clanak False

Dosadašnji dobitnici

19.04.2017.
U 2023. godini:

 
Nina Dražin, učenica Osnovne škole Jordanovac
- priznanjem i novčanom nagradom
Nina Dražin je sportašica, fotografkinja i kreativna osoba, a ponajprije učenica koja je spremna pomoći. Pozitivan je primjer poticanja tolerancije i nenasilja među učenicima. Često pokreće školske akcije i s lakoćom motivira i ostale na sudjelovanje. Rano se uključila u borbu protiv nasilja u svojoj školi, velika je podrška učiteljima u stvaranju zdravih i dobrih odnosa među učenicima. Ne ustručava se prijaviti nasilje i što je važno, objektivno procjenjuje situaciju i obrazlaže svoje argumente. Razredni kolege pohvalno se izražavaju o Nini i njezinim akcijama, osobito žrtve vršnjačkog nasilja kojima pomaže.
Osmislila je projekt Sportom protiv nasilja. S ciljem bolje regulacije negativnih emocija, u suradnji s profesorom provodila je vježbe tehnike disanja na satovima tjelesne kulture u tjednu obilježavanja Dana ružičastih majica - Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja. Kao članica Atletskog kluba Dinamo - Zrinjevac dogovarala je i pomagala trenerima u realizaciji predavanja i radionice o atletici u svojoj školi. Istaknula je da se pojava nasilja i socijalne isključenosti među djecom u sportskim klubovima pokazala kao vrlo rijetka. Potaknula je učenike na razvijanje svijesti o važnosti sporta za tjelesno i mentalno zdravlje, ali i na pozitivniji pristup i primjereno reagiranje u sukobima.
Pokrenula je i humanitarnu akciju Vrijeme je za dobra djela. Cilj je akcije prikupljanje knjiga ili slikovnica za "školu u bolnici", tj. za bolesne učenike u KBC-u Rebro kako bi im se uljepšali bolnički dani, zaželjelo brzo ozdravljenje i povratak u školu.
Njezin projekt Znak za promjenu nagradilo je Povjerenstvo natječaja "Metar do bolje klime" koje je ocjenjivalo kritičko razmišljanje o ekologiji i prepoznavanje uloge pojedinca u očuvanju prirode.
Sudjelovala je i na natječaju "Upoznaj Hrvatsku!" u organizaciji udruge Ponos domovine na kojem je njezina fotografija Plavi se Zagreb moj uvrštena među najbolje i bila izložena u Galeriji Vladimira Horvata.
Svojim sportskim duhom, spremnošću za pokretanje akcije i humanošću daje velik doprinos školskoj zajednici  


Dora Kubinger, učenica Škole za modu i dizajn
- priznanjem i novčanom nagradom
Ambasadorica je nenasilja Škole za modu i dizajn u školskoj godini 2022./2023. Zbog iskustva bivanja žrtvom vršnjačkog nasilja koje je iskusila na vlastitoj koži još u osnovnoj školi, aktivno i plemenito pristupa svemu što može iskoristiti za progovaranje o važnosti borbe protiv nasilja - preventivnim aktivnostima, struci za koju se obrazuje, suradnji s drugim učenicima, nastavnicima i djelatnicima škole.
Središnji događaj koji je organizirala kao ambasadorica nenasilja je humanitarna prodaja za Dan ružičastih majica - Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Uz pomoć dviju nastavnica mentorica osmislila je haljinu koja simbolizira borbu protiv nasilja. Njezina je haljina bila predstavljena na trodnevnoj humanitarnoj prodaji i akciji čiji su prihodi usmjereni stradalima u potresu u Turskoj. U sklopu te akcije prikupljene su i donirane i druge potrepštine Kući za žrtve obiteljskog nasilja Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. U razdoblju koje je prethodilo realizaciji same prodaje i akcije poticala je svoje vršnjake na uključivanje u rad škole i širila humanitarni duh.
Kroz rad sa stručnim suradnicama s kojima uređuje "preventivni ormar" u hodniku škole nazvan "Mentalna svježina" uključena je u prevenciju nasilja, promociju nenasilnih oblika komunikacije i destigmatizaciju teškoća mentalnog zdravlja.
Na početku školske godine svaki razredni odjel odabire jedan važan datum u godini koji obilježi na način koji odabere, a finalni proizvodi budu prezentirani u "preventivnom ormaru". Naposljetku se sve dokumentira na školskom Padletu na ploči Datumi koji vrijede. Ove je godine otvorena nova ploča na školskom Padletu - Život je na vagi na kojem stručna suradnica pedagoginja svaki mjesec objavljuje jednu izazovnu situaciju koja traži osmišljavanje optimalnog rješenja. Razrednici na satovima razrednog odjela učenike potiču na aktivno promišljanje o navedenim situacijama u kojima se i sami često nalaze te na donošenje zrelih odluka koje neće dovesti do negativnih posljedica. Kada svi osmisle svoja rješenja i odgovore, Dora sa stručnom suradnicom odabire najbolje te ih objavljuje na navedenoj ploči, ispod priče tekućeg mjeseca.
 

U 2022. godini:
 

Karla Jančić, učenica Osnovne škole Kustošija
- priznanjem i novčanom nagradom
Izuzetno je vrijedna i odgovorna učenica. U svom odnosu prema prijateljima, ali i odraslim osobama, posebno se ističe svojom osjetljivošću, susretljivošću i suptilnošću, stoga je omiljena u svom razredu i školi. Empatična je i uvijek spremna zauzeti se za druge pritom poštujući i vršnjake, učitelje i trenere. Svojom osobnošću stvara ozračje mira, povjerenja i kulture. Iznimno je osjetljiva na svaki oblik nasilja i svakodnevno se trudi osvještavati ljude o problemu netolerancije i neravnopravnosti među ljudima. Rado pomaže svima i pritom je nenametljiva i samozatajna iako ju je njezino zalaganje dovelo i do suradnje s lokalnom zajednicom i šire, a na dobrobit svih u njezinu okruženju.
Trenira u Taekwondo klubu Čigra već dugi niz godina te je osvojila brojna priznanja, a trenira i u Kuglačkom klubu Endi-Tekstilac s kojim je nastupila na mnogim državnim i regionalnim natjecanjima. Trudi se što više pomagati u svojim klubovima pa tako u Kuglačkom klubu Endi-Tekstilac volontira u okviru programa Odmorko, a u Taekwondo klubu Čigra svojim znanjem i vještinama pomaže djeci slabijega imovinskog stanja i djeci s poteškoćama u razvoju u okviru projekta Čigra u zajednici. Osim toga, volontira i pomaže u organizaciji klupskih događanja kao što je Čigra Limač Kup koji okuplja djecu i osobe s invaliditetom te djecu iz obitelji slabijega imovinskog statusa. Vrlo je važan i njezin doprinos u radu s djecom s poteškoćama u razvoju jer u okviru programa Čigrin let pomaže u provedbi posebnih vježbi za djecu s poteškoćama u razvoju. U slobodno vrijeme pleše, čita knjige i brine o kućnim ljubimcima.
Ona je jednostavno nada u bolje sutra te uzor i poticaj svima nama.
 
