clanak False

Predana prijava Urbane aglomeracije Zagreb

18.07.2016.
 
















Dana 14. srpnja 2016. godine Grad Zagreb je u ime urbane aglomeracije Zagreb predao cjelovitu prijavu na ograničeni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za odabir područja za provedbu mehanizama integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam). Ograničeni poziv objavljen je od strane Ministarstva 23. ožujka 2016. pozivajući gradove: Rijeka, Split, Osijek, Zadar, Pula, Slavonski brod i Zagreb na prijavu.  Više informacija o pozivu možete naći na: http://www.strukturnifondovi.hr/natjecaji/1204

Urbana aglomeracija Zagreb osnovana je Odlukom o ustrojavanju urbane aglomeracije Zagreb, koju je MRRFEU donijelo 8. ožujka 2016., u svrhu učinkovitijeg planiranja, usklađivanja i provedbe politike regionalnog razvoja, a posebno urbane dimenzije razvoja.

U procesu pripreme prijave, Ured za programe i projekte EU te Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba, aktivno je surađivao sa predstavnicima jedinica lokalne samouprave uključenih u Urbanu aglomeraciju Zagreb, prvenstveno radeći na izradi nacrta Strategije razvoja urbane aglomeracije i na izradi Prijedloga ITU doprinosa realizaciji ciljeva Strategije, te uspostavi Indikativne liste projektnih prijedloga za sufinanciranje kroz ITU mehanizam.

Predaji prijave prethodile su sektorske konzultacije vezane za korištenje ITU mehanizama, na kojima se raspravljalo o projektima prikupljenima od strane članova Urbane aglomeracije Zagreb, te je osnovano Partnersko vijeće Urbane aglomeracije Zagreb sa ciljem utvrđivanja zajedničkih prioriteta i predlaganja strateški važnih projekata na razini aglomeracije.

Odabirom prijave Grada Zagreba, odnosno Urbane aglomeracije Zagreb od strane Ministarstva regionalnog, urbanoj aglomeraciji Zagreb će kroz ITU mehanizam postati dostupna financijska sredstva u iznosu minimalno 90 mil eura iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. i Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020.

Rezultati pregleda prijava predanih na poziv očekuju se početkom rujna 2016. godine.

Vijesti