clanak False

Radni sastanak ministrice i gradonačelnika Grada Zagreba na temu demografije

18.09.2017.

U Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u ponedjeljak, 18. rujna 2017. godine, održan je radni sastanak ministrice, gđe Nade Murganić te gradonačelnika Grada Zagreba, gdina Milana Bandića na temu demografije. Sastanku su nazočili i državni tajnici, gdin Marin Strmota te gđa Margareta Mađerić, gđa Nada Jambrek, ravnateljica Gradske ljekarne Zagreb te gđa Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo, gdin Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo i gđa Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Demografske mjere i razvoj demografske politike na području Grada Zagreba samo su neke od tema otvorenih na ovom sastanku.

Gradonačelnik, gdin Bandić, pohvalio se kako je Grad Zagreb jedini grad u Hrvatskoj s pozitivnim demografskim trendom te spomenuo mjere pronatalitetne politike koje provodi Grad Zagreb kao što su sufinanciranje cijene vrtića, besplatne udžbenike za učenike osnovnih i srednjih škola, besplatan prijevoz za učenike iz obitelji slabijeg imovinskog statusa, novčana pomoć za novorođeno dijete te aktiviranje statusa majke odgajateljice.

Ministrica Murganić pozdravila je mjere koje se provode, istaknuvši kako je Grad Zagreb značajan partner u provođenju demografskih projekata te zahvalila gradonačelniku na svim dosad provedenim projektima koje je Grad Zagreb proveo i provodi s ciljem jačanja demografske slike Hrvatske, a posebice uvođenju statusa majke odgajateljice.

Na sastanku se također razgovaralo o provođenju projekta „Bebina prva torba“, koji je već zaživio u Splitu, Karlovcu i Zadru, a koji bi se proveo i na području Grada Zagreba. Gradonačelnik Bandić kazao je kako će sa zadovoljstvom pomoći u provođenju projekta te objeručke prihvatiti sve dobre ideje koje Ministarstvo inicira s ciljem i namjerom jačanja pozitivnog demografskog trenda.

„Bebina prva torba“ projekt je koji bi omogućio kvalitetniji početak svakoj bebi i njezinoj majci u obliku poklon paketa osnovnih potrepština u prvim danima života. Uz Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Grad Zagreb i Gradske ljekarne Zagreb kao partnere, akciji bi se pridružili i društveno odgovorni gospodarstvenici čiji bi se proizvodi našli u ovom paketu za naše najmlađe.

Ministrica Nada Murganić i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, složili su se kako je do sad provedene mjere potrebno održati i dalje razvijati. Na sastanku je zaključeno kako je ovo tek početak zajedničkog provođenja demografskih mjera te kako će se kvalitetna suradnja nastaviti i na budućim projektima.

Gradske vijesti - 2017.