Jan Filipović, učenik Škole za modu i dizajn
- priznanjem i novčanom nagradom
Izabran je za Ambasadora nenasilja Škole za modu i dizajn u školskoj godini 2021./2022. te je angažiran u pravom smislu te riječi - pomaže žrtvama nasilja i brani slabije.
Pomaže učenicima s obzirom na to da je u osnovnoj školi i sam osjetio vršnjačko nasilje na svojoj koži, snažno se zalaže za nenasilno rješavanje sukoba i progovara o tome na najrazličitije načine, pritom koristeći svoje talente, kreativnost i struku u kojoj se obrazuje. Konstruirao je i proveo online anketu o doživljaju vršnjačkog nasilja na razini cijele škole, a na temelju rezultata ankete, u suradnji sa stručnim suradnicima, osmislio je radionicu Nasilje prestaje ovdje. Samostalno ju je proveo u tri razredna odjela u kojima se pokazala najveća potreba s obzirom na rezultate ankete. Nositelj je obilježavanja Dana ružičastih majica za koje, uz pomoć dviju nastavnica, osmišljava scenarij za predvorje škole - na ružičaste majice stavlja otisak dlanova, a iznad njih postavlja tekstove koji progovaraju o (ne)nasilju i o školi kao mjestu nulte tolerancije na nasilje. Na školskom Padletu kao dijelu školske preventivne strategije osmislio je svoju ploču Nasilje prestaje ovdje! na kojoj u Mjesecu borbe protiv vršnjačkog nasilja svakodnevno objavljuje tekstove i poruke nenasilne tematike. Predvodi svoj razredni odjel u obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u kontekstu kojeg kreira, konstruira, šiva i oslikava haljinu koja simbolički prikazuje ženu koja je žrtva nasilja. Pomaže nastavnicima u osvješćivanju učenika kako treba težiti školi i društvu bez nasilja te je zaslužan i za projekt prevencije nasilja Haljina nenasilja. Aktivno sudjeluje u mnogobrojnim humanitarnim akcijama Škole.
 

U 2021. godini:
 

Maja Kovačić, učenica Osnovne škole Kustošija
- priznanjem i novčanom nagradom
Mlada je osoba iznimne empatije, nesebična, uvijek spremna pomoći drugima i primjer da biti odličan ne znači samo odličan uspjeh u školi.
Nema područja u kojem neće dati sve od sebe za dobrobit drugih, za očuvanje našeg planeta, prirode ili zbrinjavanje životinja. Svjesna je da je svaki doprinos važan.
Osim što ohrabruje učenike u razredu i potiče ih da ustraju, glavni je akter u smirivanju sukoba i svađa ističući važnost dobre komunikacije i nenasilnog ponašanja u školi i izvan nje.
Za blagdane izrađuje personalizirane čestitke osobito pazeći na vjerske i kulturološke različitosti. Najveći joj je san pomoći svijetu. U susjedstvu lijepi plakate o globalnom zatopljenju i vodi brigu o pravilnom odlaganju otpada. Daruje svoje stvari potrebitima. Prije nekoliko mjeseci, u znak suosjećanja s prijateljem koji je bolovao od raka, ošišala je kosu. Nakon što je prijatelj izgubio bitku s bolešću, počela je puštati kosu kako bi je darovala za izradu perika za osobe oboljele od raka. Crta portrete i crteže za dječji odjel Klinike za tumore. U slobodno vrijeme volontira u udruzi Fala te osim u njezi pomaže u terapijskom jahanju. Ljubav prema životinjama iskazala je i udomljavanjem triju pasa.
Svojim miroljubivim stavom i beskrajnom voljom da čini dobro potiče drugu djecu da budu pozitivnija i uspješnija.
 
Katarina Kušt, učenica Srednje škole - Centra za odgoj i obrazovanje
- priznanjem i novčanom nagradom
Uzornog je vladanja i odličnog uspjeha u školi. S obzirom na to da je bila izložena vršnjačkom nasilju, zaintrigirao ju je moto škole Škola koja vraća osmijeh. U novoj školskoj sredini često je isticala kako se konačno nalazi u školi koja vraća osmijeh na lice.
U razrednom je odjelu bila jedina djevojka. Empatična, strpljiva i uporna nesebično je pomagala muškim kolegama u svladavanju nastavnih sadržaja, u svakodnevnim aktivnostima brige o sebi, u socijalizaciji i osamostaljivanju te je bila vrlo omiljena. U komunikaciji s vršnjacima i zaposlenicima škole bila je ljubazna i prema njima se odnosila s poštovanjem. Uključivala se u rješavanje konfliktnih situacija upućujući na nenasilno smirivanje sukoba.
Od prvog je razreda bila vrlo odgovorna i kreativna članica dramske grupe, sudjelujući na svim priredbama u školi i izvan nje. Dva je puta nastupila na LiDraNu te odigrala važnu ulogu u predstavi F (o toleranciji, razumijevanju i prihvaćanju osoba s teškoćama). Glumila je i u monodrami Tih je zeko ispod granja osvajajući šarmom i vedrinom. Nastupila je na Festivalu jednakih mogućnosti i INKAZ-u. Sudjelovala je u humanitarnoj akciji i snimanju videa Osmijeh za Petrinju.
Dvije je školske godine pohvaljena pohvalnicom Nastavničkog vijeća i proglašena Najpomagačicom škole.
Unatoč iskustvu vršnjačkog nasilja zrači toplinom te osobnim primjerom potiče druge na pozitivno, nenasilno i tolerantno ponašanje svjedočeći da se nedaće mogu pretvoriti u nove prilike.
 


