clanak False

Gradonačelnik posjetio zagrebačke vatrogasce koji su trenutno na opožarenim područjima Šibensko-kninske županije

25.08.2017.

Gradonačelnik posjetio zagrebačke vatrogasce koji su trenutno na opožarenim područjima šibensko-kninske županije

(www.zagreb.hr/ZNA.hr) Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, sa suradnicima, posjetio je jučer zagrebačke vatrogasce na dislokaciji u Šibensko-kninskoj županiji, koji na šibenskom području pomažu lokalnim vatrogasnim društvima i vatrogascima iz cijele Hrvatske gasiti požare.
 

Sve dok i zadnji požar u Dalmaciji ne bude ugašen, zagrebački vatrogasci bit će na mjestu događaja, rekao je gradonačelnik u mjestu Lišnjak, nedaleko od požarišta na Promini.

Čim se sve to slegne i kada se sve zbroji i oduzme, treba izvući pouku iz ovoga, a to je da vatrogastvo treba značajnije ulaganje. Imamo najbolje ljude u Hrvatskoj, u Zagrebu, ali nam fali tehničkih sredstava. Grad Zagreb prednjači u financiranju vatrogastva, ulažemo 58 milijuna kuna godišnje i svake godine to podižemo 5-10%, rekao je.

Gradonačelnik je također istaknuo kako su zajedništvo i solidarnost bitan faktor u gašenju požaru. Zagreb je uvijek spreman dati ljudstvo i tehniku onoliko koliko je potrebno, a da se pritom ne dovede u pitanje sigurnost Zagreba. Ovime želimo demonstrirati spremnost zagrebačkih vatrogasaca na plemenitost, hrabrost i solidarnost Gradu Drnišu i Šibensko-kninskoj županiji.

Za kraj gradonačelnik je vatrogascima obećao da će im za svaki dan koji su proveli na dislokaciji, uz dnevnicu koja im pripada, Grad dati još jednu kao nagradu za sav hvalevrijedan posao koji obavljaju.
 
Zagrebački vatrogasci, već peti dan nalaze se na dislokaciji kod crkve sv. Ilije u Lišnjaku, na cesti između Oklaja i Drniša, gdje su gasili požar na planini Promina.

Imamo više dislokacija, na redovnoj dislokaciji imamo šest ljudi u Splitu, koji su danas otišli  na Biokovo, ovdje je šest vozila sa 20 vatrogasaca, tu smo pet dana i ovo je već četvrta izvanredna dislokacija. Ovo je posebna godina sa puno požara, i ne pamtimo kada je ovoliko puno pomoći trebalo Jugu u gašenju požara. Bili smo na ispomoći u  Kistanju, već treći dan spavamo pod vedrim nebom i dežuramo na ovoj lokaciji u Lišnjaku, rekao je Siniša Jembrih, zapovjednik Javno vatrogasne postrojbe Grada Zagreba.

Dvadeset vatrogasaca iz DVD Prečko, DVD Kupinečki Kraljevec  te Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba, prekinuli su godišnje odmore i ostale obaveze, kako bi pomogli ljudima u nevolji.

Trebao sam ići s djevojkom na more, ali došao je poziv da se ide na ovu dislokaciju, i bez razmišljanja sam krenuo, to je moj poziv i obaveza. Tu smo pet dana, bilo je jako teško, ali sada se sve smirilo, rekao je  Dario Dodig, zapovjednik iz DVD-a Prečko.

Ja sam student, imam jedan ispit početkom rujna, ali bez obzira na to ja sam tu i svoje slobodno vrijeme odlučio sam provesti tu na požarištu. Ovo je treća dislokacija u kojoj sudjelujem, prva je bila u Splitu, prije dva tjedna u Kistanju i sada ovdje na Lišnjaku. Moja jedina motivacija zašto radim ovaj posao,  je pomoć nekome da obrani i spasi svoj dom od požara, rekao je vatrogasac Hrvoje Mamić, tajnik DVD-a Kupinečki Kraljevec

Gradske vijesti - 2017.