clanak False

Sat za naš planet

U subotu, 28. ožujka u 20,30 sati, uz prigodni program, ugasit će se, na sat vremena, javna rasvjeta na zagrebačkom Trgu maršala Tita, a cijelu noć neće se paliti čak 5634 neekoloških i energetski neučinkovitih svjetiljki na 338 lokacija u Zagrebu...
24.03.2009.

U subotu, 28. ožujka u 20,30 sati, uz prigodni program, ugasit će se, na sat vremena, javna rasvjeta na zagrebačkom Trgu maršala Tita, a cijelu noć neće se paliti čak 5634 neekoloških i energetski neučinkovitih svjetiljki na 338 lokacija u Zagrebu, pretežno u parkovima, na parkiralištima i dijelu gradskih prometnica. Pritom sigurnost građana i imovine neće biti dovedena u pitanje. Osim uštede oko 12Mwh električne energije, što nije osnovni cilj akcije, organizatori se nadaju da će uspjeti skrenuti pozornost javnosti na potrebu racionalnijeg korištenja energije i sprječavanje svjetlosnog i drugih oblika zagađenja. U konačnici, to bi nas dovelo do ublažavanja klimatskih promjena kao jednog od gorućih problema današnjice.

O svemu tome bilo je riječi na konferenciji za novinare u Gradskom poglavarstvu na kojoj su zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predstavnica Svjetskog fonda za prirodu (World Wide Fund for Nature – WWF) Stella Satalić sa suradnicima, predstavili projekt Sat za naš planet (Earth Hour) u kojemu, osim Zagreba sudjeluje 2400 gradova u 80 zemalja diljem svijeta. Riječ je o globalnoj kampanji za uštedu energije i očuvanje klime, odnosno za ublažavanje klimatskih promjena.

Pozivam građane Grada Zagreba, sve institucije i poslovne subjekte da u subotu 28. ožujka 2009. od 20,30 – 21,30 sati, potpunim isključenjem ili smanjenjem rasvjete na minimum u svojim domovima i poslovnim objektima, simbolično daju potporu ovoj plemenitoj akciji i pokažu zajedništvo sa svim narodima Svijeta – apelirao je gradonačelnik Bandić govoreći o ovoj hvale vrijednoj akciji, ali i o zagrebačkim nastojanjima u postizanju što je moguće većeg stupnja energetske učinkovitosti u svim segmentima funkcioniranja grada (cijeli govor pročitajte OVDJE).

Gašenje svjetala 28. ožujka bit će poruka svih nas da želimo bolju zaštitu prirode i razumno korištenje prirodnih resursa. Poruka će biti upućena prvenstveno čelnicima koji će se okupiti na konferenciji o globalnim klimatskim promjenama, u prosincu, u Kopenhagenu, na kojoj se treba donijeti novi međunarodni dokument o klimatskim promjenama. Isto tako, Sat za naš planet je ujedno i podsjetnik svima nama da malim promjenama navika u svom svakodnevnom životu, kao što je gašenje nepotrebno upaljenih svjetiljki ili potpuno gašenje električnih naprava, možemo učiniti znatne uštede energije - istaknula je Stella Satalić iz WWF-a.

Organizatori hrvatskog dijela cjelokupnog projekta, zagrebački ured WWF-a i agencija za tržišno komuniciranje Imelda Ogilvy, osmislili su i zabavni program u vrijeme gašenja svjetala koji će se održati ispred HNK-a s početkom u 20:30 sati. Riječ je o prigodnom unplugged-koncertu na kojem će nastupiti mnoga poznata imena hrvatske glazbene scene: Maja Vučić, Connect, Lana Klingor, Lea Dekleva, Lollobrigida, Meritas, Nered, Afion te Joe i Maja Kolektiff. Tom prilikom bit će ugašena svjetla HNK te će cijeli koncert biti osvijetljen bakljama.


Gradske vijesti - 2009.