clanak False

Potpisana Svečana izjava o nastavku prijateljstva između Mainza i Zagreba

23.06.2017.
Na poziv gradonačelnika Mainza Michaela Eblinga, a u povodu obilježavanja 50. obljetnice prijateljstva između dva grada, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić boravila je u službenom posjetu Mainzu  21. i 22. lipnja.

U okviru središnje proslave otvoren je projekt od tri izložbe ‘’Od Budinjaka prema Mainzu”, „Three Stories-Greetings from Zagreb“ i „Od Gutenberga do 3D ispisa od biomaterijala”, nakon čega su zamjenica i gradonačelnik potpisali Svečanu izjava o nastavku prijateljstva dvaju gradova.

Gradonačelnik Mainza istaknuo je važnost suradnje koja traje, ne samo između dvaju gradova, već i između sveučilišta, muzeja i ostalih institucija, a koja se razvijala kroz 50 godina.

Izrazito sam ponosna što je moje prvo službenom putovanje na funkciji zamjenice gradonačelnika upravo u prijateljski grad Mainz, naglasila je zamjenica Olivera Majić, podsjetivši prisutne na značajnu humanitarnu pomoć koju je grad Mainz slao za vrijeme Domovinskoga rata te još jedanput zahvalila na tome.

Tijekom službenog posjeta, zamjenica Majić sastala se Christopherom Sitteom, zamjenikom gradonačelnika grada Mainza za gospodarstvo i razvoj grada. Na sastanku je bilo riječi o budućim zajedničkim projektima, posebice o suradnji i prenošenju iskustava oko start-upova. U tom kontekstu razgovaralo se i o organizaciji međusobnog posjeta predstavnika Zagreba i Mainza.

Na sastanku s gradonačelnikom Michaelom Eblingom, koji je održan drugog dana boravka, potvrđeni su odlični odnosi dvaju gradova kao i smjernice kojima će se oni razvijati. Uz  čestitke gradonačelniku Milanu Bandiću na šestom mandatu i zamjenici Oliveri Majić na novoj dužnosti, gradonačelnik je predložio da se jedan tramvaj oslika grbovima Zagreba i Mainza i  zajedničkim idejnim rješenjem koje bi označavalo 50 godina prijateljstva.  Ideja je da po jedan tramvaj istovremeno vozi u oba grada kako bi se građani upoznati s velikom jubilejom.

Zamjenica gradonačelnika Olivera Majić pozvala je gradonačelnika Mainza da s delegacijom posjeti Zagreb u ovoj godini što je on vrlo rado prihvatio.

Predstavnici Hrvatske kulturne zajednice iz Mainza, koji su se kulturno-umjetničkim programom predstavili na svečanoj ceremoniji, na kratkom su susretu zamjenicu Majić upoznali s programom i projektima s kojima će nastaviti obilježavati slavljeničku godinu u suradnji s generalnim konzulom RH u Frankfurtu Vladimirom Duvnjakom.
 

Gradske vijesti - 2017.