clanak False

Sastanak gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i gradonačelnika Grada Milana Giuseppea Sala

11.10.2017.
(Hina) - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i gradonačelnik Milana Giuseppe Sala izjavili su u srijedu da će pomagati jedan drugome i partnerski se podupirati u kandidaturi za sjedište Europske agencije za lijekove (EMA), za što su se prijavila oba grada. 

Nakon sastanka čelništva dvaju gradova o suradnji i obostrano važnim projektima Sala je novinarima rekao da je izaslanstvo Milana razgovaralo s premijerom Andrejom Plenkovićem, a zatim i s Bandićem, o promjeni sjedišta EMA-e, koja nakon Brexita napušta London.

"Oba grada predstavila su ozbiljne kandidature za sjedište EMA-e, međutim, postoje različite razine odlučivanja. Nakon prve runde glasovanja zadovoljan sam što mogu istaknuti da će nas Hrvatska, kao što smo to čuli od premijera, podržati Milano. Također je iznimno važno što Hrvatska, kao zadnja zemlja članica koja se priključila Europskoj uniji, ima ambicije da bude domaćin europske agencije", istaknuo je Sala.

Rekao je da su Milano i Zagreb dva slična grada, po broju stanovnika i na području sveučilišta, istraživačkog sektora, poduzetništva i turizma, pa su gradski čelnici tijekom sastanka definirali zajednički radni program. 

Bandić je najavio da će se operacionalizacija sporazuma o prijateljstvu i suradnji Milana i Zagreba intenzivirati iza Nove godine na područjima turizma, prometa, sveučilišta, obrazovanja, kulture i ekologije. 

Obećao je da će se uspješna suradnja dviju gradova demonstrirati i kod odlučivanja o novom sjedištu EMA-e nakon preseljenja iz Londona, te će Zagreb i Milano "kao stari prijatelji pomoći jedan drugome i partnerski se podupirati".
 

Gradske vijesti - 2017.