clanak False

Sino-RS Investment Group iz Hong-Konga kod zamjenice gradonačelnika

26.06.2017.
Zamjenica gradonačelnika dr. sc. Olivera Majić je 26. lipnja primila predstavnike tvrtke Sino-RS Investment Group iz Hong Konga i njihove kolege koji su otvorili predstavništvo u Banjoj Luci te ih je ukratko uputila u prirodu postojećih odnosa Grada Zagreba, kineskih gradova i veleposlanstva NR Kine u Zagrebu. Također, predstavila je svoje suradnike koji su nazočili sastanku: mr. sc. Mira Lacu, pročelnika Ureda gradonačelnika i Tihanu Marić, voditeljicu Službe za međugradsku suradnju.

Gosti su domaćinima zahvalili što su im osigurali termin i mogućnosti da im se predstave. Delegacija vođena gospodinom Zhou Qinye koji je više od 20 godina bio potpredsjednik šangajske burze i jedan od osnivača razvijenoga računovodstvenog sustava, ali i neovisni direktor mnogih financijskih institucija koji se danas bavi upravljanjem državnom imovine u zemlji i inozemstvu. Uz njega je predstavljen Zheng Jiajie, privatni poduzetnik koji proizvodi čipove za mobitele, ali i za druge high-tech uređaje te kolege koji su osnovali tvrtku Sino-RS Investment Group u Banjoj Luci. Sudionike sastanka su upoznali s važnim događajem pod pokroviteljstvom predsjednika NR Kine koji je održan u svibnju u Pekingu, a vezan je uz inicijativu „Jedan pojas jedan put“, svojevrsnu suvremenu verziju drevnog Puta svile. Taj veliki projekt, a u koji je Kina spremna uložiti ogromne novce, uključuje izgradnju infrastrukturnih objekata, odnosno mreže putova i željeznica s više od 13.000 kilometara za izvoz robe, luke i industrijske parkove. Riječ je o ambicioznome projektu koje obuhvaća prostore više od 65 zemalja sa četiri kontinenta.

Kineska vlada podupire lokalne vlade kako bi se stvorili „tink tankovi“, a koje bi pak utemeljile središnje vlade svake pojedine zemlje, ali bi određene aktivnosti delegirali na lokalne vlasti. Dobili su zadatak da se stvore preliminarni kontakti u regiji te da se pokušaju razumjeti interesi lokalne vlasti i njihove aktivnosti te da se razmjenjuju ideje i planovi za buduće zajedničke projekte. Želja je da se do rujna 2017. razmijene kontakti, a kada bi nova delegacija došla i započela razgovore o konkretnim projektima, posebice na području turizma i financija. Namjera je spajanje lokalnih i državnih jedinica u „tink tankove“ koji bi bili dijelom državni, a dijelom investitorski.

Nakon što je saslušala goste, zamjenica gradonačelnika je rekla da je Grad Zagreb zainteresiran za suradnju koja otvara cijeli niz mogućnosti i pruža priliku za kreiranje zajedničkih ideja i konkretnih projekata, da je Gradska uprava svjesna važnosti NR Kine na globalnome tržištu te da je ovo prvi razgovor, a da nastavak slijedi u rujnu.

Gradske vijesti - 2017.