clanak False

Završena denivelacija i uređenje GOK-a nizvodno od CUPOVZ-a do Slapišta

01.06.2017.
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnicima, obišao je jutros Glavni odvodni kanal (GOK), na kojem su, na dionici nizvodno od CUPOVZ-a do Slapišta, završeni radovi na denivelaciji i uređenju.

Na dužini od 2,6 km radovima je obuhvaćeno produbljenje i niveliranje GOK-a, uređivanje i popločavanje samog korita te pristupna rampa, čime se rješava ekološki problem zagađenja i ugroženosti podzemnih voda, objasnio je direktor sektora odvodnje Ranko Gregorin. Glavni odvodni kanal kreće od Slavonske avenije zatvaranjem kanala po Radničkoj cesti do željezničke pruge koja prolazi iza naselja Kozari putevi i Kozar bok, nastavno kroz industrijsku zonu do ušća u Savu kod Ivanje Reke. Ukupna vrijednost investije je 7,6 milijuna eura.

Iako nažalost još uvijek odvozimo otpad na Jakuševac i tako će biti do 2020 godine dok ne napravimo Centar za gospodarenjem otpada na Resničkom rukavcu, Jakuševac smo sanirali po najmodernijoj svjetskoj tehnologiji, rekao je gradonačelnik Bandić te dodao da je Zagreb jedini grad u Hrvatskoj koji je napravio pročistač otpadnih voda po najmodernijoj tehnologiji, investiciju vrijednu 220 milijuna eura. Sve fekalne i oborinske vode u gradu prođu kroz ovaj pročistač i upravo na taj način pomažemo ljudima koji žive nizvodno od grada Zagreba.

Za posljednju dionicu glavnog odvodnog kanala ukupno je iskopano 78 tisuća m2 zemljenog materijala, izrađen je armirani beton potreban za izvedbu temeljne ploče te su postavljeni gotovi betonski blokovi koji osiguravaju učvršćenje pokosa, rekao je tehnički voditelj projekta denivelacije GOK-a Gűnter May.

Gradske vijesti - 2017.