U 2020. godini:
 
Lea Zelić, učenica Osnovne škole Dobriše Cesarića
- priznanjem i novčanom nagradom
Sustav vrijednosti ove iznimne djevojčice vrlo je human, ona ga živi primjerom snažno utječući na okolinu. Blaga je u ophođenju, staložena i mirna, a istodobno dovoljno jaka da mijenja svijet. Nenametljiva je, ali prodorna, jasno izraženih stajališta i zrelih, pametnih razmišljanja o svijetu oko sebe. Društveno je osviještena djevojčica što je rijetko za njezinu dob. U školi, okolini i lokalnoj zajednici akcijama pridonosi klimi međusobnog poštovanja, afirmaciji ljudskih prava i toleranciji. U fokusu njezina dobrotvornog rada su poticanje pomaganja i pružanja pomoći mladima, posebno mladima - žrtvama nasilja. Samozatajna je i nježna, lirskog temperamenta te posjeduje mnoge talente kojima pomaže drugima sudjelujući na humanitarnim koncertima, radionicama i u dobrotvornim akcijama. Od prvog razreda osnovne škole izražavala se pisanjem pjesama naglašavajući svoje doživljaje stvarnosti, osjećaje i razmišljanja. Na raznim festivalima dječje poezije nizala je uspjehe. Posjeduje divan glas, bavi se i pjevanjem te je zapažena na mnogim koncertima koje organizira sama ili na kojima sudjeluje kao gost. U sferi borbe protiv nasilja ističe se dvama velikim uspjesima -humanitarnim koncertom u Kazalištu Knap za Hrabri telefon u siječnju 2019. koji je organizirala zajedno s obitelji te suautorstvom u stvaranju teksta za predstavu Ako kažeš, gotov si koja govori upravo o bullyingu, a postavljena je na daske zagrebačkoga kazališta Žar ptica. Početkom 2020. za pjesmu Nisi manje vrijedan kada padneš osvojila je nagradu za najbolju narativnu pjesmu na Šantićevu festivalu, međunarodnom festivalu djece pjesnika. Upravo je ta pjesma srž svega onoga za što se zalaže, njome je željela potaknuti na borbu sve koji trpe neku vrstu nasilja, koje se omalovažava i kojima okolina postavlja razne prepreke. Poručuje im da nisu manje vrijedni, nego upravo suprotno - vrijedni su više od onih koji ih zlostavljaju.
 
Mihael Kuzmičić, učenik Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju
- priznanjem i novčanom nagradom
Predsjednik je Vijeća učenika. Kao veza između učenika i profesora preuzeo je veliku odgovornost. Obvezao se da svojim ponašanjem i postupcima prema kolegama i nastavnicima postane primjer i korektiv svojim vršnjacima te se iznimno trudi da bude uzoran, ali ujedno dobar i brižan prijatelj. Velika je pomoć nastavnicima u osvješćivanju učenika kako treba težiti školi i društvu bez nasilja. Osobnim primjerom svoje vršnjake motivira, ohrabruje u radu i potiče na nenasilno i tolerantno ponašanje, razvijanje i održavanje zdravih odnosa u razredu, pozitivnu komunikaciju i socijalnu prihvaćenost svakog učenika u razredu i školi. U raspravi ton mu je pomirben, braneći vlastite teze, ali dopuštajući svima da iznesu svoje mišljenje i upozoravajući ih da je to pravo svakog pojedinca. Vrlo je susretljiva osoba kojoj se mogu obratiti svi kada imaju nekakav problem ili kada im treba pomoć bilo stručna ili prijateljska, bez obzira na doba dana. U školi sudjeluje u brojnim događanjima: humanitarnim akcijama, projektima prevencije nasilja, mirovnim koncertima, izložbama, tribinama, okruglim stolovima, radionicama, oplemenjuje ih i često organizira. Aktivan je i u javnozdravstvenim kampanjama u školi "Movember"; promociji mentalnog zdravlja. Jedan je od organizatora obilježavanja Dana ružičastih majica, dana prevencije nasilja u školi. Redovito prezentira školu osnovnoškolcima. Voditelj je programa literarnog natječaja Po(e)zitiva, sudjeluje u brojnim dramskim programima koje provodi škola, interpretira poeziju (Valentinovo), pjeva u školskom zboru, pobjednik je državnog WorldSkills natjecanja 2019. u području multimedije.
 

U 2019. godini:
 
Niko Radujković, učenik Osnovne škole "Dr. Ivan Merz"
- priznanjem i novčanom nagradom
Postiže iznimne školske rezultate i nekoliko je puta proglašavan učenikom polugodišta ili školske godine. Ističe se raznovrsnošću interesa i uspjesima na obrazovnom području te u sportu i glazbi.
Član je Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu koji zastupaju djecu u stručnim raspravama te podižu svijest o dječjim pravima. Potaknut problemima djevojčice kojoj su se zbog teškoća čitanja izrugivali njezini vršnjaci, uime Mreže mladih savjetnika predložio je suradnju s Nacionalnom kampanjom za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati!". Na njegov su prijedlog članovi Mreže snimili film o teškoćama čitanja kako bi informirali širu javnost o tom problemu te je potaknuli na pomoć djeci. Film će se prikazivati u osnovnim i srednjim školama diljem Hrvatske.
S udrugom Kaooosss surađivao je u snimanju kratkog filma koji je nagrađen kao najbolji film na državnoj razini na natječaju Foruma za slobodu odgoja "Oboji svijet bojama tolerancije".
Također, među prvima je sudjelovao u pružanju pomoći dječaku iz Sirije u procesu integracije u njihov razred, a ubrzo su se priključili i ostali učenici. Iz nesebične podrške dječaku u tim teškim trenucima razvilo se prijateljstvo, a dječak je postao uspješan učenik koji je uz pomoć razrednih kolega svladao brojne prepreke.
Niko niže uspjehe i u sportu. Član je mlade nogometne reprezentacije U-15, a zapažene rezultate postiže i u trčanju. Uza sve školske i izvanškolske obveze, Niko i svira u školskom bendu. Bend je također aktivan u prevenciji vršnjačkog nasilja i zlostavljanja te je zajedno s učiteljima podržao program "Stop nasilju među djecom".
Zbog svestranosti, empatije i osjetljivosti za najugroženije te sluha za sprječavanje i preveniranje konfliktnih situacija omiljen je ne samo u razrednom kolektivu već i u školskom kolektivu.
 
