clanak False

Skupština zdravlja

19.04.2017.

 

SKUPŠTINA ZDRAVLJA

26. SVIBNJA 2010.

Društvo koje omogućuje svim svojim građanima da imaju ispunjen i kvalitetan društveni, ekonomski i kulturni život bit će zdravije od onog društva u kojem se ljudi suočavaju s nesigurnošću, deprivacijom i isključenošću. 

Riječi su to kojima je zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević u Gradskoj skupštini otvorila konferenciju - Skupština zdravlja. Skup je organiziran u okviru projekta Zagreb zdravi grad, a s ciljem podnošenje izvješća o postignućima Projekta u IV. Fazi i redefiniranja prioritetnih područja aktivnosti u V. fazi Projekta. Konferenciju je moderirala nacionalna koordinatorica Hrvatske mreže zdravih gradova dr.sc. Selma Šogorić, docentica sa Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.



Nakon kratkog obraćanja izaslanika predsjednika Skupštine dr.sc. Dragana Korolije – Marinića, voditeljice Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u RH prof. dr.sc. Antoinette Kaić – Rak te predsjednika Hrvatske mreže zdravih gradova prof. dr.sc. Slobodana Langa pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje dr. Zvonimir Šostar podnio je izvješće o IV. fazi Projekta koja je trajala od 2002. do 2008. Kako se čulo, u tih je pet godina Zagreb postao jedan od vodećih na ljestvici zdravih gradova, a sve to kroz niz projekata koji se u gradu provode posljednjih godina.

Zdravstvene pokazatelje u Gradu Zagrebu predstavila je dr. Lidija Hrastić Novak, pomoćnica Pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje, a Socijalnu sliku Grada Zagreba sudionicima konferencije predstavila je mr. Višnja Fortuna, Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Nakon što su čuli uvodna izlaganja kroz koja su dobili osnovne pokazatelje, sudionici Skupštine zdravlja - predstavnici struke, uprave i građana prvo su osobno, a zatim kroz rad u desetak malih grupa iskazali što vide kao prioritete za buduće djelovanje u okviru Projekta Zagreb zdravi grad.

Tijekom rada u malim grupama sudionici su isticali različite teme i probleme koji imaju utjecaj na zdravlje građana – nasilje, nasilje među mladima, nasilje u vršnjačkim vezama, alkoholizam, depresija, nezaposlenost, zapošljavanje mladih s invaliditetom, obitelj – „potreba za jedinstvenom politikom kojom ćemo zagrliti obitelj“, jača podrška obitelji u krizi, zdrava prehrana, tjelesna aktivnost, alergije, prevencija kardiovaskularnih bolesti, zdravstvena pismenost, unaprjeđivanje zdravstvenih usluga u Gradu Zagrebu, briga za starije i nemoćne sugrađane, briga za umiruće – palijativna skrb, zaštita okoliša, utjecaj klimatskih promjena na zdravlje, uređenje zelenih površina za rekreaciju, sigurnost, zbrinjavanje otpada (posebno infektivnog i toksičnog), promicanje aktivnog građanstva i volonterstva.

Temeljem prijedloga malih grupa na završnom, plenarnom dijelu konsenzusom sudionika odabrana su područja djelovanja Projekta Zagreb zdravi grad u V. fazi:

§        Obitelj i zdravlje

§        Duševno zdravlje

§        Zdravo urbano planiranje, okoliš i zdravlje

§        Nezaposlenost

§        Promocija zdravlja i prevencija bolesti

§        Palijativna skrb

Slijedeći korak je razrada Plana aktivnosti, temeljenog na usvojenim prioritetnim područjima, koji će se realizirati do 2014. godine.