clanak False

Sastanak s ministrima

27.06.2017.
(Hina) - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sastao se u srijedu s ministrom obrane i potpredsjednikom Vlade Damirom Krstičevićem te ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom u Gradskoj upravi gdje su razgovarali o tri projekta na kojima Grad i resorna ministarstva surađuju - proširenju vojnoga groblja na Mirogoju, gradnji Spomenika domovini te Vojnog muzeja, nakon čega su obišli lokacije za spomenik Domovini i bivšu tvornicu Gredelj kao moguće lokacije za Vojni muzej.

Spomenik domovini, čiji je autor arhitekt Nenad Fabijanić, bit će postavljen na Trgu Stjepana Radića, između zgrade Gradskog poglavarstva i Koncertne dvorane “Vatroslav Lisinski”. Vojni muzej trebao bi biti uređen do 2020. u dijelu kompleksa bivše tvornice "Janko Gredelj”, s južne strane Glavnoga željezničkog kolodvora, između zgrade Paromlina i Autobusnog kolodvora, a u neposrednoj blizini vojnog muzeja, prema prijašnjem planu, trebao bi biti i muzej željeznice.

Razgovaralo se i o formiranju vojnoga groblja na Mirogoju.

"Proširenje vojnog groblja - ono što imaju Amerikanci za borce Vijetnamskog rata ili groblje Arlington gdje je pokopan svaki američki vojnik bez obzira kad je pao, tako ćemo i mi imati produžetak vojnog groblja na Mirogoju s dovoljnim kapacitetima da se hrvatski branitelji dostojno mogu pokopati, odnosno da im se da počast", rekao je nakon sastanka zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Dodao je da Zagreb želi zajedno s Vladom RH i resornim ministarstvima napraviti "prekrasan, najljepši Spomenik domovini", rad arhitekta Fabijanića, a podsjetio je i da je na sastanku prije pet dana s ministrom obrane Damirom Krstičevićem dogovorena lokacija za izgradnju Vojnog muzeja na prostoru Gredelja.

Krstičević: Ta tri projekta značajna su za državu

"I Zagreb i Ministarstvo obrane imaju dobru suradnju, mislim da je ona potrebna, od interesa svih naših ljudi i u gradu i u cijeloj zemlji", naglasio je ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević, ocijenivši da su projekti o kojima su razgovarali značajni za državu.

"Domovinski rat je temelj moderne hrvatske države, a branitelji kamen temeljac i vjerujem da ćemo do 25. godine od završetka Domovinskog rata imati Spomenik domovini u Zagrebu", kazao je.

Potrebnim je ocijenio i izgradnju Vojnog muzeja, s obzirom da je, ustvrdio je, hrvatska vojska brend prepoznat od strane saveznika i partnera kao profesionalna, dobra vojska.

"Hrvatska ima dugu vojnu povijest. Sada je na nama da li ćemo uspjeti za 25 ili 30 godina od pobjede u Oluji da imamo jedan Vojni muzej koji je opet u funkciji hrvatske povijesti, budućnosti, a koji će biti i u funkciji turističke atrakcije. Svaka metropola u Europi ima vojni muzej i mislim i da naša zemlja zaslužuje to", istaknuo je Krstičević. Nije želio spekulirati o tome koliko bi to moglo koštati i kaže da će vidjeti postoji li mogućnost da dio sredstava povuku iz fondova EU.

Vezano za vojno groblje, poručio je da je bitno sustavno povezati priču branitelja s vojnim grobljem te će, kaže, izvidjeti na koji način je to najbolje napraviti jer smatra da hrvatski branitelji to zaslužuju.

Medved: Projekti važni za očuvanje povijesnih vrijednosti

Ministar branitelja Tomo Medved ocijenio je da su projekti o kojima su razgovarali od iznimne važnosti i imaju svoju iznimno bitnu povijesnu dimenziju i za očuvanje povijesnih vrijednosti.

Zahvalio je zagrebačkom gradonačelniku i Gradu na suradnji koju su dosad imali, istaknuvši da mu je kao ministru branitelja to iznimno bitno, pogotovo vezano za područje organiziranja i osiguravanja grobnih mjesta.

"Radi se o jednom od pitanja koje uslijed velikog pobola i smrtnosti branitelja sve više pred nas stavlja izazov osiguravanja i kvalitetnog rješavanja ovog pitanja, stoga ćemo i ovo u okviru svih ovih projekata posebnu pozornost posvetiti rješavanju tog pitanja kako bi obitelji hrvatskih branitelja unaprijed znale i imale informaciju o tome gdje je moguće sahraniti svog člana obitelji, branitelja. Sve su to iznimno bitna pitanja i Ministarstvo branitelja u potpunosti podržava sve ove projekte i kao i dosad u uskoj suradnji sa službama Grada Zagreba stavljamo svoje resurse na raspolaganje", rekao je Medved.

Gradske vijesti - 2017.