clanak False

Akademici Ivan Golub i Andrija Mutnjaković kod gradonačelnika

29.01.2018.
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima danas je  u Gradskoj upravi ugostio  akademike Ivana Goluba i Andriju Mutnjakovića, predsjednika i zamjenika predsjednika Odbora za podizanje spomenika Jurju Križaniću.
 
Zahvaljujući gradonačelniku na prijemu i podršci, akademik Golub je naglasio kako se radi o velikanu hrvatske povijesti – svećeniku, teologu, piscu, jezikoslovcu, glazbeniku, političaru te zagovorniku crkvenoga i slavenskog jedinstva. Križanić je zastupao ideje o  ekonomskoj i političkoj nezavisnosti koje su ga koštale slobode jer je 15 godina robovao u Sibiru zbog svojih uvjerenja i stavova o ruskome caru i njegovoj vladavini. Njegovi pogledi na rad, ekonomiju i državnu upravu su ga činili jedinstvenim u njegovo doba, rekao je.
 
Akademik Andrija Mutnjaković je objasnio da je Križanićev spomenik djelo kiparice Marije Ujević-Galetović te da je osmišljen i izrađen prije sedam godina i da se privremeno nalazi u vrtu Svećeničkog doma sv. Josipa na Kaptolu. Koncepcija je nalagala da spomenik bude u prirodnoj veličini i karakterističan za Križanićev život te da ga se prikaže kao čovjeka koji hoda, koji pripada Europi. Zaključili smo da bi optimalna lokacija bila na Kaptolu jer je upravo s toga mjesta otišao iz Hrvatsku kada je krenuo na svoj životno putovanje što ga je odvelo u Rim, Moskvu, Varšavu, Sibir i na kraju u Beč, zaključio je akademik Andrija Mutnjaković. 
  
Vesna Šimić, pročelnica Ureda za međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava je najavila da će se izraditi replika, a koja će na inicijativu gradonačelnika Zagreba Milana Bandića i gradonačelnika Moskve Sergeya Sobyanina biti postavljena u Moskvi.

Prije tjedan dan smo od kolega iz Moskve primili prijedlog za moguće lokacije spomenika, a sami trg u kojem će biti smješten dobit će ime po Zagrebu. U ožujku će delegacija Grada posjetiti Moskvu i odabrati lokaciju, a nadamo se da će i sam spomenik biti postavljen tamo do kraja godine.
 

Gradske vijesti - 2018.