clanak False

Na konferenciji za novinare gradonačelnik Bandić predstavio Mjere za osiguranje smještajnih kapaciteta za skrb o starijim osobama

16.05.2017.
Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić predstavio je danas na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi Mjere za osiguranje smještajnih kapaciteta za skrb o starijim osobama.

Zagreb je na dobrom putu da uskoro dostigne europske standarde u pogledu smještajnih kapaciteta prema broju starijih osoba, no još uvijek postoji veliki broj naših sugrađana u potrebi za smještajem kojeg nije moguće realizirati u gradskom domu zbog popunjenosti kapaciteta, rekao je gradonačelnik i predstavio tri mjere / modela za osiguranje smještajnih kapaciteta:
  • sufinanciranje troškova smještaja u privatnim domovima za starije osobe – podmirivanjem razlike u cijeni smještaja između gradskih i privatnih domova na način da Grad Zagreb ugovori dio smještajnih kapaciteta u privatnim domovima za svoje sugrađane koji se nalaze na listi čekanja u gradskom domu
  • osiguranje smještajnih kapaciteta za osobe starije životne dobi po principu javnog privatnog partnerstva  - izgradnja novih domova za starije osobe
  • osiguranje smještajnog kapaciteta kroz organizirano stanovanje – dodjela stanova za organizirano stanovanje starijih osoba.

Želimo informirati osobe koje su podnijele zahtjev za smještaj u gradskim domovima te su na listi čekanja da će im Grad Zagreb prema utvrđenim kriterijima  sufinancirati razliku u cijeni smještaja između gradskih i privatnih domova, kako bismo im omogućili da brže realiziraju smještaj po gradskim cijenama u privatnim domovima, naglasio je gradonačelnik te dodao Naš plan je već na prvoj sjednici novog saziva Gradske skupštine predložiti osiguranje sredstava u Proračunu Grada Zagreba za te namjene, kako bi građani već u drugom dijelu godine realizirali smještaj u onim domovima koji zadovoljavaju tražene kriterije i standard usluge.

Podsjetimo, prema procjeni Državnog zavoda za statistiku sredinom 2015.g. udio starijih osoba u zagrebačkoj populaciji je 18,3%, a na području Grada Zagreba usluge smještaja starijim osobama pružaju 11 gradskih domova, 25 privatnih. Svoje usluge nudi i 6 pravnih osoba,bez osnivanja ustanove te 35 obiteljskih domova. Ukupni smještajni kapacitet je 6 360 od toga je 4 000 gradskih.

U zemljama Europske unije standard osiguranja kapaciteta za potrebe stalnog smještaja starijih osoba iznosi 5% u odnosu na broj građana starih 65 i više godina. Navedeni postojeći kapaciteti na području Grada Zagreba ostvaruju 4,4% u odnosu na (procijenjeni) broj starijih sugrađana.

Na konferenciji za novinare sudjelovale su i pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Višnja Fortuna te pročelnica Gradskoog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Mirka Jozić.

 

Gradske vijesti - 2017.