clanak False

Savjetovanje u Starogradskoj vijećnici

U prepunoj dvorani Starogradske vijećnice danas se održalo savjetovanje Novele Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnog) samoupravi u sklopu koje je istoimena knjiga Jurja Hrženjaka...
24.03.2009.

U prepunoj dvorani Starogradske vijećnice danas se održalo savjetovanje Novele Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnog) samoupravi u sklopu koje je istoimena knjiga renomiranog pravnika Jurja Hrženjaka, koji je, nakon uvodnih riječi zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića izlagao o primjeni spomenutog Zakona nakon 17. svibnja 2009.

- Da bi lokalna samouprava uistinu bila lokalna vlast odgovorna građanima, ona mora biti cjelovita - od građana do zakonodavnog vrha, tj. do Hrvatskog sabora. Ona mora biti konstitutivni čimbenik države, a ne državne uprave – napisao je J.Hrženjak u knjizi Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj samoupravi) – s komentarima i napomenama u izdanju Informatora. Prema njegovu stručnome mišljenju, izdvajanje lokalne i regionalne samouprave iz sustava državne uprave u zasebni državni zavod za lokalnu i područnu samoupravu jedan je od važnijih preduvjeta za njen autonomni razvoj. Smatra i to da bi bilo dobro da volonterski rad postane sastavnim djelom lokalne samouprave, te da su potrebne stalne edukacije predstavničkih tijela, službenika i namještenika, volontera i građana. Nadzor nad ustavnošću i zakonitošću rada tijela loialne samouprave trebalo bi prema Hrženjaku, regulirati na način da odgovornost prije svega bude na upravnim i predstavničkim tijelima lokalne i regionalne samouprave i sudovima, a nadzor državne uprave samo nad obavljanjem poslova državne uprave koja obavljaju tijela jedinica lokalne i područne samouprave.

U nastavku Savjetovanja, svoje viđenje nadležnosti predstavničkog tijela i ovlasti općinskih načelnika, župana i gradonačelnika Zagreba iznijela je koordinatorica Udruge gradova Nives Kopajtich – Škrlec, upozorivši na brojne nedorečenosti koje bi trebalo što je prije moguće razriješiti, ali i na potrebu jače suradnje donosioca zakona s lokalnom i regionalnom samoupravom.

Savjetnica pučkog pravobranitelja i potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Štefanija Kasabašić predstavila je hodogram nadolazećih izbora, a pročelnik Službe za upravni razvitak Grada Opatije predstavio je temu Radni odnosi u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. 
 


Gradske vijesti - 2009.