Matija Ostoić, učenik Industrijske strojarske škole
- priznanjem i novčanom nagradom
Vrlo dobar je učenik koji se školuje za zanimanje CNC operater. Svojim radom u nastavnom procesu i uzornim vladanjem tijekom obrazovanja krajem 2018. dobio je mogućnost sudjelovanja u programu mobilnosti Erasmus+ u Toulouseu u Francuskoj. Sudjelovanje u tom programu omogućilo mu je ne samo razvoj profesionalnih vještina već i osnaživanje na osobnoj razini.
Redovito sudjeluje u promociji Industrijske strojarske škole na manifestacijama "Dojdi osmaš, Zagreb te zove!" i Zagrebački obrtnički sajam.
Matija aktivno sudjeluje u izradi i diseminaciji videa i drugih sadržaja koji preveniraju vršnjačko nasilje i nasilje na internetu te promiču rodnu ravnopravnost i toleranciju.
Sudjelovao je u projektu "Budi muško, mijenjaj pravila!" koji je ostvaren u suradnji s organizacijom Status M. Osmislio je i snimio videouradak o tom projektu za koji je dobio nagradu Foruma za slobodu odgoja. Videouradak ima brojne preglede na kanalu Industrijske strojarske škole na YouTubeu, a prikazan je i u gradskim knjižnicama diljem Hrvatske. Video je zahvaljujući Matiji dostupan i široj zajednici na CARNET-ovu Portalu za škole.
Aktivno je sudjelovao u pripremi pitanja i izradi videosadržaja za webinar "Poštuj, stvaraj i poveži se. Bolji internet počinje s tobom" koji je Industrijska strojarska škola pripremila i održala u suradnji s Gimnazijom "Vukovar" za više od 60 strukovnih škola i gimnazija iz cijele Hrvatske. Više od 2000 sudionika webinara učilo je o stvaranju, poštovanju i povezivanju kako bi internet učinili boljim mjestom, bez virtualnog zlostavljanja. Matija je posebno zaslužan za video "Pet pravila za sigurniji internet" koji je objavljen i na službenoj stranici Centra za sigurniji internet.
Matijin doprinos podizanju svijesti o prevenciji i suzbijanju nasilja nadilazi okvire Industrijske strojarske škole te ima odjeke i u lokalnoj zajednici koja prepoznaje napore takvih iznimnih pojedinaca.

 


U 2018. godini:
 
Tvrtko Šapina, učenik Osnovne škole Grigora Viteza
- priznanjem i novčanom nagradom
 
Uzornog je vladanja, odgovoran, svestran i uspješan učenik. Uključuje se u sva važna školska događanja i sudjeluje na natjecanjima iz različitih predmeta. Vrlo je aktivan član novinarske grupe i već dvije godine s još jednom učenicom uređuje školski list "Mašta i svašta". Interpretativne sposobnosti pokazao je u mnogim predstavama i školskim događanjima.
Unatoč značajnim obrazovnim postignućima, samozatajan je dječak s vrlo izraženom empatijom prema drugima i nesebično se uključuje u sva humanitarna događanja i akcije ("Dobro je činiti dobro"- akcija za samoposlugu za potrebite u Vukovaru, "Dobro se dobrim vraća" za obitelji učenika njegove škole u potrebi, "Projekt kumstava, za jedno dijete u Africi" kojim su prikupljena novčana sredstva za cjelogodišnje školovanje jednog djeteta u Africi) potičući i ostale učenike da se aktiviraju. Socijalno je vrlo osjetljiv i human. Zaštitnički se postavlja prema starijima i nemoćnima, odnosno prema svima koji su drukčiji. Miroljubiv je i podupire slabije bez nametljivosti i publiciteta. Samoinicijativno je počeo pomagati učeniku s teškoćama u razvoju koji je integriran u njegov razred. Osim što intenzivno vodi brigu o dječaku, nastoji ga uključivati u sve razredne aktivnosti, širiti krug socijalne potpore i pomagati mu svakodnevno u nastavnom procesu.
Omiljen je član razrednog kolektiva i cijele škole te je vrlo uspješan u rješavanju konfliktnih i složenih vršnjačkih odnosa. Potiče zdrave odnose i pozitivnu komunikaciju u razredu. Pozitivni je uzor koji promiče prijateljstvo i jednake mogućnosti za sve podižući društvenu svjesnost o pravednijim odnosima.
 
Mislav Matijević, učenik I. gimnazije
- priznanjem i novčanom nagradom
 
Vrstan je učenik koji se ističe iznimnom motiviranošću i širokim dijapazonom interesa kako za društvene i humanističke znanosti, tako i za prirodne, a osobito tehničke. Jednako je angažiran i u svim školskim priredbama i aktivnostima ili kao glumac ili kao tehnička potpora ili kao idejni začetnik pojedinih projekata.
Osobito je aktivan i uspješan u Programu prevencije nasilja I. gimnazije u koji se uključio radionicama o toleranciji i medijaciji u nasilnom sukobu učenika, u Volonterskom, Debatnom klubu i Dramskoj skupini gimnazije te kao volonterska tehnička podrška u kinorežiji i kao snimatelj/montažer na svim školskim manifestacijama tijekom cijelog školovanja. Autor je softvera za lakše svladavanje gradiva glazbene umjetnosti koji je besplatno stavio na raspolaganje svim učenicima škole. Među njegovim je brojnim volonterskim aktivnostima akcija 72 sata bez kompromisa u kojoj je tijekom tri dana s kolegama volonterima bojio obiteljski stan u Voltinu naselju u Zagrebu (2015.) te predstava Proljetni ples cvijeća koju je održao u Domu za nezbrinutu djecu u Nazorovoj, a štićenicima Doma je i čitao priče (2016.).
Ne staje na dobrim namjerama i idejama, već ih samoinicijativno provodi u djelo te tako njegov doprinos drugima dobiva konkretnu realizaciju. Promišlja svijet oko sebe, traži rješenja konkretnih problema i u svakom se trenutku nastoji izgrađivati kao osoba te je otvoren za učenje i suradnju s drugima.
Svojim pozitivnim stajalištem i proaktivnošću pokazuje nam da svijet može postati bolje mjesto.

