clanak False

Gradonačelnik posjetio djecu u Fužinama i Novom Vinodolskom

08.08.2019.
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnicima, posjetio je danas djecu oboljelu od malignih bolesti u Fužinarskoj kući u Fužinama, kojima je Udruga Sanus, u okviru svoga programa Rehabilitacija i psihološka podrška djeci oboljeloj i liječenoj od malignih bolesti i njihovim obiteljima, organizirala ljetni odmor.

Predsjednica Udruge Boženka Anić istaknula je da ove godine u ljetnom kampu boravi 20-ero djece te da im je cilj da se djeca iz cijele Hrvatske povežu. U sklopu ljetovanja, organiziran im je bogat program u okviru kojeg će imati razne radionice, sportske aktivnosti i izlete. Predsjednica je, također, rekla kako već deset godina čekaju da se realizira njihov projekt, odnosno da se napravi kuća u kojoj će, nakon dugog i iscrpljujućeg liječenja, moći boraviti više djece. Ova djeca ne samo da su primjer da se bolest može izliječiti nego su i najveći heroji života i zaslužuju puno više, odnosno svoj stalni dom.

Gradonačelnik Bandić je najavio da će Grad Zagreb, zajedno s Vladom RH i resornim ministarstvom, pronaći odgovarajuće rješenje i napraviti kuću koju već dugo godina čekaju. Godišnje u Hrvatskoj oboli preko 120 djece od malignih bolesti u dobi do 14 godina, a nažalost umre ih više od 20. Smatram da je ta brojka dovoljan apel svima da konačno napravimo dom ljubavi za njih, istaknuo je.
 
Istoga dana gradonačelnik Bandić je, sa suradnicima, posjetio i djecu iz Vukovara i Beslana, koja, u organizaciji Grada Zagreba, već tradicionalno ljetuju u Domu Crvenoga križa Villa Rustica, u Novom Vinodolskom.

Budući da su Vukovar i Beslan dva grada koja su doživjela istu sudbinu, ponosan sam što su djeca zajedno ovdje, istaknuo je gradonačelnik. Važno je da danas gradimo zajedničku budućnost te da se djeca druže, šire ljubav, mir i solidarnost, kazao je te dodao kako se nada da će uskoro posjetiti grad Beslan, čiji je počasni građanin.

Ravnatelj Crvenog križa grada Zagreba Petar Penava napomenuo je kako Dom Crvenog križa u Novom Vinodolskom svake godine ugosti preko 3500 djece „najrazličitijih karakteristika.“  Riječ je o djeci koja dolaze iz različitih zemalja, iz obitelji slabijeg socioekonomskog statusa te djeci s intelektualnim oštećenjima i drugim oblicima invaliditeta. Zadovoljstvo mi je ovdje iz tjedna u tjedan vidjeti mlade ljude koji zajedno provode vrijeme te se međusobno druže, a upravo je jedan od ciljeva Crvenog križa povezati ih. Jedino na taj način možemo nadići sve one probleme koje mi stariji stvorimo, objasnio je.

Ministar savjetnik i izaslanik veleposlanika Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj Vladimir Prokhorov poručio je djeci da jedni od drugih uče o tradiciji i običajima njihovih zemalja, da šire obzore i znanja kako bi zajedno mogli raditi na dobrobiti obiju zemalja.
 

Gradske vijesti - 2019.