clanak False

U povodu Međunarodnog dana sjećanja na holokaust održana hrvatska praizvedba opere za djecu "Brundibar"

27.01.2018.
Ispred Prve tvornice ulja u Ulici Lj. Posavskog održana je hrvatska praizvedba opere za djecu Brundibar. Riječ je o središnjem događaju kojim se obilježava Međunarodni dan sjećanja na holokaust. Među visokim uzvanicimia Dan sjećanja su došli podržati i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović i gradonačelnik Milan Bandić.

Svaki trenutak svog života čovjek treba usredotočiti na dobro. Ono što se dogodilo Židovima, Romima, Srbima, Hrvatima, svim slobodarskim ljudima za vrijeme nacizma i fašizma je za osudu i ne ponovilo se nikada. Još više je za osudu kada su u pitanju djeca. Zato Hrvatska to uvijek treba istaknuti i komemorirati, rekao je gradonačelnik.

U suradnji s Uredom za kulturu Grada Zagreba, Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu, Muzičkom akademijom u Zagrebu, Glazbenim institutom mladih i Akademijom likovnih umjetnosti i Muzičkom akademijom Zagreb, Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust i udruga FSŽF Festival suvremenog židovskog filma Zagreb povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, producirao je prvu hrvatsku izvedbu opere „Brundibár“.

Ova bajkovita priča nosi na sebi sjećanje na djecu koja su iskusila zločine holokausta i predstavlja jaki primjer jedinstva protiv svih oblika tiranije i genocida. Priča je sama po sebi jednostavna. To je priča o dvoje djece koja moraju pronaći pomoć za svoju bolesnu majku u nemogućim okolnostima. Gradski nasilnik, Brundibáar, sprečava ih da ostvare svoj cilj sve dok im ptica, mačka i pas ne savjetuju da se pridruže prijateljima i zajedno rade kako bi porazili zlostavljača.

Taj obol i tu povijest koju nosi i činjenicu da su djeca nakon što su izvodila tu operu ili umirala, bila deportirana u Auschwitz i pogubljena, vrlo jasno nas treba posjetiti na strahote Drugog svjetskog rata. Mislim da je vrlo važno da mladima govorimo o strahotama koje su gotovo nedavno bile, istaknula je privremena ravnateljica Centra za promicanje tolerancije i očuvanja sjećanja na holokaust Nataša Popović.

Operu je režirao poznati redatelj Krešimir Dolenčić. To je jedna bajka, sjajna glazba, fenomenalna muzika koju je Hans Krasa napisao. Nažalost i on je kao i svi njegovi izvođači stradao u Auschwitzu. Samo troje ih je slučajno preživjelo, rekao je redatelj Dolenčić.

      

Gradske vijesti - 2018.