 


U 2017. godini:

Luka Gnjidić, učenik Osnovne škole Dragutina Domjanića
- priznanjem i novčanom nagradom


Odličan je i svestran učenik koji svojim primjerom svjedoči kako težiti dobrome. Uvijek je na strani slabijega, što svakodnevno pokazuje pomažući svojem razrednom kolegi, "drukčijem" dječaku, i zalažući se za njega. Ističe se i tolerantnošću prema svim učenicima, a njegov je razred zbog toga postao mjesto tolerancije. Prvi pomaže u rješavanju problema, ali nikad svađom ili nasiljem, već razgovorom. Ne isključuje druge i "drukčije" iz igre ili grupe, ne omalovažava ih, ne vrijeđa niti im se ruga. Prema svim učiteljima, učenicima i djelatnicima škole odnosi se s poštovanjem, pristojan je i otvoren u komunikaciji te uvijek spreman na suradnju.
Osim što više nego uspješno ispunjava školske obveze te pomaže drugima, bavi se i sportom. Član je Hrvatskoga akademskog mačevalačkog kluba Mladost pet godina te na hrvatskim i međunarodnim natjecanjima u oba oružja, maču i floretu, postiže izvrsne rezultate. Stoga je već treću godinu zaredom prepoznat kao jedan od potencijalnih kandidata za program perspektivnih mačevalaca Grada Zagreba.
Iako je mnogo puta i sam doživio kritiku i ruganje zbog pomaganja "drukčijima", njega to nije obeshrabrilo. U društvu punom netolerancije i nasilja i dalje svojim primjerom vršnjacima osvjetljuje put u društvo međusobnog poštivanja i prihvaćanja.


Patricija Marelja, učenica Prirodoslovne škole Vladimira Preloga
- priznanjem i novčanom nagradom


Svojim radom, marljivošću i plemenitošću utječe na odnose među mladima u lokalnoj zajednici čineći društvo pravednijim, tolerantnijim i ljepšim. Aktivno sudjeluje u radu Volonterskoga kluba škole čija je predsjednica od školske godine 2014./2015., a od školske godine 2016./2017. samostalno vodi školsku plesnu skupinu.
Usmjerena je prema pomoći bolesnima, starijima, nemoćnima, mladima s problemima, učenicima s posebnim potrebama, obiteljima u potrebi, stradalima u poplavi u Gunji, izbjeglicama iz Sirije (u sklopu humanitarnog projekta Are you Syrious?). Uključuje se u humanitarne akcije kojima se prikupljaju novac i potrepštine za oboljele i socijalno ugrožene, a i sama pokreće takve akcije u školi. Zapažena je zbog svojeg angažmana u humanitarnim akcijama jer u njih ulazi sa srcem i iskrenom željom da pomogne drugima. Želeći pomoći mladima s problemima, surađuje s Plavim telefonom na projektu "Mladi u prevenciji ovisnosti". Ljubav prema svakom živom biću i svoje veliko srce pokazuje i kontinuiranim volontiranjem u udruzi Noina arka gdje pomaže napuštenim životinjama. U školi nesebično prenosi svoje znanje i iskustvo školskoj ekipi Prve pomoći u pripremama za natjecanje te plesnoj skupini pri čemu pokazuje iznimnu motiviranost i strpljivost u pomoći drugima. 
Razredni kolege i profesori ističu njezinu dobrotu, vedrinu i osjećaj za pružanje pomoći, a zbog svoje predanosti, marljivosti, odgovornosti te razumijevanja i ljubavi prema svakom čovjeku putokaz je mladim ljudima prema društvu humanosti i tolerancije.

 


U 2016. godini:

Nika Barić, učenica Osnovne škole Kustošija
- priznanjem i novčanom nagradom
 
Uzornog je vladanja i odličnog uspjeha u školi, savjesno i odgovorno obavlja sve zadaće i sudjeluje u dodatnim oblicima rada i učenja. Hrabra je, čvrsta i ustrajna, nepokolebljiva u pomaganju onima kojima je to potrebno. Pokazuje veliku zrelost nesebično podupirući svoje kolege s različitim teškoćama u učenju, ponašanju ili sa zdravstvenih problemima. Senzibilna je i uvijek brani interese slabijih, poštujući pritom vršnjake i odrasle, učitelje, sve druge zaposlenike škole i trenere.
Sudjeluje u svim humanitarnim akcijama (UNICEF, Caritas...). Nesebično daruje svoju prekrasnu dugu kosu udruzi Kosa ljubavi za djecu oboljelu od malignih bolesti.
Unatoč tomu što naporno trenira, uspješno se natječe, putuje i osvaja medalje, stigne se brinuti i o djeci s Downovim sindromom, uči ih nenasilju, uljudnosti te zdravom načinu života, najbolje to pokazujući vlastitim primjerom. Njezini treneri taekwondoa svjedoče o iznimnim rezultatima i na tom području.
Aktivna, kategorizirana i vrlo uspješna sportašica, vrijedna izvrsna učenica, brižna i
suosjećajna prijateljica, uzor je i nada da će u borbi za općeljudske vrijednosti pobijediti dobrota i nesebičnost.
 
 
Nikolina Jelenić, učenica Tehničke škole Ruđera Boškovića
- priznanjem i novčanom nagradom
 
Uzornog je vladanja, visokih moralnih kvaliteta, velikog srca, skromna, savjesna i vrijedna, ostvaruje izvrstan uspjeh kao polaznica programa obrazovanja tehničar za očnu optiku.
U slobodno vrijeme pomaže slabijim učenicima u savladavanju nastavnog gradiva. Projektom Cvike popravi i usput me pozdravi poticala je sklapanje novih prijateljstava među učenicima primjenom i razmjenom znanja iz očne optike. Promovira proslave i zabave bez cigareta, alkohola i droga.
Od osnutka Volonterskog kluba D.U.R. školske godine 2013./2014. njegova je aktivna članica, a ove je godine preuzela i ulogu voditeljice, sudjelujući u kreativnim radionicama izrade nakita, ukrasnih predmeta za blagdane, u humanitarnim prodajnim izložbama, oslikavajući školske zidove. Izrađivala je božićne ukrase i poklone i za Centar za rehabilitaciju Sveti Filip i Jakov.
Pohađala je edukacijski seminar Plavi menadžeri Udruge Plavi telefon o aktivnom uključivanju mladih u civilno društvo. Angažirala se u akciji za beskućnike u kojoj su im izrađivali naočale nakon što su im studenti optometrije odredili dioptriju, na Svjetskom prvenstvu u preciznoj orijentaciji za osobe s invaliditetom, u sakupljanju čepova u korist udruge oboljelih od leukemije i limfoma, u akciji Zagrli za rijetke bolesti, u sakupljanju novca i kupovini školskog pribora za zajednicu Roma u Dardi.

