clanak False

Šetnja Helen Keller gluhoslijepih osoba u Zagrebu

27.06.2012.


(Hina) - Šetnju Helen Keller gluhoslijepih osoba središtem Zagreba organizirala je danas Hrvatska udruga gluhoslijepih osoba Dodir, kako bi upozorili javnost na svoje postojanje i komunikacijsku izolaciju, koja predstavlja najveći problem u njihovom svakodnevnom životu.

U tridesetminutnoj šetnji od Zrinjevca preko Trga bana Jelačića do Hrvatskog narodnog kazališta i natrag, gluhoslijepim osobama pridružili su se i pravobraniteljica za osobe s invalidnošću Anka Slonjšak te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a nakon šetnje na Zrinjevcu ih je dočekala i poznata pjevačica Josipa Lisac. Šetnja je održana u sklopu obilježavanja Međunarodnoga tjedna Helen Keller - Međunarodnog tjedna svjesnosti o gluhosljepoći.

Predsjednica udruge Dodir Sanja Tarczay rekla je da je ta šetnja jedna od aktivnosti kojom gluhoslijepe osobe svuda u svijetu obilježavaju Međunarodni tjedan Helen Keller. S obzirom na probleme s kojima se 350 gluhoslijepih osoba u Hrvatskoj suočava odlučili smo da tom šetnjom postanemo malo vidljiviji - istaknula je. Cilj je udruge omogućavanje dostojanstvenoga i ravnopravnog suživota gluhoslijepih osoba u društvenoj zajednici, te omogućavanje njihovih temeljnih ljudskih prava, kao što su pravo na edukaciju, rehabilitaciju, komunikaciju i socijalizaciju.

Pravobraniteljica za osobe s invalidnošću Anka Slonjšak rekla je da je u Hrvatskoj veliki broj udruga koje rade u korist osoba s invalidnošću i u njihovom interesu te da Ured preporuča da se u državnom proračunu osiguraju osnovna sredstva za te udruge, jer se jedino na taj način može osigurati kontinuitet njihova rada.
Gradonačelnik Bandić istaknuo je kako se šetnjom demonstrira solidarnost i zajedništvo s gluhoslijepim osobama, koje trebaju više i bolje biti tretirane u društvu te pozvao sve da taj iskorak naprave zajedno. Rekao je da s udrugom "Dodir" Grad Zagreb ima partnersku dugogodišnju suradnju, a tako će biti i ubuduće.
Šetnja je završila koncertom harfistice Doris Karamatić, na kojem su uz harfu i pjesmu, polaznici tečaja hrvatskoga znakovnog jezika pjevali i na znakovnome jeziku. Održane su i edukativne radionice Budi ja! koje su, uz simulator gluhosljepoće, omogućile zainteresiranima da na nekoliko minuta pokušaju biti gluhoslijepe osobe.

Također, mogli su se kupiti i neki proizvodi udruge Dodir te ne taj način pomoći gluhoslijepim osobama i udruzi.
Međunarodni tjedan Helen Keller obilježava se svake godine diljem svijeta u znak sjećanja na slavnu gluhoslijepu američku književnicu Helen Keller, koja je rođena 27. lipnja 1880. u Alabami, a umrla u lipnju 1968. godine. Hellen Keller se neumorno i bez odustajanja borila da svijetu dokaže kako je njezina gluhosljepoća ne sprečava, već joj daje snage za život.


Gradske vijesti - 2012.