clanak False

8. konferencija za male trgovce obrtnike

19.09.2017.
U Hrvatskoj obrtničkoj komori danas je održana 8. konferencija za male trgovce obrtnike pod nazivom Vratimo gradu sadržaje i duh u organizaciji časopisa Suvremena trgovina i Hrvatske obrtničke komore, koju je otvorila pomoćnica ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac.

U uvodnom dijelu sudionicima se obratila zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić, predstavnici organizatora Srećko Sertić iz časopisa Suvremena trgovina i Violeta Jelić, glavna tajnica Hrvatske obrtničke komore, te predstavnik Zaklade Konrad Adenauer – pokrovitelja Konferencije, Juro Avgustinović.
 
Zamjenica gradonačelnika naglasila je da su mali obrtnici važan čimbenik u razvoju gospodarstva te da zato Grad Zagreb od 2000. godine sustavno podupire njihov razvoj kroz Program poticanja malog i srednjeg gospodarstva. Od tada je Grad osigurao oko 400 milijuna kuna za kredite i razne potpore, među ostalima, za inovatore, za samozapošljavanje, za tradicionalno obrtništvo.
Zagreb je poznat po tradicionalnom malom obrtništvu i njegovo očuvanje je još jedan razlog za dobru dugogodišnju suradnju između Grada i Obrtničke komore
, naglasila je Olivera Majić, dodavši da se svake godine sve veći broj obrtnika prijavljuje za potpore za tradicionalno obrtništvo.

Zamjenica je napomenula da Grad, osim financijske potpore i organizacije sajmova na kojima obrtnici mogu promovirati svoje proizvode, omogućava i besplatnu edukaciju za nove i već postojeće obrtnike u okviru Plavog ureda, te gradi Obrtnički centar u partnerskom odnosu s Obrtničkom komorom i Udruženjem obrtnika.
Vjerujem da ćete na ovoj Konferencija izmijeniti mnogo korisnih iskustava te da će ona dodatno senzibilizirati javnost i sve čimbenike koji su važni za razvoj malog obrtništva.
 

Predstavnici organizatora naglasili su važnost revitalizacije malog obrtništva u središtu grada koje je potisnuto otvaranjem velikih trgovačkih centara na njegovim rubnim dijelovima. Kako su napomenuli, vraćanje malog obrtništva u sam centar dodatno bi obogatilo turističku ponudu Zagreba, a i riješilo problem praznih neuređenih prostora.
 
Na dva panela u okviru radnog dijela raspravljalo se o temama: Opstanak malih trgovaca i obrtnika u središtima gradova – uloga lokalne uprave i Problemi kartičnog poslovanja, a u raspravi o prvoj temi sudjelovala je zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić.
 
Na Konferenciji su sudjelovali predstavnici državne uprave, znanstvenih institucija i ustanova, predstavnici županijskih obrtničkih komora, Hrvatske obrtničke komore te predsjednik Slovenske obrtničke komore i Udruženja malih trgovaca Branko Meh.
 

Gradske vijesti - 2017.