clanak False

Zagrebački holding u potpunosti otplatio euroobveznice - Zatvoreno desetogodišnje razdoblje zaduženosti na inozemnom tržištu kapitala

07.07.2017.
Zagrebački holding je 5. srpnja izvršio otplatu euroobveznica u ukupnome preostalom iznosu od 153.700.000,00 eura glavnice i 8.453.500,00 kamata. Ovom uplatom je zatvoreno desetogodišnje razdoblje zaduženja na inozemnome tržištu kapitala pa se obveznicama Zagrebačkog holdinga odsad trguje na domaćem tržištu kapitala, objavljeno je danas na konferenciji za novinare u zgradi Gradske uprave.

Danas sa zadovoljstvom možemo reći da smo napravili sjajan posao. Kad se netko zadužuje u domaćoj valuti na domaćem tržištu, onda je to u svakom slučaju pohvalno, a kada pri tome još smanji valutni rizik na minimum i kamatu gotovo za 2%, onda je sve još pohvalnije, naglasio je gradonačelnik Bandić i dodao kako ovakvi rezultati nisu slučajni. Ako je Advent u Zagrebu dvaput zaredom proglašen najboljom božićnom destinacijom, ako smo treći put zaredom dobili priznanje za transparentnost proračuna, onda ovakvi uspjesi ne čude i nisu slučajni.

Važno je istaknuti da je Zagrebački holding ovu otplatu detaljno pripremao više od tri godine, što je u konačnici rezultiralo refinanciranjem na domaćem tržištu kapitala izdavanjem kunskih obveznica po značajno povoljnijim uvjetima negoli su na stranome tržištu kapitala (kamata za eure je bila 5,5 %, a sada je za kune 3,8%). Velik je to doprinos i za domaće tržište kapitala koje je željno dobrih investicijskih prilika.

ajbolji dokaz je prošlogodišnji interes domaćih investitora za sedmogodišnjom kunskom obveznicom Zagrebačkog holdinga, a koja je osigurana jamstvom Grada Zagreba. Tad je ukupna potražnja iznosila više od 3 milijarde kuna, što najbolje govori o povjerenju koje investitori na domaćem tržištu kapitala imaju u poslovne i upravljačke sposobnosti Zagrebačkog holdinga.

Sredstva prikupljena na domaćem tržištu su iskorištena za prijevremeni otkup i otkup po dospijeću ranije spomenute euroobveznice iz 2007.

Gradske vijesti - 2017.