redu izrada tehničke dokumentacije. Za dvije godine, trebala bi biti dovršena i izgradnja i opremanje same prometnice. Nositelj projekta je Grad Zagreb, u partnerstvu sa Zagrebačkom županijom, a financira se u iznosu od 85% sredstvima Europske unije, dok ostatak troškova u jednakim dijelovima pokrivaju Zagreb i Županija. Suradnici na projektu su Hrvatske ceste, Hrvatske vode, Hrvatske šume, Program Sava te Savska komisija.
 
Sažetak studije izvodljivosti projekta Greenway

Greenway – državna glavna biciklistička ruta br.2

Gradske vijesti - 2015.