clanak False

Najava aktivnosti Zaklade "Hrvatska kuća srca" u povodu Svjetskog dana srca

29.09.2017.

Na konferenciji za novinare u KBC-u Zagreb predstavljene su aktivnosti vezane uz obilježavanje Svjetskog dana srca, u organizaciji Grada Zagreba u suradnji sa Zakladom Hrvatska kuća srca, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Hrvatskim kardiološkim društvom i Hrvatskom udrugom kardioloških medicinskih sestara. Zaklada Hrvatska kuća srca najavila je pokretanje prvog online kalkulatora koji će biti dostupan, početkom listopada, na web stranici Čuvari srca (www.cuvarisrca.hr) i zahvaljujući kojem će građani moći na jednostavan način procijeniti kardiovaskularni rizik.
 
Vrlo je važno da građani osvijeste vlastite predispozicije za obolijevanje od kardiovaskularnih bolesti. Ovaj će im kalkulator pomoći u tome i to na vrlo jednostavan način. Podaci o visini arterijskog krvnog tlaka, razini glukoze i kolesterola u krvi, indeksu tjelesne mase, ali i drugim parametrima, nakon obrade kalkulatora odgovorit će na pitanje u kakvom je osoba riziku. Ono što uvijek ponovno ističemo u komunikaciji s građanima važnost je prevencije i prihvaćanje zdravog načina života – tjelovježba, mediteranska prehrana, prestanak pušenja i konzumacija alkohola u što manjoj mjeri, naglasio je upravitelj Zaklade Hrvatska kuća srca akademik Davor Miličić.
 
Grad Zagreb je prepoznao važnost svih javnozdravstvenih preventivnih aktivnosti, a naročito aktivnosti vezanih uz prevenciju bolesti srca jer svi smo svjesni da su ti prvi trenuci od silne važnosti za pomoć oboljelom. Posebno smo ponosni na akcije Čuvari srca i Oživi me u okviru kojih je nekoliko tisuća naših sugrađana educirano i osposobljeno da mogu reagirati u tim prvim trenucima. Grad Zagreb prati sve svjetske trendove glede preventivnih djelatnosti, naravno u suradnji sa svim zdravstvenim djelatnicima koje pozdravljam u ime gradonačelnika Milana Bandića i svoje osobno, istaknula je zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić.
 
Kardiovaskularne bolesti uzrok su 17,5 milijuna smrti godišnje u svijetu, a procjenjuje se da će do 2030. godine biti uzrokom 23 milijuna smrti. U Hrvatskoj su također na vrhu ljestvice smrtnosti, a prema najnovijim podacima, 2016. godine uzrokovale su smrt 23 190 osoba, odnosno 45 % od ukupnih smrti. Analiza uzročnika smrti po spolu pokazuje da su kardiovaskularne bolesti uzrok smrti 50,1 % žena (13 136)i 39,7 % muškaraca (10 054).
 
Vodeće su dijagnostičke podskupine ishemijska bolest srca s udjelom od 20,2 % (10 396) i cerebrovaskularne bolesti s udjelom od 12,8 % (6594) u ukupnom mortalitetu. Posljednjih petnaest godina prisutan je pozitivan trend smanjenja smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti u Hrvatskoj, što je izraženije za cerebrovaskularne bolesti, nego za ishemijsku bolest (45,2 % pad smrtnosti za KVB ukupno od 2000. do 2014., 28,8 % za ishemijsku bolest srca i 47,6 % za cerebrovaskularne bolesti, naglasio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo doc. dr. sc. Krunoslav Capak.

Ove godine po prvi puta Središnji događaj povodom Svjetskog dana srca održat će se u Sportskoj dvorani Borovo naselje u Vukovaru, u subotu, 30. rujna kada će građani imati priliku besplatno izmjeriti arterijski krvni tlak, indeks tjelesne mase i savjetovati se sa stručnjacima.

Posebno nas veseli što ćemo ove godine biti u Vukovaru. Nažalost, veliki broj kardiovaskularnih bolesnika dolazi upravo iz Slavonije, Baranje i Srijema pa pozivamo sve građanke i građane da se odazovu našoj akciji i saznaju svoj kardiovaskularni rizik, ali i savjetuju se o zdravom načinu života. Brojne aktivnosti Zaklada je organizirala u cijeloj RH i to zahvaljujući suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i lokalnim domovima zdravlja, istaknula je koordinatorica obilježavanja Svjetskog dana srca i pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba Ivana Portolan Pajić. 

Gradske vijesti - 2017.