clanak False

11. Svjetski dan svjesnosti o autizmu

03.04.2018.
U povodu Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, gradonačelnik Milan Bandić je 2. travnja na Cvjetnome trgu u društvu predstavnika udruga, roditelja i djece koja pate od autizma u zrak simbolično pustio stotinjak plavih balona. Zagreb se tako pridružio drugim svjetskim metropolama koje su obilježile 11. Svjetski dan svjesnost o autizmu.

Zahvalio bih djeci s autizmom i njihovim roditeljima te Savezu udruga za autizam Hrvatske koji organizira ovu manifestaciju. Grad Zagreb je partner Udruge i svake godine surađujemo da bismo na najbolji mogući način obilježili ovaj dan i potaknuli sugrađane na razumijevanje onih koji od njega pate. Cilj nam je da Zagreb bude grad koji pruža jednake prilike svim svojim građanima, rekao je gradonačelnik, ujedno i pokrovitelj manifestacije.

Lidija Penko, predsjednica Udruge za skrb autističnih osoba Hrvatske je istaknula kako postoji potreba za uspostavljanjem sustavnih usluga koje su neophodne autističnim ljudima, npr. rana intervencija, edukacija i skrb o odraslima. Apeliramo na nadležna ministarstva i državna tijela da se posvete ovom problemu i da ispunjavaju obveze na koje su pristali potpisivanjem Konvencije o pravima osoba s invaliditetom.

Na Cvjetnome trgu su postavljeni štandovi s informativnim materijalima i brošure Saveza udruga sa smjernicama o postupanju kod sumnje na autizam, odnosno kad je već dijagnosticiran. Ovogodišnja manifestacija je organizirana pod motom Rušimo zajedno barijere autizma – izgradimo pristupačno društvo, a cilj joj je da društvo osvijesti i da ga senzibilizira na probleme djece i odraslih koji pate od autizma.

Podsjetimo, u Hrvatskoj je oko 12 000 osoba s dijagnosticiranim autizmom, ali se procjenjuje da ih je znatno više.

Gradske vijesti - 2018.