clanak False

Vodoopskrba Grada Zagreba - stanje i perspektive

Znanstveno stručni skup "Vodoopskrba Grada Zagreba - stanje i perspektive" danas je u dvorani Tribina Grada Zagreba, u organizaciji Zagrebačkog holdinga, okupio eminentne znanstvenike i stručnjake koji su iznijeli svoja viđenja problematike vodoopskrbe grada Zagreba.
27.03.2009.


(HINA) Znanstveno stručni skup "Vodoopskrba Grada Zagreba - stanje i perspektive" danas je u dvorani Tribina Grada Zagreba, u organizaciji Zagrebačkog holdinga, okupio eminentne znanstvenike i stručnjake koji su iznijeli svoja viđenja problematike vodoopskrbe grada Zagreba, počevši od stanja zaliha i kvalitete vode u zagrebačkom vodonosniku do važnih aktualnih problema razvoja, praćenja, upravljanja i sanacije vodoopskrbnog sustava.

Otvarajući skup zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je kako je u Zagrebu potrebno intenzivnije ulagati u sanaciju postojećeg vodoopskrbnog i odvodnog sustava, jer je to temelj na kojem treba graditi budućnost. "Ono što je alarmantno, to su gubici u mreži", istaknuo je dodajući kako su procijenjeni ukupni gubici u zagrebačkom vodoopskrbnom sustavu, koja su se događala desetljećima, oko 42 posto, dok su europska iskustva od 15 do 18 posto.

"Naša zadaća je u narednih četiri do pet godina doći na razinu europskih iskustava", naglasio je Bandić. Najavio je da će ovih dana predstaviti početak provedbe projekta sanacije vodoopskrbnog i odvodnog sustava te da se u naredne tri godine mora uložiti 100 milijuna eura za izgradnju oko 80 kilometara i sanaciju oko 13 kilometara vodoospkrbe i odvodnje. Uz izgradnju i sanaciju vodoopskrbnog i odvodnog sustava, Bandić je istaknuo i potrebu recikliranja otpada. Rekao je da se u Zagrebu reciklira samo 10 posto otpada i da je to "katastrofa". "Dok ne dovedemo sustav reciklaže na europsku razinu bacat ćemo novac kroz prozor", istaknuo je i dodao da se zato neće napraviti niti jedan tehnološki model treće sastavnice zagrebačke strategije gospodarenja otpadom, bila to termička obrada otpada ili nešto drugo, dok se sustav reciklaže ne digne na europsku razinu.

Od postignutih uspjeha Bandić je naglasio sanaciju odlagališta otpada Jakuševec i izgradnju pročistača otpadnih voda. Napomenuo je da se prije par godina pitkom vodom, tim blagom, u Zagrebu čak prale i ceste, što je, kako je rekao "bilo ravno skoku s nebodera na glavu".

"Zagreb pripada rijetkim europskim metropolama koje se mogu ponositi činjenicom da njihovi građani piju kvalitetnu i zdravstveno ispravnu vodu iz vlastitih vodocrpilišta i to od početka sustavne vodoopskrbe koja ja započela davne 1878. godine izgradnjom prvog zdenca u Zagorskoj ulici. Jedan od glavnih ciljeva gradske uprave jest održavanje kontinuiteta opskrbe građana pitkom vodom te stvaranje potrebnih preduvjeta za očuvanje kakvoće vrlo vrijednih zaliha podzemne vode za zagrebačkom području", smatra gradonačelnik Bandić.


Gradske vijesti - 2009.