clanak False

Predstavljen uspjeh gradskog projekta Javne radne aktivnosti

05.01.2018.
(Hina) - Gradski projekt "Javne radne aktivnosti", koji je ušao među devet finalista u kategoriji "Jobs", u konkurenciji 589 europskih gradova, na prvoj konferenciji "The Innovation in Politics Awards 2017." koja je 6. prosinca prošle godine održana u Beču, predstavljen je danas u Gradskoj upravi.

Tijekom 12 godina, koliko se provodi projekt javnih radnih aktivnosti, educirano je više od 4000 nezaposlenih građana koji su stekli nove vještine i kompetencije potrebne na tržištu rada, a istovremeno je putem dobrovoljnog rada očišćeno više od 25 hektara javnih zelenih površina, istaknula je na konferenciji za novinare pročelnica Gradskog ureda za branitelje Vesna Helfrih.

Kazala je da je ovaj projekt ponovno priznat i prepoznat kao kvalitetan, perspektivan i inovativan model, jedini takav u Europi koji obuhvaća dobrovoljni rad, obrazovanje, ekologiju i zapošljavanje.

"U njemu smo htjeli sažeti ekološki dobrovoljni rad nezaposlenih hrvatskih branitelja i nezaposlenih građana grada Zagreba. Kroz 12 godina provođenja projekta dobili su mogućnost izbora između daljnjeg školovanja, prekvalifikacije, stručnog osposobljavanja, čime smo ih učinili konkurentnim na tržištu rada i vrlo smo zadovoljni kada nam podaci HZZ-a dođu i vidimo da je oko dvije trećine naših sudionika javnih radnih aktivnosti uspješno zaposleno u novim zanimanjima, bilo sezonski, bilo na neodređeno vrijeme", naglasila je Helfrih.

Istaknula je da prekvalifikaciju provode kroz 58 zanimanja, a 85 posto sudionika uspješno završava edukacije i pronalazi svoj novi životni poziv, zapošljava se i osigurava egzistenciju sebi i svojoj obitelji.

Kazala je da je 39 obrtnika, branitelja koji su završili jednu i drugu edukaciju uspješno otvorilo svoje obrte i nastavilo s radom. 

Ovo je, navela je Helfrih, već treći put da su zagrebačke javne radne aktivnosti prepoznate kao vrlo značajan projekt, pa je tako 2016. prijavljen za europsku nagradu za promicanje poduzetništva (European Enterprise Promotion Award) u sklopu projekta "Zagreb – poduzetan i odgovoran grad". U konkurenciji 340 projekata iz Europe, Zagreb je u kategoriji "Odgovorno i uključivo poduzetništvo" osvojio drugu nagradu. Također, 2014., projekt javnih radnih aktivnosti je u konkurenciji 219 projekata, uz još 11 projekata iz drugih europskih gradova uvršten u publikaciju dobrih europskih praksi "Eurocities - Green jobs for social inclusion – good practices publication".

"Projekt je izrazito hrabar, inovativan, kreativan, ima trojaku ulogu i smisao - socijalizacija obrazovanja, proces zapošljavanja i uključivanje ljudi na margini. Ovaj projekt koji je dobio priznanje međunarodnih asocijacija još jednom pokazuje da kad prepoznamo nešto prije drugih i organiziramo se kako treba, u toj sinergiji timskog rada možemo polučiti najbolje rezultate", kazao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Gradske vijesti - 2018.