 



U 2015. godini:

 
Ljubica Marinčić, učenica Osnovne škole Grigora Viteza
- odlična je učenica, uzornog vladanja. Marljiva je, temeljita i odgovorna. Vrlo je talentirana, izvrsno svira klavir i pjeva u školskom i crkvenom zboru. Samozatajna je, skromna, empatična, nesebična i dobronamjerna, s lakoćom uspostavlja socijalne kontakte unutar razreda, ali i šire. Njeguje pomirljive odnose s vršnjacima i medijator je u rješavanju konfliktnih situacija zauzimajući se za nenasilje i miroljubivo rješavanje sukoba. Socijalno je vrlo osjetljiva i rado se odaziva i sudjeluje u brojnim humanitarnim aktivnostima, najčešće u blagdansko vrijeme, za potrebite obitelji učenika, ili pak šire zajednice. Bila je aktivna i u prikupljanju pomoći za poplavljene. Zajedno s vršnjacima organizirala je prodaju prikupljenih stvari kojih su se učenici odrekli u korist afričke djece. Sredstva su uplaćena na račun UNICEF-a za edukaciju tanzanijske djece. Svesrdno se uključila u veliku humanitarnu akciju s Udrugom "Kolajna ljubavi", kojom se željelo senzibilizirati učenike za probleme njihovih vršnjaka u tanzanijskom sirotištu.
Kao zamjenica predsjednika Vijeća učenika značajno je pridonijela njegovu radu.
Prijateljskim duhom potiče i druge na suradnju i pomoć onima kojima je prijeko potrebna.
 
Dora Cesarec, učenica Prirodoslovne škole Vladimira Preloga
- za veliko zalaganje i iznimno uspješan volonterski rad odlične, požrtvovne, brižne i marljive učenice prirodoslovne gimnazije, prepoznat i izvan njene škole - u povodu Međunarodnog dana volontera 5. prosinca 2014. dobila je nagradu Volonterskog centra Zagreb Very Important Volunteers. Predsjednica je Volonterskog kluba škole. Nasmijana, vedra i optimistična osoba velikoga srca osobnim primjerom potiče sve oko sebe na pozitivna ponašanja. U brojnim humanitarnim akcijama istaknula se kao izvrsna organizatorica. U posljednje dvije godine sudjelovala je: na dobrotvornom sajmu Udruge Korablja - sva sakupljena novčana sredstva namijenjena su članovima udruge s mentalnim i fizičkim poteškoćama u razvoju, na turniru u beli Doma za starije i nemoćne Peščenica, u humanitarnoj akciji Ruka za šapicu za udruge za nezbrinute životinje, u uručivanju poklona - potrepština štićenicima Kuće ljubavi Savica Šanci, kupljenih novcima prikupljenim na tradicionalnom školskom plesu, u sakupljanju sredstava i potrepština za Osnovnu školu Antuna i Stjepana Radića u Gunji, s Plavim telefonom u projektu Kritički mislim, dakle jesam, u posjetu srednjoj školi Centar za odgoj i obrazovanje za učenike s posebnim potrebama kada je potpomognuta njihova školska zadruga DAR-MAR (daroviti i marljivi), u posjetu Centru za slijepe i slabovidne Vinko Bek, u akciji Župe Svete obitelji za pomoć obiteljima slabijega imovinskog statusa, na školskom humanitarnom turniru u beli na kojem je skupljena novčana pomoć za liječenje oboljelih profesorica i u humanitarnoj priredbi u Kerempuhu od koje će prihod biti namijenjen za kupnju lijekova bolesnoj učenici njene škole.
Zastupa svoj razred na sastancima Vijeća učenika.
Na natjecanjima znanja također postiže izvrsne rezultate.
 



U 2014. godini:

 

Luka Mihalić, učenik Osnovne škole Tituša Brezovačkog – posthumno

- znatno je pridonio, u veljači ove godine, tradicionalnoj sportsko-humanitarnoj priredbi humanim prijedlogom da se tijekom priredbe u Osnovnoj školi Tituša Brezovačkog omogući prikupljanje krvotvornih matičnih stanica od dobrovoljnih darivatelja. Pozivu Škole na humanitarnu akciju odazvala se Zaklada Ana Rukavina, brojni sportaši i treneri te se u Registar upisalo 77 darivatelja.
Jednako tako zalaganjem ovog jedinstvenog četrnaestogodišnjaka i u Osnovnoj školi Bukovac u svibnju održana je humanitarna akcija upisa u Registar te je do sada njegovom inicijativom u Registar upisano 120 novih članova.
Hrabro se i sam boreći s teškom bolešću, nesebično je odlučio pomoći drugim oboljelima. Živeći uglavnom u bolnici, uz veliku potporu svojih roditelja, unatoč teškom liječenju, bio je odličan učenik, vedar, znatiželjan, duhovit, druželjubiv. Gradivo je primao online. Volio je glazbu i svoju gitaru, s prijateljima igrati kompjuterske igrice i nastojao je svaku situaciju sagledati s vedrije strane.
Odvažnošću, izdržljivošću, voljom i svakodnevnom borbom uspio je senzibilizirati svoje vršnjake, druge učenike i njihove roditelje, na istinsko suosjećanje u bolesti, podsjećajući ih svojim primjerom na stvarne vrijednosti i potičući ih na plemenito i humano djelo koje ne poznaje granice.

