Nagrada Grada Zagreba

Nagrada grada Zagreba ustanovljena je Odlukom o ustanovljenju "Nagrade grada Zagreba" 1955. godine.

Nakon donošenja Odluke o ustanovljenju "Privredne nagrade grada Zagreba" ona se dodjeljivala od 1961. godine.

Od 1965. do 1967. godine "Nagrada grada Zagreba" dodjeljivala se dva puta godišnje i to u čast godišnjice oslobođenja grada Zagreba i u čast uvođenja radničkog samoupravljanja, što je uključivalo i nagradu s područja privrede, koja se u tom razdoblju nije zasebno dodjeljivala.

Od 1968. do 1977. godine zasebno su se dodjeljivale "Privredna nagrada grada Zagreba" i "Nagrada grada Zagreba".

Od 1978. godine dodjeljuje se Nagrada grada Zagreba temeljem Odluke o javnim priznanjima Grada Zagreba, a više se ne dodjeljuje zasebno "Privredna nagrada grada Zagreba". U cijelom razdoblju dodjele navedenih nagrada, nagrade su se dodjeljivale u tekućoj godini za ostvarenja u prethodnoj godini.

 

U razdoblju od 1990. do 1993. godine Nagrada Grada Zagreba nije dodjeljivana.

 

Godine 1999. Nagrada Grada Zagreba nije dodjeljivana, već je u 2000. godini, na temelju Odluke o javnim priznanjima Grada Zagreba, dodijeljena 31. svibnja 2000. godine povodom Dana Grada Zagreba, dana na koji se slavi blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice Grada Zagreba.

 

Nagrada Grada Zagreba dodjeljuje se građanima Grada Zagreba i drugim osobama koje rade na području Grada Zagreba, radnim skupinama, trgovačkim društvima, ustanovama, vjerskim zajednicama, udrugama građana i drugim pravnim osobama za najviše zasluge i postignute rezultate u teorijskom i praktičnom radu u promicanju znanosti, gospodarstva, prosvjete, kulture, umjetnosti, sporta, zdravstva, socijalne skrbi i svih drugih područja društvenog života u Gradu Zagrebu.