clanak False

Potpisan ugovor o 1. fazi modernizacije tramvajske infrastrukture u Zagrebu

10.06.2019.
Danas je u zgradi Gradske uprave potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za prvu fazu modernizacije tramvajske infrastrukture u Zagrebu. Ugovor su u nazočnosti gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, direktorica ZET-a Ljuba Žgela i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric.

Projekt obuhvaća radove na modernizaciji 11 dionica tramvajske pruge ukupne dužine 8 194 metra, dva križališta te modernizaciju tri ispravljačke stanice (Patačičkina, Daničićeva i Zvijezda) te izradu Studije razvoja tramvajskog prometa grada Zagreba. Ukupna vrijednost projekta je 259.632.826,46 kuna, od čega bespovratna sredstava iznose 207.518.294,28 kuna. Planira se 85% od bespovratnih sredstava sufinancirati iz Kohezijskog fonda, a 15% iz državnog proračuna RH.

Već smo potpisali dva ugovora za financiranje, rekla je direktorica ZET-a Ljuba Žgela i podsjetila na ugovor o nabavci 15 autobusa iz 2017. vrijedan 42,5 milijuna kuna (od čega 32 milijuna kuna bespovratnih sredstava) te ugovor iz siječnja ove godine kojima se osigurala kupnja 29 novih autobusa u vrijednosti 55,8 milijuna kuna (od čega su 44,6 milijuna kuna bespovratna sredstva). Žgela je istaknula i da ovo nije kraj suradnje već da su u pripremi i novi projekti vezani uz tramvajsku infrastrukturu.

Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric je naglasio da su u zadnjih 6 mjeseci potpisana čak tri ugovora s Gradom Zagrebom – za nabavka autobusa, za financiranje izgradnje Rotora te današnji Ugovor. Kao Središnja agencija sudjelujemo u provedbi projekta. Provedba je u tijeku, kontrolira se postupak nabave, a Gradu Zagrebu i ZET-u zahvaljujem na izuzetno dobroj suradnji i partnerskom odnosu, rekao je Petric te je uputio zahvalu i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Grad Zagreb predstavlja 40% gospodarskog potencijala naše zemlje te jedino u suradnji s Vladom može kročiti naprijed, rekao je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić pa je istaknuo kako je današnje potpisivanje Ugovora potvrda te dobre suradnje. Ono što me posebno veseli je da ćemo do konca lipnja u dogovoru s premijerom održati sastanak na kojem ćemo razgovarati o pet-šest strateških projekata od interesa za Grad Zagreb i Republiku Hrvatsku, bez da spominjem Dječju bolnicu, Imunološki zavod, tračničku vezu od Kvaternikovog trga do zračne luke, Apis, projekt Zagreb na Savi, izgradnju novih niskopodnih tramvaja… najavio je gradonačelnik.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem Ugovora koji je, kako je rekao, od velikog značaja za Grad Zagreb. Posebno je naglasio kako je obnova postojeće infrastrukture osnova za daljnju modernizaciju javnog voznog parka. Svi gradovi koji vode računa o prometnoj infrastrukturi već imaju spremne projekte, a Grad Zagreb u tome smislu prednjači, zaključio je ministar.

Provedbom projekta povećat će se učinkovitost sustava javnoga gradskog prometa što će utjecati na povećanje broja putnika u javnome gradskom prijevozu, odnosno na smanjenje udjela prometovanja osobnih automobila, a što će dovesti do smanjenja negativne emisije CO2. Projekt će trajati do kraja 2023.

Gradske vijesti - 2019.