Barbara Rubinić, učenica I. gimnazije
- nositeljica je naslova Učenice generacije što joj je Nastavničko vijeće I. gimnazije dodijelilo zadnje dvije godine. Aktivna je članica i suvoditeljica Volonterskog kluba I. gimnazije te dobitnica nagrade škole u kategoriji Najvolonteri za 2012./13.
Sa svojom volonterskom skupinom svake godine aktivno sudjeluju u tradicionalnom humanitarnom događanju I. gimnazije Kap dobrote te u gotovo svim drugim volonterskim akcijama, npr. za beskućnike u Samostanu Majke Tereze i za starije i nemoćne osobe Doma Sesvete. Uključuje se i u akcije međunarodne suradnje i pomoći afričkoj djeci. Nakon školskog posjeta Specijalnoj bolnici u Gornjoj Bistri prijavila se u ljetni volonterski kamp i s volonterima iz svijeta provela praznike pomažući kronično oboljeloj djeci. S volonterkama iz razreda nastavila ih je posjećivati redovito svaki drugi tjedan.
Sudjelovala je u školskoj radionici o vršnjačkoj medijaciji kao načinu nenasilnog rješavanja sukoba, radionicama Foruma za slobodu odgoja Pokreni promjenu! Volontiranje mladih za izgradnju kulture mira te znanstvenom istraživanju o potrebama i socijalnoj osjetljivosti mladih Da sam je netko... rezultate kojeg je prezentirala na sastanku Vijeća učenika I. gimnazije.
Odlična je i uzorna učenica, vrlo savjesna i odgovorna, redovito i uspješno obavlja brojne školske i izvanškolske dužnosti.
Svojim odlikama miroljubivosti, tolerancije, iznimne empatije i socijalne poduzetnosti, predstavnica je generacije mladih koji su spremni mijenjati društvo i svijet nabolje.

 



U 2013. godini:

 

Katja Komazec, učenica Osnovne škole Ivana Filipovića

- Svestrana je, uzorna i odlična učenica (uz redovni školski program uči strane jezike, aktivna je u zboru, likovnim radionicama, trenira sinkronizirano klizanje). Sudjelovala je na županijskom natjecanju iz hrvatskog jezika i matematike te se kvalificirala na državno natjecanje iz povijesti. U slobodno vrijeme pomaže slabijim učenicima u učenju potičući i druge da se uključe.
Sudjelovala je u nagradnom natječaju u povodu Međunarodnog dana tolerancije "Oboji svijet šarenim bojama tolerancije" kojim se promicala tolerancija, nenasilje i rješavanje sukoba među mladima. Dokumentarni film "Tolerancija", koji je izradila sa svojim školskim kolegama, osvojio je drugu nagradu. Ukupnim iznosom nagrade kupljene su knjige Caritasovom domu za djecu bez adekvatne roditeljske skrbi.
U školi je pokrenula prikupljanje novaca udruzi "Marijini obroci".
Štiti slabije vršnjake sprječavajući izrugivanje, ismijavanje i konflikte te zalažući se za miroljubivo rješavanje sukoba.
Potiče diskusije i nastoji senzibilizirati vršnjake za probleme ovisnosti i diskriminacije prema materijalnom statusu. Jasno i otvoreno iznosi svoje stavove, kvalitetnim prijedlozima unapređuje odnose među učenicima, zalaže se za pomoć učenicima s obiteljskim problemima.
Potiče zajedništvo u školi i izvan nje (organiziranjem rođendana iznenađenja, odlazaka u kino, grad, kazalište...).
Rado prihvaća različita zaduženja nesebično pomažući vršnjacima i odraslim osobama. Prema odraslima odnosi se s poštovanjem i ljubaznošću.

 

Lamia Belošević, učenica Gornjogradske gimnazije

- Uspješno ispunjavajući školske obveze uz gimnazijski program paralelno je pohađala i završila srednju Glazbenu školu Vatroslava Lisinskog. Osim što pjeva, svira i klavir.
Organizira humanitarne koncerte pomoći djevojčici koja boluje od cerebralne paralize.
Autorica je pjesme "Heroji" posvećene osamnaestogodišnjoj djevojci - žrtvi vršnjačkog nasilja. Dragocjen je njen doprinos humanitarnim školskim akcijama.
Tri je godine aktivno uključena kao ambasadorica u projekt "Glazbom protiv nasilja među djecom i mladima - Drugačiji" da bi se smanjilo vršnjačko nasilje i nenasilno rješavali konflikti. Projekt su poduprli Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Agencija za odgoj i obrazovanje. Promovirajući nenasilje pjesmama posjetila je više od 30 odgojno-obrazovnih ustanova. U sklopu projekta, sudjelujući u organizaciji koncerta "Ruka prijateljstva" u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, autorica je istoimene centralne pjesme koncerta, kojega je sav prihod dan Savjetovalištu "Luka Ritz".
Na satovima razrednika predstavila je svoj doprinos projektu i njegovu važnost te opisala vlastiti osjećaj "koji se javi kad vidiš koliko tvoja mala pažnja, pjesma ili riječ može pomoći drugome".
U razredu je osoba od povjerenja, puna razumijevanja i topline za svoje kolege koji se u svakom trenutku mogu na nju osloniti. Unatoč mladosti vrlo joj je razvijena svijest o važnosti pomaganja drugima i osjetljivost za tuđe probleme, svjesna je ozbiljnosti problematike nasilja među učenicima i značenja afirmacije tolerancije različitih i međusobnog poštivanja kako prema učenicima tako i prema profesorima.

 


 

U 2012. godini: 

Paula Kadić, učenica Osnovne škole Voltino

- izdvaja se izvanredno razvijenim socijalnim vještinama i velikim zalaganjem za nenasilno rješavanje sukoba prihvaćajući i poštujući različitost. Znatno je pridonijela uspješnom djelovanju skupine učenika "Spajalice" educiranih za medijatore koji potiču konstruktivnu uljudnu komunikaciju odnoseći se prema vršnjacima i odraslima s pažnjom, rado i često pomažući i provodeći humanitarne akcije, uz savjesno i odgovorno ispunjavanje školskih i drugih preuzetih obveza. Koliko se god učitelji trudili, ne mogu stvoriti tako dobro ozračje u razredu kao pozitivno usmjeren učenik.
Svestrana odlična učenica (uz redovni školski program uči njemački jezik kao izborni i španjolski jezik, uključena je u dodatni rad iz biologije, članica je dramske grupe, trenira odbojku, vodi školske svečanosti) preostalo slobodno vrijeme pomaže svojim kolegama koji imaju teškoća u učenju.

