clanak False

100. obljetnica rođenja Envera Čolakovića

U palači Dverce, gradonačelnik Bandić ugostio je sudionike međunarodnog znanstvenog simpozija Trajni književni znamen Envera Čolakovića.
14.11.2013.


U gradskoj palači Dverce, gradonačelnik Milan Bandić danas je ugostio sudionike međunarodnog znanstvenog simpozija Trajni književni znamen Envera Čolakovića, koji se održava u Zagrebu u povodu 100. obljetnice rođenja velikog književnika. 

Iznimna mi je čast i zadovoljstvo što smo ovdje svi zajedno, što se obljetnica rođenja i simpozij o djelu Envera Čolakovića održava pod pokroviteljstvom ministarstava kulture Hrvatske i Bosne i Hercegovine, jer je ovaj veliki književnik - kozmopolit svojim stvaranjem zadužio, ne samo hrvatsku i bošnjačku, već i mađarsku i austrijsku baštinu, rekao je gradonačelnik Bandić, zaželjevši gostima da se u Zagrebu osjećaju ugodno i opušteno kao da su na sarajevskoj Baščaršiji. 

U listopadu ove godine na sjednici zagrebačke Gradske skupštine donijeli smo odluku da se jedan trg ili ulica nazove imenom Envera Čolakovića, dodao je na kraju gradonačelnik. 

Ministar kulture i sporta BiH Salmir Kaplan zahvalio se zagrebačkom gradonačelniku na prijemu, naglasivši da je time dao dodatan značaj Simpoziju kojeg smo, sa zadovoljstvom je istaknuo ministar, organizirali zajedno. Budući da je pisana riječ trajnija, osim izlaganja naših profesora i književnika o djelu i životu Envera Čolakovića na današnjem skupu, izdat ćemo i zbornik, dodao je ministar. 

Uz zahvalu zagrebačkom gradonačelniku što je prepoznao značaj ovog događanja i prihvatio inicijativu da se ulica ili trg u Zagrebu nazove po književniku Čolakoviću, predsjednik Društva hrvatskih književnika Božidar Petrač naglasio je da su međunarodni simpozij organizirali Kulturno društvo Bošnjaka Hrvatske Preporod, Društvo hrvatskih književnika i Bosansko filološko društvo iz Sarajeva.


Gradske vijesti - 2013.