clanak False

Otvorena izložba "Strast stvaranja: remek-djela iz zbirke Fundacije Maeght"

05.10.2017.
(Hina) - Skupna izložba nekih od najvećih imena likovne umjetnosti 20. stoljeća, "Strast stvaranja: remek-djela iz zbirke Fundacije Maeght", otvorena je u srijedu u Umjetničkom paviljonu, gdje je okupila niz osoba iz hrvatskog javnog i kulturnog života."Neke od umjetnika već smo imali priliku vidjeti u Zagrebu i Hrvatskoj, poput Chagalla, Picassa i Miroa, no tu su još 22 autora koje nikada nisu bili ovdje izloženi, čime izložba još više dobiva na važnosti", rekla je ravnateljica Umjetničkog paviljona Jasminka Poklečki Stošić, koja je i autorica izložbe s direktorom Fundacije, Olivierom Kaeppelinom.

Izložba prvi put predstavlja dvadesetak djela Georgesa Braquea, na svojevrsnoj maloj retrospektivi koja prati razvoj njegova djela od početka stoljeća do polovice šezdesetih 20. stoljeća.

Osim njega tu su nezaobilazna imena koja se mogu pronaći u svim pregledima povijesti moderne i suvremene umjetnosti, poput Valeria Adamija, Barbare Hepworth, Pierrea Soulagesa, Jörga Immendorffa, Erroa te, kako je istaknula Poklečki Stošić, prvi put četiri velika američka umjetnika Alexander Calder, Sam Francis, Ellsworth Kelly i Paul Jenkins.

"Izložba je upravo zbog tih imena važna, jer ako bismo ih inače htjeli vidjeti morali bismo putovati u inozemne muzeje", ustvrdila je.

Sa 64 slika, skulptura, litografija, grafika i crteža izložba prati razvoj cijele europske likovne scene, te od kubizma i ekspresionizma do apstraktne umjetnosti svjedoči o strasti koju je osnivač fundacije Aime Maeght imao prema umjetnosti, ali i strasti samih umjetnika koji su mu pomagali izgraditi Fundaciju.

Izložba će obilježiti kulturnu sezonu Grada Zagreba

Izaslanica hrvatskog premijera, Iva Hraste Sočo, pomoćnica ministrice kulture, izrazila je uvjerenje da će taj izložbeni projekt obilježiti aktualnu kulturnu sezonu grada Zagreba.

"Strast stvaranja se svrstava u ciklus izložbi Umjetničkog paviljona koje javnost upoznaju s najvećim slikarima i kiparima 20. stoljeća i neprocjenjivim nasljeđem europske umjetnosti, a Paviljon njome potvrđuje svoj status reprezentativnog izložbenog prostora i mjesta važnih kulturnih događaja", ocijenila je.

Otvorivši izložbu zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je kako su izložbeni projekti Umjetničkog paviljona kojima se predstavljaju umjetnici koji su obilježili 20. stoljeće važni za Zagreb, Hrvatsku i šire.

"Posebna je prigoda gledati gigante povijesti umjetnosti u Zagrebu, a tako velika izložba potvrđuje da smo važan čimbenik europskog kulturnog kruga i da smo bili i ostali čvrsto pozicionirani na kulturnoj karti Europe", istaknuo je.

U suradnji s Fundacijom Maeght Umjetnički paviljon je dosad organizirao izložbu Joana Miroa, 2014. godine, te Alberta Giacomettija dvije godine kasnije.

Izložba "Strast stvaranja: remek-djela iz zbirke Fundacije Maeght" bit će otvorena do 14. siječnja iduće godine, kao prvi događaj kojim će Paviljon u toj godini proslaviti svoju 120. obljetnicu.

Gradske vijesti - 2017.