 

Marija Gašparović, učenica Prve gimnazije

- vodeći školski Volonterski klub značajno je pridonijela humanitarnom djelovanju Prve gimnazije i isticanju kvaliteta i vrijednosti koje Prva gimnazija tradicionalno njeguje - senzibilitet za čovjeka u potrebi, humanost, nenasilje i nesebičan volonterski angažman. Dobila je nagradu škole "Najvolonter" za 2011., a Volonterski klub nagradu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva "Škola - prijatelj zajednice". Iznimnim zalaganjem potiče ostale učenike da se aktiviraju pa su u nepune dvije godine vrlo uspješno proveli preko trideset akcija (prikupljanje odjeće, obuće, knjiga i igračaka za bolesnu djecu Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra, odjeće za djecu i beskućnike prenoćišta Kosnica u suradnji s Crvenim križem, posjeti i Božićni koncert u domu za starije osobe u Sesvetama i Brezovici, posjet i rad u pučkoj kuhinji Samostana Majke Tereze, aktivno sudjelovanje u 18. tradicionalnoj humanitarnoj akciji Prve gimnazije "Kap dobrote"...).
Uzornog je vladanja, savjesna i odgovorna, promiče toleranciju, međusobno poštovanje i pomaganje te stvara pozitivno i miroljubivo ozračje kako među učenicima škole tako i u široj zajednici.

 


 

U 2011. godini: 

Stjepan Mrganić, učenik I. Osnovne škole Dugave

- ne samo da je jedan je od najboljih, najaktivnijih i najdarovitijih učenika svoje škole već je u mnogobrojnim projektima prevencije i suzbijanja nasilja te humanitarnim aktivnostima pokazao svoju iznimnu socijalnu osjetljivost i osviještenost, istinoljubivost, suosjećajnost i susretljivost. Želeći mijenjati svijet, pojedine od njih sam je osmislio i u cijelosti realizirao. Osobito se ističe literarnim društveno angažiranim i fotografskim stvaralaštvom. Dobio je prvu nagradu Gradskog društva Crvenog križa za najbolji esej o toleranciji na gradskoj razini. Knjižnice grada Zagreba organizirale su mu izložbe fotografija (samostalne i skupne) Botaničke razglednice, Proljeće i Jesen, a sudjelovao je i na skupnim izložbama u Muzeju grada Zagreba Crno-bijeli svijet i Zagrebački trgovi. Jedan je od najzaslužnijih učenika za obnavljanje statusa međunarodno priznate ekoškole s plavom zastavicom. Sudjeluje u obilježavanju svih značajnijih događanja u školi, u radionicama, u informatizaciji, izradi školskih novina i školske web stranice. Hrvatska je radiotelevizija o mladom humanitarcu, talentiranom fotografu i ljubitelju prirode snimila desetominutni prilog emitiran na II. programu.

 

Dominik Bartolović, učenik Tehničke škole Ruđera Boškovića

- unatoč krajnje nepovoljnim teškim životnim i socijalnim uvjetima pokazao je iznimnu jakost, zrelost i odgovornost. Otkako je postao punoljetan, skrbnik je svojoj mlađoj polusestri. Osobnim primjerom Dominik svjedoči svojim vršnjacima što je istinska hrabrost. Uzornog je vladanja, vrlo marljiv, svestran, savjestan i plemenit. Uz uredno izvršavanje školskih obaveza već 6 godina aktivno trenira borilačku vještinu Muay Thai (tajlandski boks). Sudjelovao je na brojnim natjecanjima, a na državnom prvenstvu 2007. u Sukošanu osvojio je srebrnu medalju. Nastojeći polusestri i sebi osigurati bolje životne uvjete honorarno radi kao trener u klubu „Trenk" i sva stečena znanja, vještine i iskustva sa zadovoljstvom prenosi na osobe raznih uzrasta uz jasnu poruku da se „maknu s ulice i svoje frustracije usmjere na boksačku vreću". Kao predsjednik učeničkog vijeća svoje škole inicijator je humanitarnih događaja i priredbi, a kao suradnik učeničkog vijeća Grada Zagreba sudjeluje u organizaciji takvih događanja i u županiji.

 


 

U 2010. godini:

 

Pavao Škoko Gavranović, učenik Osnovne škole Lovre pl. Matačića

- s obzirom na to da se već u četvrtom razredu i sam našao među novim vršnjacima koji nisu bili prema njemu blagonakloni i da se morao izboriti za njihovo prihvaćanje i prijateljstvo, za svoj je uzrast stekao iznimnu osjetljivost za probleme nasilničkog ponašanja među učenicima te inicira i aktivno sudjeluje u akcijama suzbijanja i prevencije takvog ponašanja.
Vrlo se angažirao posljednje tri godine kao predstavnik Vijeća učenika i mjerama koje je predlagao znatno pridonio zaustavljanju nasilja te miroljubivom i kreativnom ozračju svoje školske sredine. Da učenici ne bi slobodno vrijeme provodili na ulici izloženi lošim utjecajima, založio se da se organizira tzv. Dječja prostorija u kojoj su im na raspolaganju računalo, društvene igre, televizor i igraća konzola. U okviru projekta "Bubanj sve lakše podnosi - reci da prijateljstvu", najviše su zahvaljujući njegovom doprinosu bile zapažene tribine o nasilju.

 

Kristijan Vincetić, učenik Željezničke tehničke škole u Zagrebu

- ustrajno i hrabro se boreći s ograničenjima svoje invalidnosti niže velike uspjehe na svim područjima svoga vrlo ispunjenog života: odličan je, vrijedan i uzoran učenik, vrhunski je sportaš i nagrađivani inovator, iznimno je omiljen među učenicima i profesorima zbog svog optimizma, životne snage, humanosti, tolerancije, požrtvovnosti i susretljivosti.
Hrvatski je paraolimpijac u plivanju u velikim i malim bazenima. Sudjelovao je na Paraolimpijadi u Pekingu 2009. Osvojio je zlatnu medalju na Europskom prvenstvu na Islandu za osobe s invaliditetom u velikim bazenima i dvije brončane medalje na Svjetskom prvenstvu u Rio de Janeiru.
Zajedno s grupom mladih inovatora na Smotri INOVA mladi 2010. osvaja zlatno odličje i posebnu nagradu. Uključen je u projekt Eko-karting. Svojom primjerom značajno pridonosi afirmaciji moralnih vrijednosti i međusobnom poštovanju među učenicima.